Козунаци 2022-ра

• 57 800
  • 778
  •   1
Отговори
# 105
Не съм забелязала да отива повече брашно с планетарния миксер. Преди съм месила с ръчен миксер, пак същото количество отива.

забелязвам разлика между месене на ръка и на машина /без значение каква, по мое наблюдение поема повече/. още навремето с пекарната го забелязах. иначе моите козуначени теста са по-меки, както и за кифлички, питки и т.н.

# 106
  • In transit
На ръка не съм месила от години...щадя си ръцете и не бих си го причинила, а и нямам нерви да меся 20 минути за да ми се получи както трябва. За тестото си права, че трябва да е мекичко.

# 107
  • Sofia
.. За тестото си права, че трябва да е мекичко.
Ама и "мекичкото"  е до усет, че да може да държи форма.  Simple Smile

# 108
На ръка не съм месила от години...щадя си ръцете и не бих си го причинила, а и нямам нерви да меся 20 минути за да ми се получи както трябва. За тестото си права, че трябва да е мекичко.

аз обожавам да меся, много ме успокоява и наистина много обичам да работя с тесто. та за мен си е екстра да имам време да меся на ръка. а и съм бая силна в ръцете, хаха  Joy

# 109
  • София
Аз само в машина за хляб меся и съм свикнала там да преценявам мекотата и твърдостта и дали ми харесва тестото. Не съм силна в ръцете и на ръка ми е много трудно да преценя готово ли е тестото. Обаче забелязах, че е по-добре тестото да е по-скоро леко твърдо - точно тогава си личат конците и хубавата плетка. Така или иначе в повечето рецепти има достатъчно мая и козунакът си втасва лесно. Другото, което при мен помага за конци, понеже второто втасване е във фурна на 40-50 градуса, включвам фурната да пече, когато не е прекалено втасал и тогава като че ли от постепенното покачване на температурата и допълнителното бухване, стават по-хубави конци. Време е да започна тазгодишните тренировки Simple Smile

# 110
  • Sofia
Конците са резултат основно на доброто/дотатъчно измесване, затова от машина са с конци по принцип...  че и там могат да се оплескат нещата като се прекали с брашното - хлебна структура на шупли, вместо конци или лошо втасване, ако се окаже недостаъчна маята.
После е важно и да не е много тежко тестото (от мазнина или захар... затова питките  лесно  стават на конци) и да е добре/достатъчно втасало.

# 111
  • София
.......................... Другото, което при мен помага за конци, понеже второто втасване е във фурна на 40-50 градуса, включвам фурната да пече, когато не е прекалено втасал и тогава като че ли от постепенното покачване на температурата и допълнителното бухване, стават по-хубави конци. Време е да започна тазгодишните тренировки Simple Smile
Изказвам само моето мнение и не ангажирам никой с него, козунаците, или каквото и да е било с мая не препоръчвам бързо втасване в загрята фурна, поврежда се консистенцията на тестото. Може да е във фурната, първо, защото градусите в една фурна са около 27 - 28 С което е добре за едно тесто с мая и второто е, че може във фурна НО само на включено осветление и нищо повече, освен това, козунаци се работят бавно, защо да се бърза, не трябва. Хубав козунак става от многото измесване, както споделя Мики, около13 -до  20 минути в планетарен миксер на бавна скорост, хубаво да се развие глутена, и конци тогава се получават, а не от втасването , но това всичко което споделих си е моето мислене.

# 112
  • Sofia
Тц, душата, не е само твое, така е... и аз в рецептите ми все това обяснявам...
Ама иначе всеки сам да си преценява... само ако иска същия резултат, спазва рецептата. Simple Smile

# 113
Да се отчета с "условно козунак" 😁 На вкус го докарах супер, с какао и лимон главно, и туй-онуй, обаче мерки-теглилки се пообъркаха, май и печенето можеше още десетина минути. Ливнах олиото на око, после добавих каквото кисело мляко беше останало в кофичката, май два пъти повече от това по рецепта, после удвоих и алкохола, и като го завъртя машината си беше на кашичка, та добавях още брашно докато стана топка, бутах с пръст да пробвам на мекост-твърдост. Малък гаф стана, защото грабнах нов пакет брашно и не забелязах, че не е съвсем бяло, смеска с типово се оказа това дето добавих накрая ¯\_(ツ)_/¯
Втаса веднъж, бухна към 60%, после се чудех дали да го врътна пак в машината, но за да не чакам просто го извадих и вместо месене сгъвах на "плик" многократно със стопено масло. После оставих няколко часа да бухне във фурната. Вътре се дели, макар и не точно на конци, но е на пластове като дръпнеш, определено повече печене другия път. Ще видя дали ще стане по-фотогеничен по-късно, сега излапахме по един огромен резен още не е напълно изстинал. Ще се прави пак, следващия път грамажите ще ги меря с микроскопична точност и месенето ще го удвоя, и мисля да ползвам само масло, но определено ще е пак шоколадов.
Благодаря на Морена за вдъхновението и базовата рецепта с която започнах, нищо че в резултата няма много прилики 😁 Hands Plus1 Nature Dizzy

# 114
  • In transit
Конците са резултат основно на доброто/дотатъчно измесване, затова от машина са с конци по принцип...  че и там могат да се оплескат нещата като се прекали с брашното - хлебна структура на шупли, вместо конци или лошо втасване, ако се окаже недостаъчна маята.
После е важно и да не е много тежко тестото (от мазнина или захар... затова питките  лесно  стават на конци) и да е добре/достатъчно втасало.
И да допълня, като сме почнали, че и прекалено дългото измесване над 20+ минути на машина може също да прецака глутена и съответно конците.
Към по-неопитните момичета...спазвайте си точно рецептите, които ползвате, а импровизации правете само, след като се чувствате на 'ти' с тестото.

# 115
Хайде, ще си покажа и аз вкусния ми провал. Не си сама, Eфибуш. Wink

Скрит текст:

Тук само размятат някакви вкусни козунаци, то от желязо да си... Козуначените ми ангели са много, много крехки.
Конци няма, ама на ръка("повредена") толкоз. Simple Smile

# 116
  • На брега на реката
Аз, когато меся козунак, пускам продуктите да се измесят за около 5-6 мин. След което спирам миксера за10 мин, за да се формират глутеновите нишки и след това отново измесвам да 8-10 минути.
Печивата стават разкошни и на конци!
Ако не се лъжа, Джемма беше давала такъв съвет и аз го спазвам.

# 117
  • София
Може ли да споделите ползвате ли подсладител, какъв и колко? Аз взех от ДМ миналата година, защото обичам сладък козунак, а знам, че много захар не е ок също за козуначените теста.

# 118
  • In transit
Като заместител на захарта обикновено ползвам еритритол.
Ако поръсите обилно козунака отгоре със захар, не ви ли е достатъчно сладък? Освен захарта в тестото.

# 119
Плюс и нещо сладко ако има като плънка или разпределено в тестото - я шоколад, я стафиди или сушени плодове, я локум там... Мен пък ме дразни самото тесто да е много сладко, имам чувството че друг вкус не се усеща в него.

Общи условия

Активация на акаунт