Козунаци 2022-ра

• 57 844
  • 778
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ами има претенции вкъщи, чист да бъдел козунака, т.е.без сладки плънки, ра вариант ми е само поръсване със захар, ама сякаш не ми е достатъчно сладък.

# 121
Аз слагам и течен подсладител. Ама ние сме си любители на сладкото. Вместо да увеличавам захарта и тестото да стане тежко, добавям подсладител.

# 122
  • Sofia
Може ли да споделите ползвате ли подсладител, какъв и колко? Аз взех от ДМ миналата година, защото обичам сладък козунак, а знам, че много захар не е ок също за козуначените теста.
Заповядай, за течен става дума - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html
За мен поръсването отгоре не помага, то е ссамо по горната кора, а няма как всеки път да се хапва и от нея.

# 123
  • София
Благодаря ти, Morena, идеално си ме разбрала! Ще опитам и с твоята рецепта.

А за планетарния миксер да ви питам, опитвах да меся с него, но сякаш загрява, притеснявам се, че може да изгори. Така ли е и при вас? Bosch е моя.

# 124
И моя доста загрява и там няма да меся повече (Kitchen Aid Pro). И да, и моето тесто поема повече брашно в миксера. Имам машина за хляб, там прехвърлям цялата прoцедура, че по се ориентирам. И в миксера пипам тестото, и в машината, но в миксера винаги ми се маже, лепкаво... В машината се формира на нелепкава топка и там вече си знам трябва ли, не трябва ли още брашно. Страх ме е да не си счупя миксера и не смея в него. С грамажите по рецептата на Моренка пробвах и ми загря. СЛед това само в машината за хляб съм действала.

# 125
  • София
Хайде, ще си покажа и аз вкусния ми провал. Не си сама, Eфибуш. Wink
......................
Тук само размятат някакви вкусни козунаци, то от желязо да си... Козуначените ми ангели са много, много крехки.
Конци няма, ама на ръка("повредена") толкоз. Simple Smile
ЕЕЕЕ, чак пък провал, в никакъв случай не е, добре си е станал, да, няма открояващи се конци, но да не ти пука, важното е, че се усеща, че е мек отвътре, пухкав, и както преди години Морена писа, "като го захапеш да остане белег от зъбките ти", така беше , нали, мисля ,че и при теб така се е получил. На външен вид си е добър!

Благодаря ти, Morena, идеално си ме разбрала! Ще опитам и с твоята рецепта.

А за планетарния миксер да ви питам, опитвах да меся с него, но сякаш загрява, притеснявам се, че може да изгори. Така ли е и при вас? Bosch е моя.
Загрява ,разбира се, при повечко измесване, но на него му е такава работата, да меси и да ми върши работа. Дали ще изгори, по-скоро - не, няма. Измесвала съм с него тежко тесто, като за козунак, друга марка ми е миксера,  Kitchen Aid, до 20 минути, но не на висока скорост, бръмчи си там и ...негова си работа, оставям го да работи.

# 126
  • Sofia
Моят миксер е някакъв полупрофесионален и эа 10ина минути ми е готово тестото, беэ да е эагрял иэобщо. И както писах по-горе... оставям да се отпусне малко тестото и го сръчквам с още едно иэмесване, след което го оствям да си втасва.

# 127
  • На брега на реката
Моят е Kenwood Chef XL и също леко загрява, но когато спазвам двукратното, кратко измесване с почивка от 10 минути между тях е ОК. Хем миксера не върти през цялото време, хем тестото се "формира", хем ми почиват ушите. Blush Меся винаги на ниска скорост максумум на първа, защото така пише в инструкциите на уреда, а пък искам да си го пазя, че да ми служи дълго време!

# 128
  • гр.София
Да се изкажа и аз 😁 козунак меся само в хлебопекарната, пускам я 2 пъти по 15 Мин. и оставам там да втасва, след това оформям и във фурната. Конци има винаги, най-финни са с брашното за баница.

# 129
  • In transit
И аз съм с Kenwood, не загрява....след 10-15 минути месене на ниска скорост е съвсем лекооо топличък.
Ако се притеснявате, че нещо може да му стане, спирате да почине малко за 3-5 минути и пак продължавате...така както беше писал някой по-нагоре се подпомага образуването на глутен също.

# 130
Кое е по-добре, да се остави да втаса и бухне между двете месения или не?

# 131
След като се замеси тестото, преди да започне вкарването на мазнината/ месенето с мазнината, се остава за кратко (10-15 мин.) тестото да си почине. За 10-15 мин. нито втасва, нито бухва. Simple Smile

# 132
  • Sofia
Кое е по-добре, да се остави да втаса и бухне между двете месения или не?
Не съм сигурна за кога питаш, ама да речем...

Моят миксер е някакъв полупрофесионален и эа 10ина минути ми е готово тестото, беэ да е эагрял иэобщо. И както писах по-горе... оставям да се отпусне малко  тестото (за около 20мин. това не е втасване, само се отпуска глутенът и е по-лесно за месене (особено ако е ръчно)) и го сръчквам с още едно иэмесване, след което го оствям да си втасва.

# 133
  • София
Големи сте подстрекателки.Реших и аз да замеся козунак.Ще експериментирам с ново брашно.С колко белтък да избера 16 или 13 гр.? Мисля да  е козунак с квас.

# 134
  • Sofia
13 белтък бих избрала.
И с него е доста жилаво тестото, та с 16 не си представям.

Общи условия

Активация на акаунт