Козунаци 2022-ра

• 57 852
  • 778
  •   1
Отговори
# 135
  • Mostly in my mind
Не знам коментирали ли сте цената на София мел за баница. 2 лв го взех днес Astonished

# 136
  • Sofia
Брашната поскъпнаха доста. От тип 500 предпочитам МетроШеф.

# 137
  • Sofia
Не сме коментирали цени, кулинарна тема е, не пазарна, надявам се така и да си остане. Simple Smile
Поскъпването е навсякъде и да не го нищим и тук.

# 138
  • Mostly in my mind
Брашната поскъпнаха доста. От тип 500 предпочитам МетроШеф.
Нямам Метро, но другия път ще пробвам лидълското.

# 139
Здравейте! Влизам и аз с два въпроса. Имам брашно за пица на София Мел. Белтъчини 13.5 гр. Дали ще станат хубави козунаците с него? Иначе аз си го меся в хлебопекарната и като втаса сплитам и във фурната пека.
Другият ми въпрос - взех от Лидл една кутийка захаросани портокалови парченца, малки са като стафидки - те кога се слагат в тестото? При омесването в пекарната или след втасване и преди сплитането?

# 140
  • Sofia
Здравейте! Влизам и аз с два въпроса. Имам брашно за пица на София Мел. Белтъчини 13.5 гр. Дали ще станат хубави козунаците с него? Иначе аз си го меся в хлебопекарната и като втаса сплитам и във фурната пека.
Другият ми въпрос - взех от Лидл една кутийка захаросани портокалови парченца, малки са като стафидки - те кога се слагат в тестото? При омесването в пекарната или след втасване и преди сплитането?
Става, но тестото е по-жилаво (затова смятам, че е за по-опитни  с месенето), ако не те притеснява... а тук има отговори на въпросите ти и снимки - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 141
И аз реших да пробвам с едно брашо 12,7% за хляб. Моят въпрос е по-бавно ли ще втаса тестото с него? Мисля петъка вечерта да замеся, но се чудя на вън ли да го оставя до сутринта или в хладилника. Проблема ми обаче е, че в нас е 23-24 градуса, а в хладилника ми темп. е 1 градус. Ни за на вън, ни за на вътре. Какво мислите?

# 142
  • Sofia
И аз реших да пробвам с едно брашо 12,7% за хляб. Моят въпрос е по-бавно ли ще втаса тестото с него? ...
Е, че е за хляб или че  е 12.7 белтъчини - нито едното не е причина за бавно втасване.
Аз оставям в моя хладилник  на 7 градуса (само за случая ги вдигам), та и на балкона  - на 7-10 градуса е добре.

# 143
Morena, така пишеше на пакета че е за хляб с 12,7% и аз за това така го написах ако може да е ориентир за някой Simple Smile. Че нали имаме отделно за пица, отделно за кекс, за обща употреба и т.н.

# 144
  • София
По повод на брашното го пиша, едно време, когато започвах да се уча да правя козунак нито съм гледала процентите на сила на брашно, нито на протеини, нито на белтъчини, то и имаше един вид брашно и толкова и какъв козунак правих, не е истина направо, огромни , пухкави и с конци, но лошото беше, че нямаше такива миксери и всичко се измесваше на ръка. Докато вкарам маслото, а по онази първа рецепта на една майсторка на кулинарията, беше 250 г масло разтопено, свят ми се завиваше от месене, ... ставаха повече от прекрасни. Не мога да си го причиня отново, няма гръб  и ръце за такова изпълнение, така че смятам ,че не толкова брашното е причина да не се получават, а измесването, ама това си е мое мнение и някакви си спомени от по далечното минало.

# 145
Мда, правила съм на ръка голямо количество, действително си е тежка работа и сега не бих се навила. Един по един ще омесвам козунаците в хлебопекарната че моята е малка, но на ръка не се хващам. Те така или иначе няма как да идат наведнъж във фурната, не ми пречи да са разместени във времето и за омесването и втасването.

# 146
Наистина сте големи подстрекатели Grinning, а мислех да не правя преди Великден.
Морена, миналата година правих по тази твоя рецепта https://m.bg-mamma.com/?topic=704313.msg24514985#msg24514985https://. Стана страхотен. Сега обаче се загледах, че даваш 25 гр мая за 1 кг брашно. Чудя се нещо предвид ли си имала? Досега във всички тестени съм ползвала съотношение 1 кубче за 1-1.2 кг брашно. А си направих записки за някои подробности, но сега не мога да си разбера писанията какво съм правила точно с маята Joy

# 147
  • Sofia
Така е, душата, лесно беше преди и козунаците си ставаха, без много галимации и без много да знаем...
Сега с толкова видове брашна....

Аз допреди 3-4 години си месех на ръка, като по Великден (без знаение на ръка или с машина) започвам от петък вечерта с една доза, която пека в събота преди обяд, а сутринта замесвам още две дози, които слагам на различни темпертаури да втасват, за да ги пека поотделнота до късния следобяд съм готова с козунаците.

# 148
Аз пък мисля, че просто тогава брашното е било по-хубаво и истинско. А не толкова от измесването. Не, че то не е важно, но с някои видове брашно сега, г*за да си скъсаш да го премесваш, няма да се получи хубав козунак.

# 149
Хаха, Марчева, класиката с 250 масло. Това ми е рецептата от дядо ми. Три дози и не ти трябват дъмбели. И ставаха перфектни, но о аз мисля, че сега продуктите са различни

Общи условия

Активация на акаунт