Козунаци 2022-ра

• 57 844
  • 778
  •   1
Отговори
# 630
Странно е това с маята. По принцип си действам стандартно и никога не съм поглеждала какво пише. Гледам сега на маята - едно кубче било за 2 кг брашно. Нещо .. странно ми се вижда.

# 631
Голямото кубче сигурно е за 2 килограма.
Аз по принцип съм ползвала на д-р Йоткер тази - https://www.google.bg/search?q=%D0%B4-%D1%80+%D0%B9%D0%BE%D1%82% … h=609&dpr=1.5

за питки и въобще не ми хареса.
Сега обаче, понеже не исках огромен козунак, а един да го хапнем утре и утре да направя още един, та видях, че на тази мая пише, че е за 500 грама брашно, което ме улесни. Мисля, че се получи и с нея, макар да предпочитам на Юва или на Саф Инстант.

# 632
Не е голямо кубче, стандартно е. 42 г

# 633
Soft Click, за една и съща рецепта от различно брашно, или различна партида брашно, може да се наложи да сложиш различни количества. А с някои брашна първоначално стои по-рядко и лепкаво тестото, но след първото месене и втасване добива консистенция.

Докладвам за моята проба - сложих шафран и кардамон и се отказах от фурмите. Единият козунак с локум и стафиди е супер, дори би носил и двойна доза шафранче. Но в шоколадовия с портокалови корички доминира портокаловото и почти не се усещат подправките. Месих заедно в хлебопекарната, после пак в нея ги опекох един след друг. Притеснявах се да не превтаса втория, но нямаше проблем. За първия забравих да си намаля степента на коричката и се попрепече Simple Smile Утре ще се постарая малко повече с усукването на фитилите, че днес го попретупах и им личи. Слагам снимките в скрит текст.

Скрит текст:

# 634
  • Sofia
След  5мин. пускам още едно измесване и оставям на балкона да втасва.

# 635
Здравей Морена имам въпрос понеже утре ще правя по твоята рецепта.Тези мазнини: масло - олио - мас смесват се заедно ли и се вкарват в тестото или едно по едно

# 636
  • Euskal Herria
Не съм Морена, но отговарям - смесват се заедно.

# 637
Добро утро.
Заложих стартера и пия кафе. Правя козунак по рецепта на Морена, която е от 01.04,19г.
Морена, бях си принтирала рецептата, снощи отворих блога ти  и видях, че има промяна в грамажа на продуктите. Предполагам, че няма проблем, започнах по новите грамажи. По-миналата година ползвах рецептата и бях доволна от резултата. Тогава месих на ръка, сега пак така.

Купила съм яйца, L размер, но ми се струват малки. Колко гр. е яйцето L размер?

# 638
Аз съм с въпрос към тези които правят малки козуначени мъфини. В неделя ще имаме благотворителен базар. Искам да направя нещо такова. Замесих козунак от 550гр брашно, но не знам колко грама да сложа готово тесто във формичката а нямам време за проби. Около 50-60гр дали ще е добре. Ето в това мисля да пека

И аз правих такива малки за великденски базар с 550 гр брашно - излязоха 27 малки козуначета в хартийки за мъфини - пекох в 2 тави за мъфини

# 639
  • Sofia
Тези мазнини: масло - олио - мас смесват се заедно ли и се вкарват в тестото или едно по едно
Здравей, смесват се мазнините.
Пък като знаете ефекта им, преценете коя по колко. Аз снощи дадох превес на олиото вместо маслото -  сложих по 30г мас и олио и 20г масло, та общо 80г по рецептата.
Масло - по сухи
Олио - по влажни
Мас - по пръхкави

Fortuna, като цяло маята съм вдигнала, че аз мога да си карам с по-малко, ама хората се притесняват..  та по тая логика може и солта да съм пипнала... и друго да съм,  все е с малко, та не се притеснявай, няма проблем. Simple Smile

За яйцата
Размери в грамове:
S - под 53
М - 53 - 62
L - 63 - 73
XL - над 73

Моето тесто от снощи  3 пъти е пораснало, на тия температури - 10-14градуса. Стопля се и ще влезе във фурната, а аз си пийвам кафето и започвам втория (и последен).

# 640
Благодаря, Морена.
Сложих 20гр мас, по 30гр масло и олио.
Яйцата ми бяха - 2 по 68гр и едно 64гр.
Брашно на РС (родна стряха на Лидл) тип 500 изтеглих 300гр и тип 650 на РС 200 гр. Допълнително изтеглих 100гр тип 500. И ги вложих, че много лепнеше и изобщо не можех да меся.
Всичко мерих с везна, където има мерки в лъжици, ползвах тази от хлебопекарната. Киселото мляко теглих.
Сега втасва, ще видим какво съм ги натворила.

# 641
  • Sofia
Благодаря, Морена.
Сложих 20гр мас, по 30гр масло и олио.
Яйцата ми бяха - 2 по 68гр и едно 64гр.
Брашно на РС (родна стряха на Лидл) тип 500 изтеглих 300гр и тип 650 на РС 200 гр. Допълнително изтеглих 100гр тип 500. И ги вложих, че много лепнеше и изобщо не можех да меся.
Всичко мерих с везна, където има мерки в лъжици, ползвах тази от хлебопекарната. Киселото мляко теглих.
Сега втасва, ще видим какво съм ги натворила.
Няма проблем, 20г жива (или съответните грамове суха) мая се справят с 600г брашно.Simple Smile

Аз съм с баничното брашно на РС, добавих до към 30-40г на 500те. То може и още, ама аз не давам. Simple Smile  Слагам малко брашно за последно и оформям топка преди да е поето напълно то и да започне да иска още тестото... Simple Smile

# 642
Добро утро! Извадих преди малко от хладилника тестото, което замесих снощи. Утроило е обема си. При вложени 700-800  грама брашно се чудя дали да го разделя на 2, ще пека в кръгли тави, или да направя 1 голям? Нямам опит с козунаци и не знам как ще набухне тестото.

# 643
  • Sofia
700г брашно са си като 2/3 доза, та може и цял да печеш (ще се изпече), ще доста големичък.
Виж при мен относно второто втасване и печенето ако искаш - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 644

За яйцата
Размери в грамове:
S - под 53
М - 53 - 62
L - 63 - 73
XL - над 73

Ясно. Моите яйца размер L са по 82 грама. При шест броя разликата е значителна.
Скрит текст:
Брашното е с 8,4 грама протеин. Намерих в шкафа някакво с 10 грама. Ще намаля броя на яйцата и ще опитам с него.

Общи условия

Активация на акаунт