Козунаци 2022-ра

• 57 757
  • 778
  •   1
Отговори
# 510
Аз да попитам къде гледате процента белтъчини на брашното?.
Сега огледах различни видове и всички белтъци са в грамове/ на 100 гр. брашно
Е, така де.  Simple Smile Там ги гледаме... в грамове, не в проценти.
Е гледах, гледах и едно евтино съм купувала , ама то е с най- ниски грамове белтъци 9,6/ 100гр.
Ама ще си ползвам това за козунаци на София мел. Имам и Класик и Екстра на фирмата.
И на Родна стряха имам......хм, много брашно имам, ама меся доста погачи през зимата.

# 511
  • Sofia
... Ще споделите ли опит с рецепта за козунак с нощно втасване ( в хладилни)? ...
Нощното втасване си е личен избор (също като вида мая - жива или суха или как ще се меси тестото - ръчно или машинно...), не е част от рецептите.
Та ползвай рецептата, която си харесала и втасвай в хладилника.  Омесваш тестото, завиваш добре  и слагаш в хладилника, стига да не е много студено в него, да не е под 7 градуса. Когато го извадиш, си трябва време да се стопли/отпусне и тогава действаш.

# 512
... Ще споделите ли опит с рецепта за козунак с нощно втасване ( в хладилни)? ...
Нощното втасване си е личен избор (също като вида мая - жива или суха или как ще се меси тестото - ръчно или машинно...), не е част от рецептите.
Та ползвай рецептата, която си харесала и втасвай в хладилника.  Омесваш тестото, завиваш добре  и слагаш в хладилника, стига да не е много студено в него, да не е под 7 градуса. Когато го извадиш, си трябва време да се стопли/отпусне и тогава действаш.

Много благодаря! Simple Smile

# 513
  • София
Относно втасването в хладилник: първо втасва в хладилника и после вкарвате мазнината или първо вкарвате мазнината в тестото и тогава в хладилник?

# 514
  • München, Deutschland
Снощи прехвърлях в главата си тазгодишното козунакоправене и имам въпрос - ще меся една доза, която ще разделя на 3 и ще правя 3  по- малки козуначета. Фурната ми може да събере за едновременно печене 2 козуначета. Какво правя с третото, докато другите се пекат? Мога ли след сплитането да сложа третото в хладилника да чака там или на стайна е по-добре?

Аз бих сложила също в по-студена стая или, ако в България е примерно към 16° навън, може би бих извадила отвън. Все пак печенето на двете козуначета ще ти отнеме към 40 минутки, не е много и няма да ти превтаса чак третото. Пък и като оформиш, запомни да сложиш първо оформените първо да се пекат. Wink Според мен чак толкова капризно не е тестото, че да не може да повтаса още половин час...

Относно втасването в хладилник: първо втасва в хладилника и после вкарвате мазнината или първо вкарвате мазнината в тестото и тогава в хладилник?
Само веднъж съм процедирала така, но първо направих цялото тесто (вкл. и вкарването на мазнината), а след това пъхнах в хладилника.

# 515
  • Sofia
Това с вкарването на мазнината след първото втасване не е обичайна практика. Та в хладилника отива готовото тесто с всичките му съставки, за 1во втасване.

# 516
Снощи прехвърлях в главата си тазгодишното козунакоправене и имам въпрос - ще меся една доза, която ще разделя на 3 и ще правя 3  по- малки козуначета. Фурната ми може да събере за едновременно печене 2 козуначета. Какво правя с третото, докато другите се пекат? Мога ли след сплитането да сложа третото в хладилника да чака там или на стайна е по-добре?
Ако втасваш тестото в хладилника по принцип, го раздели на 3 преди това и можеш частта за третия козунак да я извадиш по-късно там с колкото време ще е разликата. Но ако втасването ти не е в хладилника, не слагай в него да изчаква а просто някъде на по-хладно и както са ти писали него го оформяш последен че то втасването тръгва наново след като го оставиш намира.

# 517
  • Балчик
Аз тази година ще меся в полеви условия. Simple Smile Старата ми кухня е демонтирана, а новата още не е готова. Simple Smile
Но поне имам самотен плот и уредите са вързани в мрежата. Simple Smile

Планът за събота: асеновски шарен козунак, кулич, традиционен козунак и коломба, ако успея. Почти всичко ще е с левито мадре.

# 518
Хич не мога да ги докарам на вид. Този май му дойде малка формата. Не го сплитам стегнато, а все се обезформя при печене.

# 519
  • софия
Уха, какви плюски! И изпечен е страхотен.

# 520
Уха, какви плюски! И изпечен е страхотен.
И конци в изобилие ама пустия му вед, не че не е изяден почти веднага.

# 521
  • Sofia
Каква е тайната с малко ръчно месене да станат на конци?
Възможно ли е изобщо 🥺

# 522
Малко ръчно месене.... някой уред преди това да е месил достатъчно. Тайна за малко ръчно месене няма.
Съгласна съм с Касиопея(?) за месенето.
Майка ми си няма понятие от тесто и месене, ама си има уреди и козунаците й винаги стават страхотни. Аз на теория знам доста и меся на ръка от десетина години, и не го ли меся достатъчно, конци нямаааа. За мен конците идват от месенето. Аз си ги харесвам и без конци, без много конци. Вкусът на домашните козунаци е различен.

# 523
  • Sofia
Каква е тайната с малко ръчно месене да станат на конци?
Възможно ли е изобщо 🥺
Е, не е разбира се.  След като все говорим, че конците са резултат от достатъчното (ръчно 15-20мин. интензивно) месене...

# 524
Моля за помощ. Как да спася моя козунак.  Точно когато беше загрята фурната и го вкарах спря тока. Постоя във фурната около 20 мин..като през това време идваше за няколко секунди  и пак спираше . Така продължава вече час. Извадих го и не знам какво да правя. Като дойде стабилния ток на колко градуса  да го пека.

Общи условия

Активация на акаунт