Козунаци 2022-ра

• 57 761
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Моля за помощ. Как да спася моя козунак.  Точно когато беше загрята фурната и го вкарах спря тока. Постоя във фурната около 20 мин..като през това време идваше за няколко секунди  и пак спираше . Така продължава вече час. Извадих го и не знам какво да правя. Като дойде стабилния ток на колко градуса  да го пека.
Не знам какво да ти кажа... звучи ми като провал...
Но пък ти виждаш как изглежда тестото, хванало ли е кора - тогава наистина не знам какво ще се получи, да престои така (незнайно колко време) пък после да се пече...

# 526
  • София
Скрит текст:
Моля за помощ. Как да спася моя козунак.  Точно когато беше загрята фурната и го вкарах спря тока. Постоя във фурната около 20 мин..като през това време идваше за няколко секунди  и пак спираше . Така продължава вече час. Извадих го и не знам какво да правя. Като дойде стабилния ток на колко градуса  да го пека
Не знам какво да ти кажа... звучи ми като провал...
Но пък ти виждаш как изглежда тестото, хванало ли е кора - тогава наистина не знам какво ще се получи, да престои така (незнайно колко време) пък после да се пече...
[/quote]
+1.  Това си е провал, но ти не си виновна, чакаш да дойде отново стабилно електричество и продължаваш да си го печеш в загрята фурна на 160 - 170 градуса, пък каквото стане.

# 527
И аз изпаднах миналата година в това положение с тока. Питах и тук какво да правя. Замесих козунака и тока спря, но беше за дълго. Прибрах го в хладилника, за да забавя процеса втасване. Като се сетя... и колко се ядосвах. Съчуствам искрено. Печи го, пък каквото стане.

# 528
Първия козунак за проба преди празниците.
Няма много вид, но е вкусенн

# 529
За оформянето на козунака. И на мен ми беше трудно да ги оформям първите години. Едва тази година стана добре. Не се отказвайте, само трябва да стягате повече плитките. https://youtu.be/l2WLB8YASlM

# 530

Изпекох го , малко спадна и леко покафеня повече от колкото трябва, но какво да се прави. Благодаря, че откликнахте така бързо   и за вашата съпричастност.

# 531
  • София

Изпекох го , малко спадна и леко покафеня повече от колкото трябва, но какво да се прави. Благодаря, че откликнахте така бързо   и за вашата съпричастност.
Браво! Страхотно изглежда!

# 532
  • Sofia
milamimila13, дано си е бил за вас, все ще си го изядете, вкусът си е там. Ако се наложи да знаеш, че може да го направиш като панирани филии... Simple Smile

При козунаците не е добре да е стеганато плетенето (но не и да е много хлабаво разбира се ), за да не се разпуква плетката, което не е редно за козунак, а за кекс.   Друго е разятгането, но не и разпукване.

# 533
Хлабаво сплитам и аз такива неща, не ми харесва как стават ако са сплетени сбито. Е, не чак да ми се "гонят" и размятат фитилите, но да има хлабина, тя се обира при втасването и си става нормална плетка вече. Още едно време баба ми така ме учеше и така съм го запомнила че се прави.

# 534
Днес ми беше шантав ден
Ама резултата е това

От няколко години все се каня да опитам една рецепта на козунака на Венета от темата. И се мятам днес за проба.козунак с миксер( обикновен) без много месене. Сложих баркалките за тесто и като почна това тесто да се катери по тях, лудост!
Ама аз упорито го махам и продължавам и така 15 Мин. След това сгъване на тестото  и всичко ок, ама после разглобявахме миксера да вадим тесто от него.  Влязло вътре през отворите на бъркалките. Извадих една топка, колкото орех от там. Недостатък за тестото , че по бавно втасваше. Тъкмо да го метна във фурната за печене вече готов, намазан, поръсен и тока спря. Побеснях! Хубаво, че дойде след 20 Мин. и резултата е изненадващо добър.
Сладък е, има конци, вкусен и не ме болят ръцете и кръста. Доволна съм!
Обмислям покупка на планетарен миксер вече Grinning
Лека от мен!

# 535
Здравейте! Ще правя рецептата на Ваня за Козунак с лимонада. Тя казва,че задължително брашното трябва да е с белтъчно съдържание 12 или 12,8... Аз купих на София Мел брашно за козунак. Обръщам и гледам 10,6.... Да пробвам ли с него или да търся друго брашно? И коя фирма предлага такова брашно, тъй като съм в малък град и тук може и да няма голям избор?
Благодаря за помощта!

# 536
По добре не пробвай с него. За баница или София мел екстра.

# 537
  • Sofia
Здравейте! Ще правя рецептата на Ваня за Козунак с лимонада. Тя казва,че задължително брашното трябва да е с белтъчно съдържание 12 или 12,8... Аз купих на София Мел брашно за козунак. Обръщам и гледам 10,6.... Да пробвам ли с него или да търся друго брашно? И коя фирма предлага такова брашно, тъй като съм в малък град и тук може и да няма голям избор?
Благодаря за помощта!
То такива ако изобщо има, не са масови (с тия 12 или  12,8) ...  Екстра на СМ (София Мел) с 11.8г  е най-близкия вариант.  Или ако си месеща... може и "за баница" - 13г на СМ или на РС , ако имате Лидл.
Иначе  и с по-малко белтъци стават козунаци, та чак задължително... но е препоръчително с повече...
Козуначеното на СМ е с най-малко белтъци, без да смятаме кексовото, за което малкото белтъци са +.

# 538
Здравейте! Търся мнение относно тази рецепта за кулич. Притеснява ме малко първата част, по-точно приготвянето на тази "опара", тъй като виждам, че се смесва маята с мазнината и яйцата още в началото и така престоява. Как ви се струва?
https://youtu.be/XKLKECud9v8

# 539
Морена, може ли да ми споделиш 1/2 от рецептата ти с точност, да не оплескам нещо.
Ще меся в хлебопекарна, със суха мая на belbake и ще ползвам софия мел екстра, ако има значение за дозите.
Обикновено след първото втасаане на пекарната вадя и второ втасване го правя навън във формата за печене. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт