Козунаци 2022-ра

• 57 853
  • 778
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Ако ще мажете с яйце по време на печенето, гледайте да  е след 15-20мин., дотогава не отваряйте фурната.

Относно разпукването. Имам чувството, че се получава от печенето във форма. тестото е ограничено и има посока само нагоре.
Не от формата, а ако е вкарано късно за печене (тогава с форма или без.. .все тая) ... това което писах в предния си пост.

Аз тази година ще съм с баничното на РС (Лидл), че СМ се оляха с цена...

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 16:37 от Morena

# 616
Колко топъл мога да нарежа козунак? Smiley Да поизстине или не?

# 617
  • Sofia
Колко топъл мога да нарежа козунак? Smiley Да поизстине или не?
Както си решиш.

Иначе изстиването е етап от готвенето. Разпредля се влагата, затова ако се разреже топлъл е глетав, също както и хлябът, кексът, и всяко друго печиво.

# 618
Нарязах го хладък Smiley Само с конците съм на 50% успеваемост, бели се на ивици и личат нишки, но не са единични "конци". Месих два пъти в машината и стана по-добре от предишния път, но нямах особено търпение с втасването, първото втасване се надигна 2х, второто втасване пак 2х, чак във фурната стана 3х и повече. Следващия път ще опитам второто месене на ръка и да се меси с мазнина, от там май става най-доброто разделение на конци. Иначе си бухна разкошно, супермекичък и еластичен, и на вкус е супер, привърженик съм на моренската рецепта с киселото мляко и големия процент течности Hands Thumbsup Hands Thumbsup Дори май стана още по-голям процент течности, защото добавих няколко капачки уиски Smile Сега се чудя дали ако е по-сух ще станат по-добри конците... Thinking  За вкус добавих и кафе, видях че имаше в началото на темата козунак-капучино и от там го харесах, супер аромат, много му отива Two Hearts

# 619
Мики, благодаря и на теб. . Изпечени на вид отново не ми харесват.

# 620
Тази година "изневерих" на Морена,  но пак съм доволна. Дори и от брашното( СМ за козунак...) стана жилаво тестото , но се оформяше лесно. От 1кг брашно,  по рецептата с лимонада, с локум, с шоколад,  със стафиди,  със смес от сушени плодове се получиха тези четири( един вече липсва...), само с плетките съм зле, но са вкусни.

# 621
  • софия
Първа доза тази година. Утре ще правя още две дози.

# 622
Имам питане, дали всяка рецепта за козунак може да втасва хладилник?
Мисля довечера да замеся една доза и да оставя да втаса през нощта. Няма да го слагам в хладилника, а в едно остъклено помещение горе долу 8/10 градуса.

# 623
  • Mostly in my mind
Морена, по-назад казваш, че избягваш усукването на фитилите , защото изстъняват. И при мен е така и хич не ме бива в оформянето. Но как тогова ги правиш фитилите?

Влизат във фурната.

# 624

Супер станаха и пека още една доза, че тези ги раздадох

# 625
  • Sofia
Имам питане, дали всяка рецепта за козунак може да втасва хладилник?
Мисля довечера да замеся една доза и да оставя да втаса през нощта. Няма да го слагам в хладилника, а в едно остъклено помещение горе долу 8/10 градуса.
Като се има предвид, че рецептите са почти едно и също, с мнооого малки разлики и накрая все имаме тесто за втасване - всяка една рецепта за печиво с маяно тесто (тесто с мая)  може да втасва в хладилнка.
8-10 градуса са идеални.

Морена, по-назад казваш, че избягваш усукването на фитилите , защото изстъняват. И при мен е така и хич не ме бива в оформянето. Но как тогова ги правиш фитилите?
Оформям фитилите и директно сплитам. Ако ме питаш буквално как оформям фитил, не мога да обясня остава да снимам.

# 626
  • Mostly in my mind
И моите изпечени.

# 627
Аз днес правих козунаци на Morena, но не ми се получиха като друг път. Тестото глътна с почти 50% повече от предвиденото в рецептата, съответно маята сякаш дойде малко. Двойна доза правих, кило и половина брашно отиде. Освен яйцата размер L да са били при мен с доста по- голям размер от тези, които се имат предвид, друго обяснение нямам.
Утре може пак да пробвам с рецепта на око.

# 628
  • In transit
Разликата в грамажа между яйце М и яйце Л е 10 грама.

# 629
По рецептата на Моренка - традиционен. Още е в солариума Simple Smile
Всяка година правя по тази рецепта, слагам локум и стафиди, но т.к. аз не обичам стафиди, а установих, че локума дава една допълнителна приятна сладост този е само с локум. Половин доза е.

Рецептата: https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_19.html

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 19:19 от blackcat6

Общи условия

Активация на акаунт