Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 792
  • 828
  •   1
Отговори
# 210
  • Отвъд алеята зад шкафа
Наистина звучи много странно, Мария. От Иззи са ви казали в прав текст, че не приемат детето ви, което говори на АЕ и решава задачи за 2 клас, защото идва от държавна детска градина? И че нямало да навакса?
Пак казвам, моето е от ДУ и го приеха. Няма логика.

# 211
Наистина звучи много странно, Мария. От Иззи са ви казали в прав текст, че не приемат детето ви, което говори на АЕ и решава задачи за 2 клас, защото идва от държавна детска градина? И че нямало да навакса?
Пак казвам, моето е от ДУ и го приеха. Няма логика.

Аз показвам и коментари от други майки във фб група. Не си го измислям само аз. Една майка ми писа, за да ми каже същото и за нейна приятелка.

Ако сте кандидатствали преди 2-3 години, когато е било ново училище е едно Ако го правите сега, може би е напълно друго.

Да не говорим, че първо ми казаха, че нямат места за 1 клас. След 5 дни ми се обадиха да ми кажат, че са ми изпратили имейл за пробен ден?

Но както и да е. Очевидно моето мнение не е от значение, все пак съм тотално луда Grinning

И да, то ходи на пробен ден декември. И аз ги питах дали не може да влезе сега в ПУК. Казаха ми, че няма как да навакса, дори с частни уроци, въпреки че имаше 9 месеца.

# 212
  • София
С оглед на университет после и Брекзита, не бих насочила детето ми нито към АК, нито към ИА.
Ако все пак имам някакъв друг мотив и искам английска езикова, може би бих избрала Апостолов, но само в настоящия момент. Гимназията е в развитие сега, старае се да се наложи на пазара, а това ще е голям плюс за учениците им, защото ще се стараят те да са максимално доволни и успешни, за да има направят добра реклама. В колежа някои преподаватели не са за там, в темата им има доста спрягани имена, администрацията е тромава и проблемите се решават трудно. Да, може детето да извади късмет и да не попадне на кофти учител, но стигаме до късмета. Виждам, че ИА са откраднали двете най-добри учителки по английски на ПЧМГ, добре за тях и лошо за мен..
Скрит текст:
На едната ще съм й вечно признателна, че научи моя езиков пън така, че сега ми казва, че докато си върви си по улиците си мисли на английски.

# 213
  • софия
ИА не са от вчера на “пазара”. Какво има тепърва да се развива и доказва?

# 214
  • София
12 години не са много време. Вероятно все още имат маломерни паралелки. ПЧМГ имаха повече от 10 години, докато се засили наплива към гимназията, и едва от 2 години има по две паралелки. Мен и двете гимназии не ме интересуват, просто написах моето мнение.

# 215
Е, открадването е обяснимо и ясно на какво се дължи. По този начин стават движенията на учители в ЧУ.
Преди всички тези учители нямаше да отидат в Банкерче, че там финансовия ресурс е друг.

Но и друг път сме си говорили, че едно ЧУ не е чисто сборище на добри учители. То е и стратегия, и концепция. Та толкова много постове отделихме да изясним различната концепция на ИА и пак не я разбрахме.

# 216
  • София
В ИА има баланс. Учи се достатъчно, без излишни изхвърляния. Като цяло добри учители, работа по проекти. На когото му трябва втори чужд език, ще има времето да си го учи на школа или с учител. Така както правят много други ученици. Да, стои въпросът за таксата. За какво я давам? За повечето родители - за глътка нормалност. За други - най-малкото зло. Както дойде. Въпрос на избор или приоритети.
Не знам да има гимназия, в която всичко да е наред. Като че ли испанската дава подобни заявки, но и там чета в темата за някакво неуместно създание, което тормози в единайсети клас. А и не всички искат да учат испански.
В отделните образователни етапи потребностите са различни. И в гимназията, особено след 8-9 клас, децата вече са съвсем ориентирани в своите интереси, посока и среда. Няма как да се намери един единствен общ отговор. Затова всеки решава кое му е важно и кое - не, също кое може и е готов и сам да компенсира.

# 217
  • София
Извинявайте, какво е ИА

# 218
Извинявайте, какво е ИА
Частна езикова гимназия "Иван Апостолов".
Съкращенията на училищата, които често използваме тук са в първи пост.
Добавих и това. Smiley

# 219
  • София
Извинявайте, какво е ИА
Частна езикова гимназия "Иван Апостолов".
Съкращенията на училищата, които често използваме тук са в първи пост.
Добавих и това. Smiley

Да, аз първо там погледнах, но не го открих Simple Smile
Благодаря много Simple Smile

# 220
  • София
12 години не са много време. Вероятно все още имат маломерни паралелки.

По-скоро не са им маломерни паралелките на ИА. Може и да греша, но май имат по около 60 деца във випуск.

# 221
Аз цяла сутрин се чудя защо толкова противоречиво се обсъжда ИА, чувала съм добри отзиви за него и за IB програмата му, и после се усетих, че го бъркам със Златарски. Flushed

Според мен пазарът на ЧУ в гимназиален етап тепърва ще започне да се развива като реална алтернатива на държавните елитни гимназии. Като съдя от форумните теми, повечето родители от ЧУ се насочват към ДУ и АК след седми клас, та е хубаво, че вече има интерес и извън тях, което може само да стимулира ЧУ да се развиват в посока пълен цикъл на образованието.

Помня, че във ФЛ родителите се целеха в АК или училища в чужбина, от които най-желаните са в Австрия или Швейцария. Интересно дали ЧУ с пълен цикъл на образование и отлична езикова подготовка, която дава шанс за престижен уни в чужбина, биха довели до преориентиране на българските родители, които сега избират чуждестранни училища.

# 222
12 години не са много време. Вероятно все още имат маломерни паралелки.

По-скоро не са им маломерни паралелките на ИА. Може и да греша, но май имат по около 60 деца във випуск.

38 са били 2021 на ДЗИ по Бел.
А в 10 клас за 2021 г. - 45 деца.

Вероятно две паралелки +-

# 223
  • София
ЧУ с пълен цикъл на образование попадат в капана да "заграждат" децата, неволно или целенасочено. Заграждането се изразява в това, че преместването след съответната образователна степен (4/7 клас) е трудно към почти невъзможно без уроци и външна подготовка. Така решението в детската градина става определящо следващите 15 години от живота на детето, което за мен би било прекалена отговорност. Има и сега такива училища в София - например Увекинд и Френския лицей. За тях не чуваме много според мен точно защото са като затворени системи от детската градина до зрелостния изпит.

По-ценно ще е да се появят самостоятелни частни гимназии, които предлагат и друго освен английски. Например добра немска частна гимназия липсва.

# 224
Има две частни немски гимназии, Веда и Ерих Кестнер...вярно е, че ти казваш "добра". ЕК в последните години обаче май има доста прилични резултати на матурите, а и доста деца от там вземат Шпрахдиплом. Колко е добра, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт