Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 41 679
  • 828
  •   1
Отговори
# 555
  • София
В СГ също има стипендии. В АК. В Прогресивното също имаха такива идеи, но дали са факт не знам. Може и други да има.

# 556
.. ПЧМГ от години предлага стипендии за етапа на обучение на първите трима финалисти от състезанието математически предизвикателства. Обявено е и на сайта им.
Добре сте си вие! Предлагате стипендии, значи имате мулти-култи среда. Децата няма да останат неадаптирани в университета и да се върнат безславно в България.

# 557
Мой колега осинови детенце от ромски произход. В едно ЧУ (не е от двете любими в темата) им отказаха прием, като са намекнали, че е свързано с произхода на детето ("Смятаме, че детето Ви няма да се чувства добре тук... Нали разбирате, родителите държат на средата, искат децата им да са сред деца от сходна среда...").

# 558
Шегуваш се, нали?
Ако има такива случаи, е редно да се оповестяват имена.

Дъщерята на Азис е в частно училище, между другото.

# 559
Шегуваш се, нали?
Ако има такива случаи, е редно да се оповестяват имена.
Не мисля, че е редно. Родителите също не искаха да раздухват случая, просто бяха много огорчени. Детето е с видими черти на етноса. Сега учи в добро ДУ, но има подмятания, че е циганче, някои деца го избягват.
Друга колежка след случката тогава коментира (зад гърба на колегата), че оправдава училището, защото "едва ли банкери и адвокати ще искат детето им да учи с цигане".
На Азис детето е в ААУ, там предполагам, че средата наистина е по-толерантна, а и за расистки изказвания семейството ще трябва да си тръгне от училището.

# 560
  • София
Не изключвам някъде да е имало такова нещо. Но по стечение на обстоятелствата имам наблюдения над няколко подобни случая в ЧУ. В единия родителите на осиновеното дете явно имаха някакъв комплекс, защото отдаваха всяко нещо, което не им е угодно на произхода на детето и всяка забележка към него оправдаха с "Ама те му правят забележка/някой се е скарал с него, защото е ромче". Въпреки, че причините, които изтъкваха естествено са били далеч от истината.

# 561
  • София
Много е тъжно, ако наистина някъде са дискриминирали по етнос дете Sad  Бих окуражила колегата да раздуха малко случая...

# 562
Щом подобни случаи не се оповестяват с мотиви "не е редно", за мен остават в сферата на мистиката и фантазиите. И са просто недоказани твърдения.

Ако действително има основания за възмущение, не ми го побира акъла, защо ще искат тези родители да се потулва случая.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 11:05 от Fancy

# 563
Извинявайте, но дискриминацията не е само по раса. Само в предишната тема имаше 1-2 изказвания (ако държите, ще се върна и ще ги намеря), в които потребителки казваха, че ако не искаш детето ти да учи с деца със СОП и т.н. , по-добре го запиши в уч-ще Х. Постовете бяха във връзка с БШ и новите им прогресивни паралелки.

Така че , честно, не знам каква е тази вълна на прокламиране, че дискриминация не съществува, когато дори в тази тема се говори за подобни неща. Дискриминацията може да е на много нива и в различни аспекти.

П.П. Нямам дете със СОП, нито с ромски, арабски, афро или джедайски произход. Но се нагледах на много грозни сцени в ДГ и бяха възмутена от постове в предишната тема. Тогава реших да си замълча, защото тук е без това не съм добре приета, но сега когато същите тези потребители се обявяват за защитници на равните права - извинете, но ми дойде в повече.

# 564
  • София
the slayer, там където има голям наплив на кандидати, има и приемен изпит и класиране, защото по някакъв начин трябва да се отсеят кандидатите. А където има приемен изпит и класиране, няма деца със СОП, защото не успяват да се класират. И това важи включително и за държавните училища с голям наплив. Отсяването тук идва по естествен път. Наличието на условия за прием в учебно заведение, за заемане на определена длъжност и т.н., които условия са еднакви за всички, не представлява дискриминация.Твърде свободно и без разбиране се използва този термин.

# 565
Аз не съм обърнала внимание да има такива конкретни постове, но ако ги посочиш, ще ги коментирам.

Но темата за деца със СОП тук винаги се е коментирала от гледна точка къде и в кое училище програмата е подходяща за деца, които имат различен тип затруднения. Не и в посока неспособности и дискриминация. Не всяко училище е подходящо. Ако не беше така, нямаше да има специализрани училища.

Ако дете със СОП се справи с приемните изпити и съответно издържа на по-сериозно темпо, никой не би го отхвърлил с лека ръка.

Имам чувството, че това също стана много модна тема и хората не успяват да отсеят къде е очевидна дискриминация и къде е точно обратното. Хайде да не бъдем по-католици и от Папата!

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 12:50 от Fancy

# 566
Всички сте прави. Най-много Татко ти мецан и Фенси. Няма отказ по цвят на кожата и национална принадлежност. Измислица са тези неща. Дискриминация не съм вкарвала в коментарите си, но от тук разбрах, че това била някаква нова мода.

Това, че родител може да е космополитен и да знае поради що родните умни и красиви не се справят, не се сприятеляват с местните и не могат да се нагодят към космополитен живот, когато се опитат да живеят в чужбина, това е виц. Смешка направо. Няма право родител да вижда очевидните пропуски в българското елитно образование и ако ги види, то то не е така или директорът си решава или скрита реклама прави. Добре.

Само да кажа - в т.нар. западен елит голяма част от мулти-култи са на стипендии. Не могат да си позволят, нямат тати, чичо, вуйчо, който да им напише препоръка, и за стипендии се борят всички, но често, много често стипендиантите са мулти-култи.

Тука всичко е прекрасно. Цветя и рози.

# 567
Ами може би, ако говорите с конкретни факти, ще ви приемат по-насериозно.

# 568
Щом подобни случаи не се оповестяват с мотиви "не е редно", за мен остават в сферата на мистиката и фантазиите. И са просто недоказани твърдения.

Ако действително има основания за възмущение, не ми го побира акъла, защо ще искат тези родители да се потулва случая.
Е, теб сега те гризе любопитството кое е ЧУ. 😀
Но щом родителите са решили да не се разправят, трябва да уважим решението им. Колегата каза, че не вижда смисъл, не вижда на кого за какво да се оплаче, ще е тяхната дума срещу тази на училището. А и от училището не са казали директно, че няма да го приемат, защото е ромче, ще започне шикалкавене, че родителите не са разбрали, че няма такова нещо и т.н.

# 569
  • Blondeville
И аз бих искала някаква конкретика - кандидатствали в “елита” (това кое училище  е всъщност, че изтървах леко потока на мисълта), справили се с изпита, но неприети заради етноса си. Или недопуснати изобщо до изпит на база произход. Конкретно към Елфичка е въпросът. 

Стипендиите са различно нещо, въпрос на преценка на училището. Липсата на стипендии не е равна на дискриминация. Горното е.

Общи условия

Активация на акаунт