Биг боза

• 2 053
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте мили бъдещи майки искам да ви попитам в бозата биг какъв подсладител има и дали е вредно за бременни

# 1
  • София
Не я знам тази боза, но какво пише на етикета?

# 2
Това ли е бозата: https://rodinashop.de/shop/boza-anet-big-bozz-1l/?

"Съставки: Трапезна вода, пшеница, подсладители: ацесулфам К, аспартам, натриев цикламат, захарин, източник на фенилаланин, глутен."

Не съм бременна, но май не бих пила такова нещо. Боза със захар ми се струва по-приемлив избор в сравнение с това.

# 3
  • София
С този състав и на враг не бих дала да пие.
Можеш обаче да си направиш домашна боза. Безвредна

# 4
  • Sofia
Ако ви се пие хубава боза,взимайте на Хармоника.

# 5
Сред дългия списък с болести заради аспартам са диабет, артрит, склероза, психични заболявания, разрушаване на мозъчните клетки, сърдечни, припадъци и конвулсии, високо кръвно налягане, извънредно напълняване, загуба на зрението, оплешивяване, стерилитет.

# 6
Е950 – Ацесулфам-К
Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители: Аспартам, захарин и Ацесулфам-К към списъка си с 10-те най-опасни добавки. Те причнияват тумори при опити с животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е951 – Аспартам
Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Много хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е952 – Цикламова киселина
Забранен в САЩ и Великобритания, калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестиси при плъхове и ембриони при мишки.

Е954 – Захарин
Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от Толуен, който е известен карциноген. Толуенът се съдържа в каменовъгления катран и в продукти, получени при термична обработка на нефт и нефтопродукти (пиролиза).
През 1977г е забранен в САЩ, след което употребата му е възстановена при задължително изписване в/у етикета на следния текст:
Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве! Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опити с животни.

Или както казва един варненски блогър: Тумор за пиене...

# 7
  • Варна
Биг Боз имат и боза със захар, със зелен етикет.

# 8
А има ли боза без захар/ аспартам ? Избягвам продукти с добавена захар.

# 9
  • Sofia
Е,от какво все пак да е сладка?
Освен домашна да се направи с мед или някакъв петмез 🤔

# 10
Е,от какво все пак да е сладка?
Освен домашна да се направи с мед или някакъв петмез 🤔
Примерно стевия или малтитол. Първата няма калории, втората са наполовин на захарта, а за мен вкусът им е много по-добър. Също са по-здравословни.

# 11
  • Sofia
Може и ксилитол.

# 12
  • София
Нискокалорийните заместители на захарта не бива да се ползват през бременността и при кърмене. Нарушават микрофлората на червата и увеличават риска детето да е с наднормено тегло или идабет.
Има сериозно проучване, проведено от Университета в Калгари, включващо стевията и др.

# 13
  • София/Севлиево
А има ли боза без захар/ аспартам ? Избягвам продукти с добавена захар.
Има.Като бях бременна много ми се пиеше и си купувах от ебаг ,мисля че бе на Хармоника...

# 14
В Кауфланд има боза марка "Брей" - със захар, без подсладители. Една от малкото нормални бози. Важното е да гледаш срокът на годност да е след не по-малко от 7 дни (мисля че като е +10 е днешна). Подобна има и в Лидъл, но там са много зле с логистиката и най-редовно пробутват стара и вкиснала, докато в Кауфланд редовно е съвсем прясна.

А на твърдения като "Избягвам продукти с добавена захар." ще кажа, че оригиналната рецепта на бозата е със захар (не е добавена, а е основна част от рецептата). Лошото е, че има подли производители, които пишат за нещо "със захар", а реално слагат хем захар хем и подсладители. Захарта е за реклама, подсладителите са да спестят от захар.

Общи условия

Активация на акаунт