Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 719
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • София
В едната статия имаше сметката за квадратен метър при 17 етажна сграда, което е три пъти и половина на 5 етажната. Има и дадени квадратури - колко се събарят и колко ще се строят. Точно е както къщите, които бутат, за да строят кооперации там, без неудобството да имаш частни дворове от три страни и улица от другата. Големите мащаби на града изискват мащабни мерки. Няма да стане само със събаряне на сградите. Трябва цялостна промяна на комуникациите и инфраструктурата. Не съм сигурна, но мисля, че там няма такова въстановяване на собствеността, както тук. Това означава, че никой няма претенции и не бави процесите.

# 136
Начи, нищо лошо няма в панелните квартали. Жилищата са големи, има градинки, паркинги, всякаква инфраструктура. Всичките имат или ще имат метро и бърз достъп до центъра. Училища, ДГ има. Със сигурност няма да почнат и да падат... Мисълта ми, е че проблема по-скоро е в живущите. Аз го наричам "панелен манталитет". Който е живял по-дълго в такъв квартал ще ме разбере.
Мога да ви кажа, че новите квартали тип "вади и ливади" след 10-15 година ще са на същото дередже, само че без инфраструктура.

# 137
Raya, нямо, те нямат изобщо реституция. Четох, че внучката на Юсупов, един от най-богатите руски аристократи, имал къща на Мойка и още някъде в Петербург, друга в Москва, плюс н'ам си колко имения, се беше оплаквала, че като дойде в Русия и трябва да спи на хотел. Това в наши дни. Юсупов е единият от заговорниците, убили Распутин, емигрира със семейството си в Париж и там завършва живота си. Пише книга със спомени. Много интересна. Та, по този повод разбрах, че изобщо нищо не е върнато на потомците на собствениците преди революцията. Не знам и каква чест от този панелен фонд, който се коментира в линковете, са комуналки, собственост на общината. Ако са общински, могат много лесно да оперират с него и да решават. Подозирам, че е точно така.

# 138
  • София
Малко научна фантастика са ви последните постове.
Стандартна панелка в Овча Купел - 8 етажа, 4 входа по 3 апартамента на етаж. Общо 96 апартамента и ще се бутне и ще се обезщетят собствениците с нови апартаменти и ще остане място за градинки. Може, ама друг път. Панелките ще си изкарат докрая, когато и да е той.

# 139
  • Sofia
В Русия не знаем каква е собствеността на въпросните блокове, освен това самото управление на страната си е направо тоталитарно и не се и съмнявам, че пращат войските за да щурмуват апартаментите на бабичките и кривите съседи, които не искат да се местят.

В България е друго - тук е направо абсурдно да изведеш от домовете всички хора, като най-възрастните от тях няма да напуснат дори и да им кажеш, че блока ще се струти всеки момент - най-вероятно ще ти отговорят, че тъй или иначе ще умрат всеки момент.

Ако обаче погледнем икономическата страна на нещата - тези прокети по събаряне на една от 5 до 12 етажна сграда (както се прави в Русия) и след това да се построи нова съм напълно убеден, че няма да се намери нито един частен сторител, който да го направи това тук.

За да бутнеш един 9 етажен блок, собствениците на апартаментите и земята ще поискат минимум още един апартамент като компенсация за това че:
- ще стоят на квартира 3 години;
- ще трябва да си изместят и част от покъщината си (или да я изхвърлят);
- ще трябва да направят нов ремонт, който вероятно ще е половината от цената на апартамента.
Дори и да ти дадат още един апартамент подарък то пак не съм убеден, че всички ще се навият на въпросното (годините под наем някъде, ремонти и разправии от нулата и т.н.т.).

Така, че ако бутнеш един 9 етажен блок - за компенсация трябва да построиш 18 етажна сграда. Като това да бутнеш старата и да извозиш целия боклук е много скъпо.
След това колко висока трябва да е сградата за да може инвеститора да избие разходите до тук и все пак продажната цена на апартаментите над тези 18 етажа да са продаваеми. Предполаган, че там където е имало 9 етажа блок ще трябва да позволят строеж на 50 етажна сграда.
А какво правим с блокове, като тези покрай мен - на 21 етажа? Там 100 етажни сгради ли ще се строят?

Това, което предвиждам е, че едва когато започнат да падат цели блокове и да умират стотици хора, едва тогава ще се вземат мерки по разрушаването на старите панелки.

А междувременно има някакви изисквания за енергийна ефективност, която ще ни задължи до 2030/2050 да санираме абсолютно всички такива сгради, така, че може и да се удължи живота на панелните жилища.

Но хич не виждам как ще стане въпросния ренесанс на панелните блокове, ако не се започне масова реконструкция и ремонти (замяна на ВиК, саниране, покриви) и т.н.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 21:34 от julian

# 140
Как се убеждават маса народ? Никак, като им опре ножа до кокала т.е блока тръгне да пада, сами ще те молят да им построиш нов. И от там нататък е лесно. Имай предвид че НС ще им е по-малко квадрати и общи части т.е ако етажа на панела е 5ап, в нс може да се вместят 7.
Не че това ще стане, но не е невъзможно.

# 141
Е, не, не е истина просто Grinning Сума ти страници изписани, че няма опасност да падат, а обновяването касае други неща, и накрая пак "ще падат" Joy Не, няма да падат, освен ако не ни тресне 9 по рихтер или.метеорит, но тогава всички ще падат. И не виждам нужда в ношите условия да бъдат разрушавани, могат да бъдат обновени и пак ще си станат супер за живеене. Влизала.съм.в обновена панелка, ами чисто, приятно, домофон, автомат на вратата, измазано стълбище, отвън слънце. Топло вътре зимата, хладно лятото. Нищо общо с каквото беше преди. Разпределение,.балкони, гледка, зеленина, отстояние и дървета. Защо да я събарят, тя си е супер така. Ще ги обновяват и ще си живеят хората в тях. Така са направили в Прага, Братислава, Берлин. И са си добре.

Julian, 20 етажните при вас не са панелни. И бая зор ще видиш да ги разрушиш Grinning

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 22:31 от Анонимен

# 142
  • София
Сигурно няма да паднат.
Ама със сигурност няма да дойде някой и да им предложи чисто ново за старата панелка. Това си е научна фантастика, тук няма кой да я плати сметката.
Което ме навежда и на факта, че 95% от строителството преди 89та няма и собственост върху земята. Имат само правото на строеж, което трябва да се упражни и завърши в срок от 5 години след погиването на предишния актив.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 23:27 от chiana2003

# 143
Сигурно няма да паднат.
Ама със сигурност няма да дойде някой и да им предложи чисто ново за старата панелка. Това си е научна фантастика, тук няма кой да я плати сметката.
Което ме навежда и на факта, че 95% от строителството преди 89та няма и собственост върху земята. Имат само правото на строеш, което трябва да се упражни и завърши в срок от 5 години след погиването на предишния актив.

Точно така, това също е проблем, над който никой никак не желае да работи. Нито един от собствениците на панелки не е собственик на земята под панелката. Имат само право на строеж, което е с 5-годишен срок. Ако сградата падне (не дай боже) или бъде съборена по някаква причина, имат 5 години време да построят и после - чао. Не всички ще успеят да се организират и построят сграда със стотици, че и хиляди апартаменти за 5 г. Очевидно тоя срок трябва да бъде удължен.

Но като гледам никой няма да направи нищо дори в много опасна ситуация. Пример - панелния блок 208 в Надежда се разцепи още в края на 90те. Хората бяха евакуирани още тогава (някой да знае дали са били обезщетени някак - не вярвам), но самата сграда продължи да стърчи още над 15 години и само по чудо нямаше инциденти. Мисля, че едва преди 3-4 години най-после я бутнаха.

# 144
  • Sofia
Е, не, не е истина просто Grinning Сума ти страници изписани, че няма опасност да падат, а обновяването касае други неща, и накрая пак "ще падат" Joy Не, няма да падат, освен ако не ни тресне 9 по рихтер

Julian, 20 етажните при вас не са панелни. И бая зор ще видиш да ги разрушиш Grinning
Това последното за мен е поне малко успокояващо.

Обаче тази твоя увереност, че няма да паднат никакви панелни жилища противоречи с много мнения на други строителни инженери на които са им давали ефирно фреме, които може и те да не са прави, но самия факт, че има толкова разнопосочна информация водят до тези дискусии и ми е трудно да повярвам, че всичко е прекрасно, особено когато мнението е крайно.

Имам спомен като дете как се строеше един панелен блок срещу мен, колко некачествено и с какви "фуги" от 10-15 см и самите работници знаеха, че е безкрайно некачествено и опасно. Запълваха с вестници и гипс.

Други неща които съм виждал са паднали мазилки и стичащи се следи от ръжда по панелите. Тези визуални следи са в крайно противоречие на твой пост по-рано, че не били ръждясвали и, че нищо не се виждало. Как да вярвам след това на каквото и да е написано по темата, когато го виждам с очите си?

По темата с височината - в Красна поляна има 15 етажни панелни блокове. Не знам дали това е най-високото панелно строителство в София, но не са само 8 етажни.

Друга драма е честите реконструкции вътре в самите панелни жилища - махане на стени за усвояване на площи - не вярвам, че масовата панелка в София дефакто ще издържи дори 7-ма степен по Рихтер, дори и деюре да са по-виска степен и това благодарение на самото качество на изпълнение и вътрешни незаконни реконструкции.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 23:45 от julian

# 145
Aniqa -направо милиони жилища са в една сграда Grinning
Като им падне блока ще идат на квартира и ще бъдат принудени да продадат правото настроеж на някок строител или да си наемат такъв да им построй. Ще се учудищ колко бързо биха се разбрали и организирали като ножа им опре до кокала и бързат.

# 146
Е, как ще си продават недоразуменията из вади и ливади от строителното лоби, ако панелите не бъдат  подобаващо оплюти пред широката публика  Wink Не че на хубавите места се продават много панелки, де. А и се купуват, ако случайно излязат.
Julian, не съм убедена, че можеш да различиш кое е панел и кое не е, съдейки по репликата ти за 20 етажния до вас. Но аз съм виждала номенклатурите им и няма такава за 15 етажа у нас, най-високите са 9, и те са малко. Не са проектирани такива заради противоземетръсните норми.
Колкото до земетресенията, да не дава Господ да проверяваме, но съм убедена, че панелите ще издържат повече от доста.строени след 1990. Особено в смутните години между 1990 и 2001-2 някъде. И между другото, скалата на Рихтер е лог, 7 по Рихтер е сериозна работа, много сериозна.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 00:25 от Анонимен

# 147
Като им падне блока ще идат на квартира и ще бъдат принудени да продадат правото настроеж на някок строител или да си наемат такъв да им построй. Ще се учудищ колко бързо биха се разбрали и организирали като ножа им опре до кокала и бързат.

Аз знам панелки с над 20 входа, както и панелки по 15-16 етажа. Може и да не са "хиляди", но са доста апартаменти с наистина хиляди обитатели. Като гледам как се "разбраха" за санирането, ясно ми е как ще се разберат и за друго.

# 148

Аз знам панелки с над 20 входа, както и панелки по 15-16 етажа. Може и да не са "хиляди", но са доста апартаменти с наистина хиляди обитатели. Като гледам как се "разбраха" за санирането, ясно ми е как ще се разберат и за друго.
Ех, добре че е този форум да разбера, че имало в БГ панелки над 9 етажа. И че ще падат скоро. Grinning

# 149
  • Sofia
Street View - бул. „Възкресение“ 225, Sofia

Ето за този блок говоря. Аз от дете го знам като панелен, просто защото така го наричаха родителите ми. Можеш да го огледаш отвсякъде. Интересно ми е.

Да, скалата на Рихтер е логаритмична, но все пак в София се очакват такива земетресения от 7ма степен и ще ги има рано или късно.

Общи условия

Активация на акаунт