Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 149
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Etr, и всащ както и у нас строителите не пускат нови обекти за продажба поради неяснота с цената на довършване. Реално обаче има рекорден брой новозапочнати проекти. Бях качил статистика от нси. А относно наемите, в сащ увеличението започна още от миналото лято, но то се дължи на ниската собственост и мораториумите по наемите. Тук трудно да се вдигнат значително наемите.

# 286
  • София
Ами ще се вдигнат и наемите с тази инфлация рано или късно. Хубавото на свободния пазар е, че хората си правят сметката винаги. Вече да пуснеш апартамент под наем е над 2 пъти по-скъпо, отколкото преди 6-7 години. Отделно инфлацията и обезценяването на всички стоки са налице. Говорим за нормални апартаменти, а не за соц дупки

# 287
  • Sofia
Това, което се случва в САЩ е много различно от това в Европа и в България. Трудно може да се прави паралел с цените на имотите и това как се отразява покачването на лихвите. Икономиката им е много по-добре. Липсата на предлагане е голяма.

За наемите в UK трябва да се види предисторията и отново няма как да се сравнява с България ама грам. Първо от 2016, когато стана ясно, че ще има Brexit, нарастването на наемите се забави (т.е. имаше чувствителен спад на нарастването). В периода на Covid, напрактика нещата се установиха в една права линия. Т.е. говорим за едни 5+ години в които очаквания растеж го нямаше: https://www.ons.gov.uk/economy/inflationandpriceindices/bulletin … ices/december2021

Съвсем нормално е сега, след като хората свикнаха с новото нормално нещата да се коригират. Нека незабравяме е това, че в Англия се става ландлорд доста по-трудно и този лукс всеки да има жилище като в България е недостъпно за простосмъртните.

# 288
  • София
Интересно ми е как ще се вдигнат наемите, като поддържат едно и също ниво поне 10 години , а на пазара излизат все повече имоти. Аз имам апартамент, който давам под наем и декември се освобождава, не виждам как мога да му взема повече пари, отколкото е бил. Ако човек мисли, че на тези цени ще купи жилище и ще го изплаща като го дава под наем е нещо в голяма грешка. Да не говорим за главоболията с наематели, капризи, амортизация на жилищего, щото много малко поддържат така, както ни се иска, не им пука дали нещо ще се счупи и прочие. А имоти под наем все повече и повече.

# 289
  • София
Интересно ми е как ще се вдигнат наемите, като поддържат едно и също ниво поне 10 години , а на пазара излизат все повече имоти. Аз имам апартамент, който давам под наем и декември се освобождава, не виждам как мога да му взема повече пари, отколкото е бил. Ако човек мисли, че на тези цени ще купи жилище и ще го изплаща като го дава под наем е нещо в голяма грешка. Да не говорим за главоболията с наематели, капризи, амортизация на жилищего, щото много малко поддържат така, както ни се иска, не им пука дали нещо ще се счупи и прочие. А имоти под наем все повече и повече.
Ами точно това е- като не се качват наемите, а инфлацията намалява покупателната им способност, плюс всичко в червено ще доведе до отлив на апартаменти и цената ще се регулира, винаги така се е случвало. През 2005та излезнахме под наем за 100долара в чисто нов двустаен. Сега 10 години е застой, а всичко поскъпна зверски. В момента ситуацията се крепи единствено от неопитните рентиери, които са набили 120к евро за апартамент и си мислят, че 600лв наем е голяма далавера.

# 290
  • София
2010 та като дойдохме под наем в София цените бяха 1:1 с тези в момента. Заплатите бяха в доста пъти по- ниски.Надеждите на някои хора, че видиш ли хората ще спрат да си дават под наем апартаментите и останалите ще се налапат са неоправдани. Аз няма да спра, както и останалите. Просто ще вземаме малко пари. Малко по- добре от никакви, за готово, празно и изплатено жилище. А имоти ще излизат още повече тепърва. А и да поскъпнат ще е с макс 200 лв нещо такова. Което е пак едно нищо на сегашните цени. 200 000 евро за жилище на зелено. Айде няма нужда. И го пускаш под наем - хоп 700 лв . Тия жилища, които се купуват в момента да не мислите, че всяко едно се купува с цел да се живее в него. Голама част за да се натикат някакви пари спестени да се спасят от инфлация. И всеки си казва, че ще му носи доходност под формата на наем. От 2010 досега предлагането на имоти под наем в София се е увеличило неимоверно. Така, че надеждите умират последни.

# 291
Всичко зависи от локацията!
Дори и сега в Пловдив един тристаен и един двустаен на две различни топ локации, с невъзможност за ново строителство на тези локации, купувани преди 3г с 80% ипотечно кредитиране се изплащат, т.е тристайния на 100% се изплаща вноската от наема, а двустайката на 60%.
Така че да се сравняват трендове на наеми без да се отчита локацията е не коректно.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 15:56 от Tod Tod

# 292
В Пловдив може и да се изплаща, но в Сифия в момента при настоящите цени на наемите не може.
Какъв трябва да е наема на малък тристаен 120 кв. м. купен за 350 - 450 хил. евра, на топ локация, за да се самоизплаща... Най-малко 1000 евра и то за 30 годишен кредит, с минимална фиксирана лихва, без да смятаме суми за ремонти в периода.
Съответно ако кредита е за 20 години, 15 години, отиваме на наем 1500 - 2000 евра. Т. е наем на суперлуксозен апартамент, за който първоначалния ремонт и обзавеждане трябва да се добави към покупната стойност....

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 07:54 от bubkab

# 293
  • София
Ами вижте наемите в топ локациите- примерно Иван Вазов и ще ви стане ясно как са под 1000 лв. А аз говоря, че не са мръднали от много години и нява и да мръднат, какви локации , какви пет лева. В момента жилище във Вазов струва около 200 000 евро и то старо строителство , може и над 200 000 , ако е извършен ремонт. Ако се пусне същото жилище под наем - 800 лв. Ами топ локация е, ама наема нисък. Цените поскъпнаха повече от два пъти в рамките на 10 години на имотите. Но наемите стоят. Не знам какво ще накара да се вдигнат, след като на пазара излизат все повече имоти.

# 294
Просто си отворете имотбг и хванете десетина 2ст и 3ст в различни квартали и оогледнете графиките под наем брок оферти. Графиката от 2008 нараства неимоверно където и да е. Като най-ярък пример е СГ. 2015г са 150 оферти, 2022 са 600. За 6г имаме 4 пъти увеличение, жалко че на мобилно не ми вади от 2008. Според мен не можем да разчитаме на търсенето като фактор за нуждата от нови жилища. Но нарастващия брой на квартири трябва да ни говори, че няма такава миграция към София, която да задоволи излишъка и буквално хората се лъжат че се спасяват с инвестиции в имоти.

# 295
Само дето в имот.бг дали има и 200 от тези 600 апартамента реални, ама на кой му пука. 1 апартамент с 10 обяви никогаж не си виждал. Хъхъх.

# 296
Ахм, 2015 не е имало 1ап с по 10 обяви, но 2022 всички са с по 10 обяви. Каква драстична смяна на маркетинговото поведение за 6г. Сигурно праисторическите брокери от преди 6г не са се сетили? Ако и тогава е било 10:1 то 15ап към 60. Дори и сега да се пускат двойно повече обяви за 1 ап то пак има два пъти повече обяви т.е двойно по-голям излишък.. Така че теорията ти не издържа по никой начим. Дългосрочнкя тренд е яко нагоре и това говори за огромен излишък от квартири. А много от тези 20/21/22 още не са довършени и пуснати на пазара. През тези три години има рекорден брой построени жилища.
Логически, би трябвало наемите да вървят нагоре с инфлацията, но това е вярно при балансиран пазар, а нашия изобщо не е такъв (ако добавим и заключените апртаменти не ми се мисли). Простата причина че българина обича и знае само инвестиции в НИ. Капиталово може да се изкара чт много пари ако гледаш имотния цикъл, но малцина го правят.
При един значителен растеж на изгърмели ипотеки и срив на пазара наемите биха се вдигнали понеже много хора ще минат на квартири, но пак си мисля че излишъка би бил по-голям от броя на изгърменлите ипотеки.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 11:03 от Gogo1979

# 297
Колко долу горе върви хонорарът на адвокат да изготви предварителен договор и да провери документи по сделка?

# 298
Още в средата и края на 90-те години на миналия век, когато нямаше имот-бе-ге, а вестник Софийски имоти (веднъж седмично), рядко имаше само по 1 обява за 1 жилище, повечето жилища/парцели/имоти се предлагаха от няколко агенции. Краденето на оферти от колеги си беше практика и тогава.

# 299
В последните няколко теми забелязвам, че са много малко хората, които се интересуват за покупка. В по-старите теми от миналата година, не беше така.
А темата по някакъв начин, е статистическа извадка. Та, в този ред на мисли, вчера гледах сайта: в МанЛи е над 2000 евро на квадрат за обзаведен ап. Който не е на партер или на последен етаж. Хубав, грозен, независимо от микролокацията,  е над 2к.

На зелено също имаше предложения над 2к., Но малцина.
Та, честно да ви кажа, направо се чудя кой купува в момента? Ме съм видяла брокери да мрат от глад, значи някой купува. Но не мога да преценя дали е така бясно, както беше преди, да кажем, две години?

Общи условия

Активация на акаунт