Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 238
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Абсурдно ми се вижда обаче почти 200К за двустаен ап. 20К само за гараж или парко място?! Че то в провинцията цял апартамент ще си вземеш за тези пари. В последната година много мои познати (млади семейства) се преместиха да живеят в по-малки градове, защото им омръзна да се местят от квартира на квартира, и от работа на работа. И ги разбирам, живота тук започна да става непоносим.

То това е един от ефектите от ръста на цените и ако тенденцията стане трайна аз го виждам това в много добра светлина - провинцията ще се възроди, а София ще си отдъхне.

# 481
И на Оборище 26,на ъгъла с Асен Златаров са разбичкали огромна сграда. Има строителна ограда и се вижда, че е изтърбушено всичко от вътре, включително няма дограма. Голям имот. Много площ. Мисля, че беше бивша тел централа на бтк, но не съм 100% сигурна.

Някой има ли информация за този обект? Кой е инвеститор, какво ще се строи, цени евентуално?

# 482
От 6 хил. евро кв. нагоре, доколкото помня - https://oborishte26.com/
Интересен ми е този проект - хубави, големи апартаменти, баня към всяка спалня. Ще бъде интересно, ако някой от форума купи там, да пусне снимки слез 3-4 години.

# 483
  • софия
Черна станция ще е хубаво, ако се случи в по-осезаем мащаб, защото стана малко София ми е България.

# 484
А, това до (срещу) Софиянски! Просълзих се, като него.

# 485
Абсурдно ми се вижда обаче почти 200К за двустаен ап. 20К само за гараж или парко място?! Че то в провинцията цял апартамент ще си вземеш за тези пари. В последната година много мои познати (млади семейства) се преместиха да живеят в по-малки градове, защото им омръзна да се местят от квартира на квартира, и от работа на работа. И ги разбирам, живота тук започна да става непоносим.

То това е един от ефектите от ръста на цените и ако тенденцията стане трайна аз го виждам това в много добра светлина - провинцията ще се възроди, а София ще си отдъхне.
Дано, ама надали..

Аз поне не се сещам за друга европейски държава, а и не само, където в столицата да се взимат средно 2 пъти повече, понякога и повече  на сходна позиция спрямо средното за останалата част от страната.
В нормалните страни разликата е около 20-25% и затова има живот навсякъде.

Обаче, ако такъв ден дойде, ми е интересно кой ще работи в София. И сега трудно се намират хора, всеки иска 3 бона стартово  и да се учи на място-в движение. Не дай си боже да може нещо, искат чудеса, а после ако може да се чопли телефона.

# 486
# 487
Да дават тази премия за Испания и ще намерят. И без това всяка година има нови и нови пенсионирани немци на много места вече. Цели квартали и селища станаха, с немско говорещи  водопроводчици, магазини за храни, завивки и т.н.

# 488
  • София
Не зная дали чухте, но ЕС започва да ни натиска за вдигане на данъците на имотите. Лихвите и те ще тръгнат нагоре. Имотите в продажба и под наем за София обявени в имот.бг са се увеличили с по над 1000 за последните 2 месеца. И едните, и другите. Някак не виждам от тук нататък как покупката на имот в София ще носи реална доходност, освен в някои редки случаи. И като с всяка друга инвестиция, когато всички започнат да купуват, истинските инвеститори започват да се замислят какво следва Rolling Eyes

# 489
Аз не съм чул, макар да го очаквам.
Няма никъде в Европа такива  символични данъци на недвижими имущества.
Предполагам, че един ден ще ги вдигнат шоково, както стана при автомобилите преди много години.

# 490
Митко, това пък за увеличението на имотите в имотбг как го видя като няма такава опция?

# 491
Не съм го чула, но не се учудвам. И не само данъците на имотите ще вдигнат. Аз лично не съм оптимист, мисля, че ни чакат трудни времена, поне средностатистическия човек..

# 492
  • София
Нещо доста се бъркате с данъците или не плащате данъци.
Данъкът на една двустайка е 300лв в София. Същата в Несебър е 100лв. А колите и в двете общини са с еднакъв данък. Така че ако се вдига нещо то няма да е относително данъците на апартаментите в София. Ако е данък богатство за второ и трето жилище е възможно да се въведе. Ама социалистическите мерки никога не са довели до нещо добро в новата ни история.
Да не говорим че по-високи данъци се плащат от новите енергийно ефективни сгради, вместо от старите. Така не се стимулира нищо, като старите автомобили...
Софийска община събира 2млрд бюджет. Ако спрат да крадат ще има за всичко. Проблемът е че са страшно много маймуни на клона и всяка иска да яде банани.
Знаем примера с Графа, сега купуват за 1.5млн броя някакви електрически автобусчета, които няма да вършат никаква работа, вместо да купят хубави газови. Най-хубавите линии на градския транспорт се обслужват от частници. Ремонт на линията на петицата 150млн, а това е 7км трасе само направо, отделено.
Метрото по проект третата линия трябваше да я качат до кръстовището на Каблешков и Борис и да хванат още 3 огромни квартала там, вместо това го карат през полето, където са гаражите на градския транспорт за по-лесно...

# 493
има надежда има спад
на един етаж са има 2 бр.
4стаен  апартамент в Центъра-321 000 EUR---------164 кв.м-------1 957.32 EUR/кв.м
3-стаен
234 000 EUR------127 кв.м---------1 842.52 EUR/кв.м

# 494
А защо данъкът на двустайката, която струва 100К е колкото данъка на автомобил който струва 5К?

Общи условия

Активация на акаунт