Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 240
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
  • София

Лихвите са по-скоро 2.4%, а не 4%. Само да спомена. ....
В момента при нулев базов лихвен процент, най-евтините ГПР са над 3% и то за хора с доказано високи доходи.
Ама като изтеглиш кредит за 30години, това няма да е така 30 години, съвсем скоро Европа поема по пътя на САЩ за вдигане на лихвите, а после и при нас. Точно до 2 години очаквам 8-10% ГПР, защото нашите банчици много обичат да се презастраховат.

# 466
  • инфантилно и разглезено хлапе
А на мен една българска банка няколко пъти ми праща оферти за потребителски на 7% ~ 9%
Знам, че купвачите понякога комбинират ипотечен с потребителски...

# 467
Бих казал, доста често дори.

# 468
  • Sofia

Лихвите са по-скоро 2.4%, а не 4%. Само да спомена. ....
В момента при нулев базов лихвен процент, най-евтините ГПР са над 3% и то за хора с доказано високи доходи.
Ама като изтеглиш кредит за 30години, това няма да е така 30 години, съвсем скоро Европа поема по пътя на САЩ за вдигане на лихвите, а после и при нас. Точно до 2 години очаквам 8-10% ГПР, защото нашите банчици много обичат да се презастраховат.
Индивидуално е - 2.4% е според реклама. Ако си с добър доход и умееш да се пазариш смъкват надолу, така колега е с ГПР от 2.8%, при това мина по този път преди повече от година, когато най-добрите лихви бяха малко под 3% и не бяха слезнали все още под 2.5%.

8-10% е доста страховита прогноза. По спомен повече от 12% няма как да стане ако ще да има и 1000% инфлация - според сключения договор.

Въпреки това ако все пак ни приемат във валутния съюз (ERM II) се очаква по-евтин и достъпен финансов ресурс и би трябвало лихвите да станат сходни с тези на другите държави.

Всичко над 4-5% според мен ще е катастрофа, която надали ще (искат да) си я позволят в Европа.

# 469
И кои ще изгорят първи - доста от тези с ипотечен+потребителски. Не е ли това системата - на тези, на които не им достига доход за по-голям ипотечен, да допълват до нужната сума за покупка с потребителски?

И защо при вдигащите се цени наемателите да "оптимизират" разходите за наем точно? Не може ли да "оптимизират" другите разходи, които условно ще включа в групата "глезотии"? Нали мантрата е, че при ниски лихви по ипотечните заеми е по-изгодно да си под наем. Ако лихвите се вдигнат и ипотечните станат по-скъпи (по-голяма месечна вноска), повече хора ще трябва да са под наем. Т.е. ще се увеличи търсенето на наеми и респективно ще се вдигнат наемите.

(До)сегашните пенсионери не са масово по квартири под наем, защото ценят от едно време сигурността на собственото жилище. Могат да изкарат месеца на хляб и кисело мляко и понякога 1-2 кебапчета със съмнителен състав, но евтини, може цяла зима да се свират в 1 стая на 18-19 градуса, но няма да са на улицата.
А част от бъдещите пенсионери, които ще трябва да чакат социална пенсия (70 или 75 годишна възраст), защото не са работили или са работили без осигуровки, или са ги осигурявали на МРЗ, съответно не са могли да купят с кредит, заради липса на (достатъчен) доход, те какво ще правят? Ще разчитат на наследство, примерно. Но и там може да не са сами на клона.

# 470
Мандаринка, има достатъчно градове с населвние между 60 и 150 хил души. Моля те спри да подценявяш провинцията. Единствено се отстъпва по здравеопазване, но като цяло аз ако живееш в източна БГ бих ходиш към Турция за нещо по-сериозно вместо в София. А за рутинно здравеопазване навсякъде е зле.

Чиана - пропускаш още нещо. Когато се наложат еко регулации на стари имоти, ще стане много лошо. В сащ го въвеждат от средата на 2022. Някои хора ше се окажат със скъп имот, повишаващи се лихви, поскъпващ живот и еко ремонти.

Иначе, лихвите и в сащ до преди 2м в сащ бяха 2.6%, ама ей ги на днес са 4.1% а фед още не е вдигнал и се говори за 5-7 пъти вдигане до края на 2022 по 0.25. Тея дето си правят илюзии, че видиш ли имало голям държавен дълг и нямало да може, да им напомня, че сащ има 30 трилиона или 120% от бвп и ги вдигат.

И някой да ми обясни как при 85% собственост, наследствени имоти, народопсихология да се грижиш за родители, някой изобщо ще остане на квартира когато стане пенсионер. Бас ловя че няма ни един пенсионер на квартира.

За пенсионер на квартира ще изгубиш баса - имам наемателка пенсионер, НО с австрийска пенсия😏.
  За провинцията съм изцяло с теб - силно подценена е - има чудесни места за живеене в България с добри условия за отглеждане на деца( включително образование ), работа, инфраструктура, културен живот и т.н. Здравеопазването в България като цяло е зле.

# 471
...
И защо при вдигащите се цени наемателите да "оптимизират" разходите за наем точно? Не може ли да "оптимизират" другите разходи, които условно ще включа в групата "глезотии"? ...
Да живеем за да плащаме някакви боклуци на някакви строитли и лихви на банки ... станалото е глезотии ?
Много хитро . Явно има балъци .

# 472
В квартала ми двустайните, построени 2008ма се изкупиха на около 45к няколко години по- късно. И в момента  има изобилие от двустайни под наем, а наоколо е истинска строителна площадка. Предвид, че таксите в затворените комплекси са си един вид данък за празните жилища, дали собствениците не могат да си позволят да свалят наемите повече от тези, закупили за 100 к и дали на фона на нарастващите разходи за домакинствата хората няма да направят компромис да живеят в сграда от 2008ма вместо от 2020?

# 473
Мандаринка, за да стане това което казваш, трябва много хора изведнъж да са сдали багажа и да не могат да плащат ипотеки. Тогава би имало голямо предлагане на имоти, а тези хора биха се свили в някоя евтина квартира (а може и при родители да се върнат) понеже ще са финансово ударени. Ако пазара се залее с имоти в момент на високи лихви и никакъв интерес, това гарантира значителен спд в цените. Евентуално ако някой купи и пусне под наем, ще може да си позволи да го пусне на по-нисък наем, защото не го е купил за космическа сума. А конкуренция при наемите ще има, защото за да се стугне до такъв момент на масови разпродажби, значи икономически нещата са зле. Това ще изпри мечтите на на инвеститорите ит 2022/21 да станат милионери от наеми. А в последствие, когато кризата отмине, пак ще има излишък от квартири, но ще е по-балансирано, понеже някои ще са минали под наем.

# 474
Това с лихвите по ипотечните и високата инфлация не го разбирам. Явно защото нищо не разбирам и от банково дело, но аз си представям нещата така. Имам 1 млн. лв., които съм раздал на 10 човека. При чиста печалба след данъци и разходи 2,5 % ще имам 25 000 лв. годишно, с които ще живея добре при тези ценови равнища.  Но след 5-6 год. при 50% обща инфлация, тези 25 000 лв. няма да ми стигат за същия стандарт. Единия вариант е да привлека още 1 млн. лв, и да ги раздам на още 10 човека. Е да ама ако не ги намеря, ако се задълбочи кризата няма така да взимат кредити, и още по- важното е този 1 млн новопривлечен ще има ли кой да ми го даде (сега спират количествените облекчения, печатането). Ще трябва да плащам на инвеститори (депозанти), което ще ме накара все пак да вдигна и лихвите по кредитите. Не е ли същото с банките - разходи за заплати на служители, поддръжка, разпределяне на печалби. Акционерите са чувствителни хора на тая тема. Сега те си имат разни таксички, които ги вдигат, и последните данни бяха за рекордни печалби, основно от това, но и това си има край, хората започнаха да си преструктутират сметките си таксите, минават на по евтиното онлайн банкиране, алтернативни доставчици на платежни услуги... Дори и да не вдигне ЕЦБ основната лихва, банките имат право и няма как да не вдигат лихвите спрямо инфлацията, ако ще и картел да направят.

# 475
В момента цените са в небесата не само заради инфлацията, ами и защото всеки се е втурнал "да си запази спестеното" като го набута в тухла. При тези цени обаче са малко хората, които ще имат спестено за цял апартамент. И? Какво остава да направят? Логично, при тези нива на лихвите по ипотечните кредити, те слагат спестените си пари като самоучастие и остатъка (който в доста случаи е много голям) го допълват с ипотечния кредит. Така се създава едно лъжливо чувство на съхранение на стойността, а в действителност паричният поток за хората (домакинствата) става отрицателен. Така прави маса народ. Само че като започнат да вдигат лихвите по заемите заради инфлацията, понеже в България няма фиксирани лихви по кредити (а дори и да има тук-там, то те са по-скоро изключение, в масовия случай са с плаващи лихви) и сметките ще почнат да излизат все по-малко и по-малко. Накрая ще се наложи да продават и така или иначе ще загубят малкото спестени пари. Общо взето отново би се потвърдило правилото, че масата ще е губещата.

# 476
  • софия
Четейки последните страници с коментари тотално се отказах да купувам (към момента конкретно в София). Наличието на повече възможности (като болници, училища и т.н.) не са ми определящи. И аз разсъждавах като някои от потребителите, че наема е пари на вятъра и е по-добре да се изплаща кредит. Абсурдно ми се вижда обаче почти 200К за двустаен ап. 20К само за гараж или парко място?! Че то в провинцията цял апартамент ще си вземеш за тези пари. В последната година много мои познати (млади семейства) се преместиха да живеят в по-малки градове, защото им омръзна да се местят от квартира на квартира, и от работа на работа. И ги разбирам, живота тук започна да става непоносим.

# 477
Винаги и навсякъде масата е губеща, иначе нямаше да има печеливши. Масата печели или част от тях, ако са в началото на еуфорията и следващата инвестиция. Към края и в пика винаги загубите са големи, но тогава има най-много като брой хора.

# 478
Как да няма ни един пенсионер на квартира, особено в София... Доста са, не всеки има имущество или обитаем имот.
Познавам такова семейство - пенсионери на квартира, не могат да спрат да работят, въпреки, че им се иска. Първата работа на сина им, когато се ожени, беше да си купи малък апартамент на хубаво място - бил се наживял по квартири, не искал това и за детето си.

През следващите години такива хора - пенсионери без имоти, живели цял живот под наем, - само ще се увеличават.

# 479
добре де, има 3-4% пенсионери под наем, ама с две думи не са фактор

Общи условия

Активация на акаунт