Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 188
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
Разбира се че има дублицирани обяви и статистиката има голяма грешка, но това винаги е било така, не е от вчера. Така че и 2019 също е имало дублицирани обяви.

# 571
Ние купихме ваканционен имот в Поморие Миналата година.
1. Ходим си ежемесечно, защото е в градската част. Това ни е една от най-сполучливите покупки в живота. Не смятаме да го даваме под наем.
2. Цените в руския квартал и тогава никак не бяха ниски. Както за новостроящи, така и за построени. Но качеството на тези, които гледахме, беше лошо. Течащи тераси беше най-малкият проблем. Но цените не искаха да ги свалят.
3. Като цяло, кварталът беше пуст, с по 1-2 човека на няколко блока. Но пък видяхме групичка от 3 -4 майки с колички, които се разхождаха около блока си. Та, мисля че е възможно там да се заселят млади семейства. Кварталът е сравнително близо до центъра, има изградена инфраструктура за аптеки, магазини и прочие. Басейни колкото си щеш. Само паркирането е супер зле.

Цените в града се вдигат, дори на най-неугледно изглеждащите имоти, не им падат цените.

# 572
Приятелите, които се оглеждат за жилище в курортите около Бургас, за живеене, не за ваканционен имот, казаха, че цените са полудели в момента. Моето очакване също беше, че ще са доста евтини при голямото предлагане, но не.
Иначе бях попаднала на много симпатичен голям комплекс във Влас и цените на зелено бяха 850е.

# 573
Приятелите, които се оглеждат за жилище в курортите около Бургас, за живеене, не за ваканционен имот, казаха, че цените са полудели в момента. Моето очакване също беше, че ще са доста евтини при голямото предлагане, но не.

В момента тече предаване на Канал едно. Някакъв "Фактор" казва че щом се обяви прилично жилище на прилична цена моментално се предплаща от поне трима човека и се продава в рамките на ден. И не само това , но и винаги един от купувачите предлага по висока от ърсената цена ScreamЦената на гараж в централни части на София също била стигнала 60000 евро същия каза. Чудя се тия купувачи парите като есенни листа по улиците ги събират, а и друго се чудя - защо ревем постоянно за увеличения и компенсации при условие че сме скрити лимонки  гъчкани с пари ? Дано Петков и Василев гледат предаването и си направят изводите относно необходимост от индексации .

# 574
Каква ще да е тази кола за 120хил гараж? Още толкова? А като й добавя обсужване, поддръжка и скъп бензин. Че то по-добре да ползвам перманентно някое лукс такси на абонамент.

# 575
Каква ще да е тази кола за 120хил гараж? Още толкова? А като й добавя обсужване, поддръжка и скъп бензин. Че то по-добре да ползвам перманентно някое лукс такси на абонамент.
В случая обосновката не е колата, бензина и т.н. В случая обяснението е - излишък на пари в особено големи размери.

# 576
Maria56 не обърквайте хората четящи тук -  случаите  бяха споменати като изключения. Специалиста обясни, че цените се вдигат заради търсенето и когато излезе евтин имот  е имало случай до края на деня да има три депозита като единият е предложил по- висока цена . За гаражите го питаха нормално ли е да са по 20К и той обясни , че поради липсата на паркоместа в София цената им расте и спомена случай в който някой е заплатил за гараж в центъра 60К.

# 577
Гого, наистина ли разчиташ на имот.бг като достоверен източник на информация?! Та един апартамент се предлага амнайсе пъти от една агенция, друга агенция нацвъкала безброй фалшиви обяви,  коя актуализирана, коя не...

По принцип да, но в Малинова долина в момента тече голямото строителство и тепърва в следващите 5-10 години ще се строи там. Който си купи там ще трябва да се примири че 5-10 години навсякъде около него ще се строи и всичко ще е в кал. Само за миналата година са издадени разрешителни за 3000 апартамента там, тая за 2 месеца също има издадено разрашително за още 4-5 сгради. Само там има мегдан за строене за задоволяване на имотните нужди на София за следващите 10-20 години. Инфраструктурата е почти липсваща, въпреки че има някаква наченки - поне има улици, но градски транспорт няма - брокерите ще се опитат да ви продадат плановете за метро там някъде, но те са само идейни, не се знае кога и дали изобщо ще стане някога.

От друга гледна точка, там все още са в начален етап на презастрояването и има апартаменти в началото на самият квартал, които определено ще са по-добре от тези които ще се построят навътре - това важи за всичките нови квартали - най-поносимо е положението по краищата на кварталите, където може да се възползваш от инфраструктурата на старите квартали.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 15:30 от joro123

# 578
Както и да смятаме,ваканционен имот накрая излиза по-евтино,отколкото всяка година да плащате за почивка на море. Както е по-евтино да си купите кола,отколкото да се придвижвате с такси. Говорим за перспектива от 30-40-50-60 години...

Извинявай, но чуваш ли се? НС на морето за 10 години дава фира, какво остава за 50-60г. Следващия път като идеш на море, огледай сгради от 2008 да видиш за какво става дума. Много от НС по морето е ниско към средно качество, климата и влагата оказват неблагоприятно влияние върху сградите, общите части се износват от прекомерно ползване и тн. Да не говоря, че никой няма да иска да ходи на море всяка година на едно и също място.

Погледни климатици, тераси, мазилка и тн

# 579
и солта

# 580
Аз също съм против закупуване на ваканционен имот, казвам минусите
1. Набивате едни пари  дето малко ще го ползвате
2. За отдаване под наем не става, защото лятото е късо, не е като в Гърция, а конкуренцията е голяма и ако не сте наблизо ще ви лъжат брокерите.
3. Набутвате се кинти за поддръжка целогодишно
4. Ще ви молят роднини и приятели да им го дадете за почивка
Дет се казва не си заслужава за чаша мляко да купувате цяла крава.

1во - хората имат пари и искат някъде да ги вложат. Тук уместен въпрос е къде спаха и не си купиха докато цените бяха наполовина, но това вече е друг въпрос
2ро - пандемията и работенето от вкъщи промени нещата доста. Аз лично имам бивш колега който си купи един апартамент така и си ходи всеки месец лятото за по 1-2 седмици да работи от морето. Направи го миналата година преди цените да полудеят, апартамента му е на кофти място, ама както се казва е на цената на гараж в София.

# 581

1во - хората имат пари и искат някъде да ги вложат. Тук уместен въпрос е къде спаха и не си купиха докато цените бяха наполовина, но това вече е друг въпрос

Не предполагаш ли че някои хора нямат нужда от две мухлясали стаи за 200 000 лева, а са искали със спестените пари да ходят на почивка, да си подпомогнат старините, да имат кеш за евентуално лечение в качествена клиника или най общо казано - да се подсигурят за неща които смятат за приоритетни ? Повечето сегашни купувачи реално съм сигурна че купуват инвестиционно а не от реална нужда. Отделно голяма част са спекулантите и прекупвачите.

# 582
  • София
А какво ще кажете за предлагането в Малинова Долина? 2020 190 обяви, 2022 700 за2ст.
Скрит текст:

Не знам как я мислят тая работа, но това е огромно предлагане.

Скрит текст:
Това пък за Русия и Поморие е небивалици. Никой руснак не очаква война. А ако недай си боже има таква, тя ще е по малко от 5 мин, русия ще изстреля ракета към празна сграда, украйна ще развее белия флаг, а европа и сащ ще порицаят путин и това ще е.
Може и да е изкривена статистиката, но наистина предлагането там е огромно. Строи се буквално на всяка педя земя и то във всички посоки (Студ. град -> Симеоновско шосе-> чак до Околовръстното). Още 2 реда сгради и са стигнали Околовръстен път.
Миналата година гледахме апартамент там с прекрасна гледка към Витоша, но ред недостатъци ни спряха. Сега тази гледка я няма. От горната страна на въпросната сграда има вече нова такава и то почти построена (кога успяха??!!), а след нея изкоп т.е. започнат е нов обект.

# 583
Всъщност, Гого, може да поясниш каква е целта на питането ти. Не ме разбирай погрешно, но дали е малко, голямо предлагането в конкретния район е субективно възприятие. Да ахкаме и цъкаме с език, няма никакъв смисъл.
Аз коментирах, че самите обяви в този сайт, въпреки, че и аз го ползвам Simple Smile, всички знаем, че не са актуални на 100%. Който е решил да търси тамошните обяви, без значение дали в Малинова долина или Горно Надолнище, трябва да се зареди с търпение, и да почне да ги прозвънява или да ходи на място и да търси табелите по обектите. That's it

# 584
Не съм питал нищо, просто се заговори за Малинова Долина и споделих моето наблюдение.

Общи условия

Активация на акаунт