Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 122
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Или ги перат...

# 91
Tombola аз също не си представям как @богатите@ обитават много свои луксозни имоти на различни краища на страната, без да се скъсат от местене  .
man_darin_ka и какво печели от това обикн. потребител на системата?

# 92
Село Окол няма аптека, няма нормални пътища, няма инфраструктура, няма училище. Всичко е мизерия както и останалите населени места в БГ и до него ще се построи нов квартал за свръхбогатите в който ще има това което на другите места липсва.

Пише,  "предлагащо всички удобства и услуги като училище до 7 клас, детска градина, медицински център, офисна зона, спортно-приключенски център, ферма, магазини, ресторанти, пропърти дружество с консиерж и множество услуги".

На мен друго ми се струва невероятно:  "Плановете на инвеститора са през 2023 г. инфраструктурата да бъде въведена в експлоатация".
Това и да го видя с очите си, няма да повярвам.

# 93
  • София, Bulgaria
Обикновения потребител печели работни места. Всички знаят, че покрай строителството много браншове печелят. Като почнеш от строителни материали и стигнеш до копчета и пердета.
Богат човек не е равно на снобар и комплексар, ама въобще не е равно.
Много по-нормални хора има сред богатите, отколкото сред тези дето имат 20 лв. в джоба, ама умира да демонстрира "положение" и "висок социален статус". 

Относно панела мисля, че го очаква ренесансов период, златните години тепърва започват. Много скоро ще е основната алтернатива на огромна част от купувачите. Все по-малко достъпни ще са новото строителство, освен ако купувачът драстично не си смени локацията.
Аз, лично, ако днес трябва да купувам, въпреки че парите са по-евтини от преди години, не мога да се пречупя, чисто психологически, че трябва да дам над 300 000 евро на финала, за да вляза да живея в един нормален 3-ст. апартамент.
Никога не съм била фен на старо строителство, било тухла, панел или ЕПК, но мисля, че за разликата от 100 000 евро и + ще почне да ми харесва.
А пък, ако ще купувам за инвестиция, щото парите да не стояли в банката 100% това ще направя. Хубава локация,  панелно жилище. Или нещо нестандартно, за което се иска повече въображение, за да стане страхотно жилище. Има такива, не всеки вижда потенциала и не на всеки му се занимава, за да го разгърне. Такива жилища също подържат по-ниски цени на общата тенденция.

# 94
Село Окол няма аптека, няма нормални пътища, няма инфраструктура, няма училище. Всичко е мизерия както и останалите населени места в БГ и до него ще се построи нов квартал за свръхбогатите в който ще има това което на другите места липсва.

Пише,  "предлагащо всички удобства и услуги като училище до 7 клас, детска градина, медицински център, офисна зона, спортно-приключенски център, ферма, магазини, ресторанти, пропърти дружество с консиерж и множество услуги".

Това което аз разбирам е, че училището, детската градина, медицинският център и всички други "екстри" ще бъдат изградени за собствениците/живущи в комплекса. Тук е много важен консиержа, ако в локалният магазин няма изворна вода фиджи, безглутенови сладки или черен хайвер ще се погрижат своевременно.

# 95
tomeva имат много разходи поддръжка. Особено високите. Асансьор, загуби вода и топло, чистене , цапане, около блок и какво ли не . а и паркиране на коли ... ако застроят модерничко около блоковете и стане невъзможно. Иначе и аз съм за панелките. Такива нови тухли съм виждала, че ако ми кажеш нова тухла и няма да се осмеля едно пиронче в стената да забия.
На мен са ми казвали , че срока на годност, т.е. живота на сгради е срока до задължително саниране. После санираш, не е казано да бутнеш . Но това в Германия за ми го казвали.

# 96
В имотен форум (имоти нет) ми направи впечатление следния пост от началото на януари тази година:

Не знам колко е достоверно, но сякаш взима данни от официалните източници. Така директно не бях разглеждала аз поне данните и ми стана интересно, затова споделям. Колкото и да ми се виждат на мен високи цените, не виждам как ще паднат при тези данни. Или пък не разбирам картинката Simple Smile

# 97

Хубав проект, ама на майната си. Подобно на Аристократ Гурмазово Grinning Услугите и стоките които ще се предлагат, ще са монопол т.е. качество до дъното, цени до небето. Не, мерси.

Относно небостъргачите - при тях се ползват болтове, но има и заварки, а има и нагряване на болта до червено и завинтване на гайката. Даже при някои тези конструкции са изложени на климатичните условия, което не е яко. Както при панела може да се скъса връзката, така и болта може да се скъса.

Ти нормален ли си - трябва да вземеш предвид и вероятно четворно увеличаване на цените на стоки и услуги от 2008 насам + никога не гледай само депозитите, гледа се общо депозити + кредити. И не напоследно място, много българи започнаха да инвестират в други активи като акции, крипто, бизнеси, почивки и живот.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 15:56 от Gogo1979

# 98
Т.е. всички, които имаме  50-100-150 хил  досега сме спали в детските си стаи, или  по квартири със семействата си и изведнъж ще започнем да си купуваме жилища, или "инвестираме", да даваме под наем. Човек с такива депозити знае какво да прави с парите си, а не изведнъж да му щукне да почне да купува нещо, щото навсякъде се говори, че инфлацията изяжда парите им. Който купил от депозити, купил.

# 99
Не е много сигурно, че хората с депозити от 50-100 хиляди задължително знаят какво да правят с парите. Във всички имотни теми има потребители, които имат кеш и чакат цените да паднат, за да купят тристаен утре с парите за двустаен днес. Обикновено с аргумента "един много печен познат ми каза, че идва срив" или "братовчед ми много ги разбира нещата и казва, че на 10 години циклите се обръщат". Само че... сравнете какво са можели да купят с 50\100\150 хиляди преди 5 или 3 години и какво могат да купят днес...

# 100
Е чакат, ама тепърва ако се увеличат цените, ще купят ли нещо. Ще си чакат. Ако падат - нека купуват. Със 100 бона какво ще купят сега? Ако имат тия спестени пари, надали живеят сега на квартира. Само преди 3-4 години се въртеше едно и също колко по - изгодно е да се вземе ипотечен, отколкото наем, ако тогава са имали и част от тия пари, надали сега са при мама/квартира. Сега започва да се върти обратното.

# 101
С тия 5 пречиствателини станции означава, че скоро няма да се включат в централна канализация.

# 102
# 103
"Жилищните кредити нарастват застрашително"
https://news.bg/economics/zhilishtnite-krediti-narastvat-zastrashitelno-1.html

# 104
  • София
tomeva имат много разходи поддръжка. Особено високите. Асансьор, загуби вода и топло, чистене , цапане, около блок и какво ли не . а и паркиране на коли

Около високите блокове единствено паркирането е проблемно. Но се наместват нещата, намират си места. ММ често паркира по-далече от блока, няма проблем да мине 100 м, а и не трепери, че ще му откраднат колата като не я вижда от прозореца. Но ако се въведе зона става по-лесно паркирането.
Разходите за поддръжка на апартамента ми в 19ет. блок са по-ниски от друг апарт. в малък блок.
Когато трябваше да се ремонтира покрива от 110 апарт. събраха по 40 лв. Не сме имали дърпащи се съседи.
В малкото блокче искаха към 500 лв и май се съдиха с неплащащ  съсед.
Във високия блок има 2 асансьора и абонамент за денонощна поддръжка. 1 ден годишно за няколко часа не работят и двата. Няколко пъти при ходене на гости в новички тухлени блокове катеря етажите - асаньорите не работят.
Загубите за вода и парно/всъщност кражбите/ - зависят от самите съседи. И на двете места може да има измекяри.Преди да заживееш няма как да разбереш.
Чистенето  - плаща се на портиера. Да, в блока етажите са много, но пък околоблоковата градинка е по-малка.
Вертикално село сме, но като цяло сериозни хора.

Общи условия

Активация на акаунт