Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 40 986
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Бихте ли закупили жилище в сграда с асансьор, строена през '80-те, в хубав централен квартал на София? За лично ползване, имам предвид. Приемаме, че цената не е ниска, а е конкурентна на тази на новопостроените апартаменти в района.
Според вас, такъв тип жилище лесно препродаваемо ли ще е след, примерно, 20 г. или при евентуален крах в цените на имотите?
Да, ако имах парите ще купя веднага. Харесва ми само старо строителство. Новото за мен е предимно гипсокартон, с малка квадратура.  Старото строителство ще надживее новото.

# 76
Старото строителство ще надживее новото.

Може би, но това не се отнася за панелките. Няма нищо лошо в бетона, лошото е в желязото. Връзките между панелите са стари и бавно, но неизменно отиват към скъсване. Именно затова им се дава официално 70-80 години живот.

# 77
Панелите не се държат на железните свръзки, а влизат един в друг на жлебове. Който е играл с Лего, знае, подобно е. Железните заварки са допълнително укрепване, а са и скрити в бетона. И не им дават толкова живот, а толкова гаранция.
Тази технология е разпространена и на запад, в Нанси спахме в хотел в панелен комплекс. Берлин е пълен с панелки, дори на Карл Маркс алее. Нали не мислите всички държави за луди да строят жилища с огромни разходи, за да паднат след 60 години и да затрупат хората в тях? За да се строи с панели, трябва да се построи първо завод за изработката им, това са огромни инвестиции.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 00:18 от Анонимен

# 78
Точно така, от близък строителен инженер, на който половината професионален път е минал в строежи на панелки, знам, че прословутите връзки са нужни само за монтажа. Като легнат панелите и излеят плочите, от тях вече няма нужда.

# 79
Старото строителство ще надживее новото.

Може би, но това не се отнася за панелките. Няма нищо лошо в бетона, лошото е в желязото. Връзките между панелите са стари и бавно, но неизменно отиват към скъсване. Именно затова им се дава официално 70-80 години живот.

Мине се не мине и се появява някой нов разбирач, който да ни поучи как са строени панелите и как ше паднат след 5 години. В сащ тея небостъргачи как мислите са строени? Дали и те не са с желязо и заварки?

# 80
Някой попадал ли е на българска агенция, която сътрудничи на имотния пазар в Германия, Испания или Турция?
Турска агенция с англо или българо говорящи персонал също ще ми бъде от полза.
Благодаря

# 81
Сглобената панелна конструкция си е съвсем ОК в нормално време, точно както една зидана колона от тухли без хоросан е достатъчно стабилна, защото понася само силата на тежестта, която е надолу. Обаче какво става с тухлената колона, ако я разклатим от страни? Ми може тухлите да се разместят една спрямо друга и...бам всичко на земята.  Та тези метални връзки подсигуряват конструкцията срещу такова изместване ако стане земетресение, защото тогава действат странични сили. Още от време оно, когато се е строяло с дървени греди, те се укрепват с метални скоби не за да носят тежестта, а за да подсигуряват правилното положение на гредите (много добре е показано на картинката, такава за панели не намирам):
https://www.ecozid.com/wp-content/uploads/2020/05/%D1%81%D0%B2%D … 0%D1%80%D1%85.jpg

Та ако ще говорим колко са излишни, ми хрумва, че са излишни колкото пожарогасител. В повечето случаи служи само да се вземе тапия и разрешение за ползване, ама понякога става жизнено важен.

П.П. Металните скелети на небостъргачите мисля, че ги завинтват, а не ги заваряват.

# 82
Заварките на панелите не са открити за атмосферни условия, те са покрити с бетон.  Съответно не корозират. Така както бетонни стени на ЕПК имат желязо в тях. Самите панелни конструкции са на базата на кутията и се смятат на усукване и на опън, и на какво ли не още, на етап проект, и са дори преоразмерени спрямо земетръсните изисквания към онзи момент, мисля, че са смятани за 8 по Рихтер, от 9 степенна скала. Макар че поведението на соято и да е сграда при земетресение зависи от много особености на самите трусове (освен от магнитута) и не може да се предскаже с точност, При земетресението в Перник, 5,4 Р май беше, панелите в Перник се държаха добре, пораженията бяха по къщи гредоред с тухлени носещи стени. Е, 8 по Рихтер да не дава Господ, че е ужас за всички  сгради.
Като цяло, параметрите на панелите са като на всяка друга железобетонна сграда, ЕПК, ПК, ППП. И разбира се, че зависят от поддръжката. Както на всяка сграда. Нищо по-различно.

# 83
# 84
Нали не мислите всички държави за луди да строят жилища с огромни разходи, за да паднат след 60 години и да затрупат хората в тях?

Аз не знам, вие кажете.

Цитат
Панел от жилищен блок в Лом се отцепи от стената на последния осми етаж. 2-тонният блок падна на терасата под него като отнесе и нея, предаде bTV. Заради инцидента балконът също увисна на косъм. Живеещите в сградата усетиха случилото се почти като земетресение. Няма пострадали. Собствениците на пострадалия апартамент, както и на този под него, живеят в чужбина.

https://www.actualno.com/society/panel-se-otcepi-ot-jilishten-bl … m-news_29599.html
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mvr-stara-zagora-panel-19304767

# 85

Четейки статията се чудя дали някой хора не живеят в паралелна реалност. На фона на цялата ни клета и бедна държава с инфраструктура която се разпада навсякъде, се строи подобно нещо на което цените сигурно ще са като в Монако.

Но евала, това е начин да вземат много пари от комплексираните новобогаташи, повечето от които думата голф я свързват с първата кола на баща им...

# 86
Но евала, това е начин да вземат много пари от комплексираните новобогаташи, повечето от които думата голф я свързват с първата кола на баща им...

А теб това какво те притеснява? Нали харчат своите пари? Освен това не е ли по-добре  ли е да си харчат парите в България и да движат българската икономика, вместо да купуват в чужбина? Аз пък казвам - нека има, нека харчат.

# 87
икономика?

# 88

А теб това какво те притеснява? Нали харчат своите пари? Освен това не е ли по-добре  ли е да си харчат парите в България и да движат българската икономика, вместо да купуват в чужбина? Аз пък казвам - нека има, нека харчат.

Притеснява ме единствено и само абсурда и контраста на фона на цялата ни ситуация и хората, нищо повече. За мен просто това нещо е смешно, свързвам го само с комплекси и снобария. Просто не е естествено за нашата държава.

Село Окол няма аптека, няма нормални пътища, няма инфраструктура, няма училище. Всичко е мизерия както и останалите населени места в БГ и до него ще се построи нов квартал за свръхбогатите в който ще има това което на другите места липсва.

Мнението ми е лично и не ангажирам никого с него.

# 89
Нека е смешно, щом наливат пари в НАШАТА система.

Общи условия

Активация на акаунт