Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 40 983
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Някой има ли мнение за обект Cavo home на Грийн лайф в Кръстова вада?

# 61
Бихте ли закупили жилище в сграда с асансьор, строена през '80-те, в хубав централен квартал на София? За лично ползване, имам предвид. Приемаме, че цената не е ниска, а е конкурентна на тази на новопостроените апартаменти в района.
Според вас, такъв тип жилище лесно препродаваемо ли ще е след, примерно, 20 г. или при евентуален крах в цените на имотите?

# 62
  • София
80 те години пак са по - нови асансьорите. Нашите са 69 година и е голяма мъка. Ту единият, ту другият се чупи. Пари за ремонт- всички стискат. Моето жилище в момента ще се продаде за нула време - в кв. Иван Вазов е. Мястото му е топ просто, което е определящо. Но асансьорът  е голяма мъка и ако мога да избирам между ново и старо на същото местоположение - категорично новото. Дали след 20 години ще се продаде лесно, то само боб трябва да се хвърли тук. Ако все още има сериозно търсене в София , защо не. Аз затова ми свиди да го продам, ако беше в някой друг квартал отдавна да е заминало. Но във Вазов почти никой не продава , има голямо търсене, а районът е наистина много добър. Но старото строителство - лично аз не го харесвам особено. Предпочитам ново. Та ако имам избор между две сходни жилища като параметри ново и старо- не няма да взема старото. Ние като взехме старото му сменяхме изцяло ел инсталации и доста други неща и на финала дадохме супер много пари за ремонт, наистина много

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 16:37 от insane

# 63
В предишната тема често се коментираха лихвите по ипотечните кредити и всеки хвърляше боб. Факт е, че ДСК които 2 пъти годишно актуализират техните, сега на 15.01 я намалиха. За сега не се планира покачване през 2022, ще видим какво ще стане при следващата индексация - през Юли.

# 64
Вчера четох мнение на Лагард, че инфлацията в Еврозоната не е неконтролируема и че лихвите няма да се качват тази година. Също четох друго мнение, че @зелената@ инфлация е желана.

aniqa със сигурност е чела Елин Пелин...

# 65
lilia_1982

Не знам къде точно е този проект на Дрийм лайф, но те са инвеститор с история, и по-важното с достатъчно ресурси. Тоест покупка на зелено от тях носи минимален риск и обектите им са достатъчно качествени като изпълнение. Минусът, разбира се, е цената. Те са почти ниво Артекс като цени, не чак дотам обосновано според мен, но кво беше, всеки сам си преценява...

# 66
В предишната тема често се коментираха лихвите по ипотечните кредити и всеки хвърляше боб. Факт е, че ДСК които 2 пъти годишно актуализират техните, сега на 15.01 я намалиха. За сега не се планира покачване през 2022, ще видим какво ще стане при следващата индексация - през Юли.
Може ли някакъв линк към тази информация за ДСК?

# 67
Не е по темата, но все пак ако може да питам (докато не са видяли модераторите да ме изтрият Stuck Out Tongue), ако имот се купува от двама души могат ли да се впишат в нот. акт не като собственици 50 на 50, ами единият да притежава 80 процента от имота да речем, другият 20, както е при наследяването.

# 68
Не е по темата, но все пак ако може да питам (докато не са видяли модераторите да ме изтрият Stuck Out Tongue), ако имот се купува от двама души могат ли да се впишат в нот. акт не като собственици 50 на 50, ами единият да притежава 80 процента от имота да речем, другият 20, както е при наследяването.
Да, може.
Имаме такива контрагенти с подобни нот. актове.

# 69
Хвърлям боб Wink скоро ще почнат рязко да спадат цените ..хора чакайте.

# 70
Няма да стане.

# 71
Бихте ли закупили жилище в сграда с асансьор, строена през '80-те, в хубав централен квартал на София? За лично ползване, имам предвид. Приемаме, че цената не е ниска, а е конкурентна на тази на новопостроените апартаменти в района.
Според вас, такъв тип жилище лесно препродаваемо ли ще е след, примерно, 20 г. или при евентуален крах в цените на имотите?
Аз съм фен на старото строителство, заради по-големите стаи и добри разпределения. Всъщност еквивалентно като действителна квадратура ново строителство излиза около два пъти по-скъпо в централните топ-квартали и се смята за лукс. За собствено ползване категорично бих избрала старо строителство. Ако можех да си позволя ново с холокухня 35 квадрата и две стаи по 16 кв.м. плюс голям коридор с ниша за дрешник и две бани, естествено, че е по-добре от старото ,но сигурно би било 350 000 евро.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 22:07 от TafTaf

# 72
Хвърлям боб Wink скоро ще почнат рязко да спадат цените ..хора чакайте.

Не си правете шеги с това, едно добро жилище в голям град струва стотици хиляди левове, повечето хора не са виждали толкова пари накуп.

Цените на всички строителни материали хвърчат нагоре, няма как да паднат цените на строящите се в момента жилища. Поради очакването за поскъпване на всичко, всички търговци вдигат цените, това правят и продавачите на стари имоти също. Накратко, в близката година цените ще растат със сигурност. Какво ще бъде след десетина години - не се наемам да прогнозирам.

# 73
  • SF
Заради хоум офисите и тенденциите към еко био органик начин на живот, очаквам интересът към имоти в южните квартали да спадне.

# 74
  • Sofia
Всичко тръгва от това дали уважаваме правото на частна собственост и дали искаме да уважават и нашата собствена такава?

Да вземем за пример 1:
Хубавите имоти, на първа линия около Южния парк, построени по времето на комунизма да бъдат съборени и така да се разширят зелените площи и Южния парк - това определено е в интерес на обществото. Тук масово ще гласуваме "ЗА" тъй като е в интерес на обществото и засегантите ще са има няма 10-20 хиляди.

Вариант 2:
Имаш имот в Иван Вазов и утре новото социалистическо правителство и парламент решават да ти отнемат имота и да построят мавзолей на генерала или на Кирил Петков?
Сега, във въпроса се пита - искаш ли след 4 години, като се смени правителството да ти върнат имота в Иван Вазов или ще си съгласен да ти го заменят с нива в Кокаляне?

За мен няма никаква разлика с това което става сега, с извращението на "новата демокрация" спрямо това което се е случило с кражбата на преприятия, имоти, земи преди да дойдат комунистите.

Ако вярваш в правото на собственост и искаш да уважават и твоята - ще ти върнат земята в реалните и граници, а когато това не е възможно ще ти плати държавата на пазарен принцип към датата на плащането.

Всяко посягане към чуждата собственост и отказване да бъде възстановена на 100% е подливане на вода и потенциална вратичка някой ден да бъде отнета и вашата собственост, тъй като никой няма да уважава и вашето право на собственост.

Винаги са ми били интересни тези собственици, които са им подарили на практика апартаменти (с оглед на символичните цени на които се продаваха апартаментите "държавна" собственост) точно в топ районите на София (включително и около Южен парк), а сега скачат като ощипани принцеси за това, че на 200 метра от техния панелен блок някой истински собственик на земя ще си получи земята и ще си построи сам (а не комунистите) нещо там.

Както се казва: "Га яди кифтетата ни рива" - т.е като получиха имот върху чужда собственост.

Общи условия

Активация на акаунт