Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 282
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
И какво значение има дали някой си прави реклама, след като е прав по същество? Или е по-важно не какво казва, а кой го казва?

# 196
Не бе, гледам колко от вас живеят в панелки и се пенят да ги защитават, трудно ще ги продадете след време, шматки няма, колкото и да се мъчите да покажете положителните им страни Blush

Много ти се иска да живеем в панелки, докато ти се натискаш в некоя кутийка под наем. Продължавай да мечтаеш.

# 197
aniqa, Едно си знае баба, Едно си бае... Grinning

И аз имам същите спомени като Мандаринка, в София пострадал панел нямаше. И в Перник нямаше. А в Турция преди десетина години изпадаха най-вече новопостроените сгради.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 22:55 от Анонимен

# 198
Каква кутийка, за наеми няма кинти, в палатка живея лятото, а зимата в обора

# 199
И понеже имах спомен, поразрових и видях, че.противно на мнението на аniqa, жилищният блок в Свищов, паднал по време.на Вранчанското, не е бил панелен, а тухлен.  Ето свидетелство на очевидец, тогава млад спасител:
https://actualnosvishtov-archive.com/article/42-godini-ot-zemetr … nieto-vav-vrancha

Да не дава Господ да пробваме здравината на сградите, че не е ясно как ще се държат, особено  новите слез 1990.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 23:12 от Анонимен

# 200
  • София

Ето актуална снимка. Ако някой има проблем да разпознае какъв вид е сградата...

# 201

Ето актуална снимка. Ако някой има проблем да разпознае какъв вид е сградата...
Тази сграда не е паднала, а е повредена. Хората не са затрупани в нея, а са се спасили. Имало е стотици повредени сгради.  Всякакви. Вкл църквата. Паднали са две - тухлен жилищен блок и общежитие на Свилоза, като най-много загинали има.в тухления блок. Човекът очевидец е бил спасител и надълго обяснява как е разривал тухли, за да стигне до затрупани хора. А тази снимка всъщност доказва здравината на панелите. Тухленият се е сринал за секунди и е затрупал всички, а панелът си стои.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 00:03 от Анонимен

# 202
aniqa, Едно си знае баба, Едно си бае... Grinning

И аз имам същите спомени като Мандаринка, в София пострадал панел нямаше. И в Перник нямаше. А в Турция преди десетина години изпадаха най-вече новопостроените сгради.

Смея да твърдя че НС в Турция е в пъти по-качествено от българското. Хоратаси изпипват всичко до най-малкия детайл и ползват качествени материали. Материалите им са доста по-евтини и наше внасят от Турция, но ни таксуват като за европейци.

# 203
Гого, не знам как се строи в Турция, но много добре помня коментарите в пресата след Измирското 1999 как едни сгради стоят непокътнати, а до тях напълно разрушени, за това, че са рарушени нови сгради, съмненията за некачествени материали и неспазване на нормите. Нормите ги има, както и при нас, спазването, обаче.... Дори имаше дела към предприемачи, не знам докъде стигнаха. Миналата година пак имаше земетресение, по-слабо, но имаше паднали сгради и коментарите пак бяха в тази посока. Сигурно има и качествено ново, ама за тези с много пари. Както и при нас. Като ползваш евтин турски бетон, можеш да очакваш подобно развитие и у нас в случай на земетресение. Дано не става да проверяваме.на практика доколко сме като в Турция, че на мен лично ми се струва емпирично, че сме като тях. А не ми се иска да е така.

# 204
 Find the editorial stock photo of COLLAPSED BLOCK FLATS MILITARI DISTRICT BUCHAREST, and more photos това пише за постнатата снимка!
В Букурещ 1977г. - половината град се срина

# 205
Find the editorial stock photo of COLLAPSED BLOCK FLATS MILITARI DISTRICT BUCHAREST, and more photos това пише за постнатата снимка!
В Букурещ 1977г. - половината град се срина
Пинко, благодаря. Е това не го очаквах от Чиана и затова не съм проверявала.снимката.  Може да сме спорили, ама я имах за почтен събеседник. Явно съм се лъгала. Евтина манипулация
Да, пораженията в Букурещ са  огромни. Все пак е много по-близо до епицентъра, отколкото е Свищов.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 09:00 от Анонимен

# 206
  • София
По-добре ли ти стана като ме нахрани?
Снимката я извадих от гугъл от статия за земетресението в свищов
Написах в гугъл "земетресение свищов"
И симката е от първата статия в която се пише за България
https://www.dunavmost.com/novini/sled-zemetresenieto-vav-vrancha … -lazhe-za-ubitite
http://agroplovdiv.bg/20143/4-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%B7%D0 … 0%BD%D1%87%D0%B0/

Откакто съм в този форум все се дърляш с някого, допреди месец темите бяха по-спокойни като го нямаше човека "последна инстанция"

# 207
Чиана, като не си си направила труда да провериш какво постваш, не се сърди на другите.
А оценките ти за това кой какъв е слабо ме засягат. Всеки има право да пише, стига да спазва правилата.

# 208
Попея, Чияна много пъти е писала, че е участвала в обследване на сгради и в панелките са правени безобразни самоделни преустройства с махане на панели и избиване на стени вътре, с рязане на арматура. Доколкото съм разбрала от писанията ѝ, това е, което смята за най-опасно. Поради същата причина никога не би купила и стара тухла в центъра с партерен магазинен етаж.

Рухналото общежитие на Свилоза е било панел, но някъде мернах, че е правена техническа експертиза след това и се е оказало, че технологично нещата не са били направени както трябва (вар имало повече, не знам къде са влагали вар, не съм строителен инженер).

Един познат от Варна каза, че е правил преустройство на партерен или апартамент на нисък етаж, тухла, с избиване на врата, но с проект. Сложили са някакъв метален трегер, по спомен.

За да не се концентрираме само на София, по по-възрастните в темата сигурно ще си спомнят какво пишеше по медиите преди 15-20 години - че много от хотелите и къщите за гости на първа линия на морето са строени с пясък от плажа, за по-евтино. Което също не било добре. Около 2000 г. пък имаше доста статии за контрабанден внос (в смисъл без плащане на мита и т.н. такси) на цимент от Турция, който не е бил необходимата якост (там 500, 600, нещо такова беше) за влагане в плочи и колони. Но се е използвал масово, защото е бил по-евтин. 

Но да, за Турция си права за некачественото строителство, там сгради падаха и при по-леки земетресения. Но май предприеха мерки - за начало започнаха да вкарват в затвора предприемачите и строителите на такива сгради, вероятно и текущият контрол и надзор е затегнат.

А тук - ето за рухналата козирка във Варна
https://www.moreto.net/novini.php?n=341099
Сградата на Алабин в София - без виновни, въпреки че на всеки е ясно какво е станало - инвеститорът е пуснал роми да къртят на ръка желязо и тухли.
Аналогично на Варна - фонтанът на Славейков.

# 209
А тук - ето за рухналата козирка във Варна
https://www.moreto.net/novini.php?n=341099
Сградата на Алабин в София - без виновни, въпреки че на всеки е ясно какво е станало - инвеститорът е пуснал роми да къртят на ръка желязо и тухли.
Аналогично на Варна - фонтанът на Славейков.

Скоро имаше случай с рухнала козирка на вход на блок в ж. к. "Сухата река". Там човешката глупост имаше решаваща роля - домоуправителят заедно с един майстор решили да избият подпорната стена под козирката. В резултат - рухнала козирка, уплашен майстор и домоуправител в Пирогов.
А ето на вниманието на aniqa - незаконна къща, кацнала върху блок. Да грабва кирката и да оди да рути:

Ако и трябва адрес, да се огледа и търси в Лозенец.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 14:35 от etr

Общи условия

Активация на акаунт