Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 146
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • софия
Следя имотните обяви в София от няколко години. Към днешна дата отчитам като голяма своя грешка, че не инвестирах в жилище, когато цените бяха по-поносими. Някак си 120 хил. евро (минимум) за апартамент с 1 спалня, въпреки добрата локация, ми се вижда абсурдно.

# 301
  • София
Аз се отказах да купувам в София. Насочих се към Гърция. Сега гледам за апартамент или къща в Северна Гърция. На тези, които им предстои първо жилище да купуват на тези цени не им завиждам. Хубавото е, че инфлацията е толкова голяма, че с времето може и да изяде ипотечната вноска до към поносима.

# 302
То и там цените растат.

# 303
Аз се отказах да купувам в София. Насочих се към Гърция. Сега гледам за апартамент или къща в Северна Гърция. На тези, които им предстои първо жилище да купуват на тези цени не им завиждам. Хубавото е, че инфлацията е толкова голяма, че с времето може и да изяде ипотечната вноска до към поносима.
Няма гаранция, че ипотечните лихви ще са все така ниски.

# 304
И банките да останат големите губещи от цялата работа? Интересно ми е някои хора как по-точно си го представят това да се случи? То излиза, че банките ще подаряват имоти. Няма такова нещо. Тези лихви няма винаги да са толкова ниски. В САЩ вече започват да вземат мерки, Европа ще последва скоро. В противен случай рискува обезценяване на еврото, а от там всичките други негативи/позитиви.

# 305
  • София
И банките да останат големите губещи от цялата работа? Интересно ми е някои хора как по-точно си го представят това да се случи? То излиза, че банките ще подаряват имоти. Няма такова нещо. Тези лихви няма винаги да са толкова ниски. В САЩ вече започват да вземат мерки, Европа ще последва скоро. В противен случай рискува обезценяване на еврото, а от там всичките други негативи/позитиви.
Възможно е. Факт, че в последните години тенденцията е все надолу. Но може и да се обърне. А банките не печелят толкова от лихви. Основно печелят от всякакви такси, които слагат за всичко.

# 306
Изобщо не е така. Банките си печелят яко пт лихви. По-ниски лихви дават възможност за по-голямо кредитиране разбирайте по-големи суми на по-голям брой хора. Също така от 2008 насам броя на банките намалява и се изкупуват едни други т.е пазарния им дял расте. Правят си много пари от лихви, особено тези с вариращи такива сега ще ни гърбят яко. Вчера в сащ излезе репорта за инфлацията и лихвите ин скочиха още. Вече ипотеките са 4.1% а цб както говореше завдигане на лихви 2024, така сега вече говори завдигане с 1% до юли. Ако инфлацията продължава няма да се изненадам на 5-6% лихви до края на годината в сащ. А европа просто следва техните мерки. И дори и да казват че няма да го направят, ще го направят. Да му мислят хората с плаващи ипотеки. Аз предупреждавах, смяха ми се.

# 307
# 308
  • София
Името ти е напълно подходящо като реакция в случая : Тия нормални ли са ?!? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 309
За цяла прекрасна къща баш до Докторската? Не етаж, а цяла къща. Че защо да не дадат толкова?
Такъв имот излиза на пазара сигурно веднъж на 5-10 години.

# 310
няма да се разбърат да качват лихвите

https://www.tagesschau.de/wirtschaft/finanzen/lagarde-ezb-leitzins-101.html

# 311
Бела, бела, не ги слушай какво говорят. Преди 6м Лагард разправяше, че няма да спират изобщо количествените улеснения и месец по-късно след като фед обяви, че ще ги спират и те го обявиха. Причината да говорят така е защото не искат да стресират пазарите и да предизвикат резки сътресения и сривове. Но ако не вдигнат лихвите веднага след фед, ще има огромно изтичане на капитал от европейските лихвени пазари към щатите, който ще търси доходност (по-добре 1% в долари отколкото -0.1-0% в евро). А резултата на това е отново срив на фондовите пазари. Така че какво си говори тая дърта лелка и каква е реалността, са две различни неща и тя няма да има избор.

# 312
За цяла прекрасна къща баш до Докторската? Не етаж, а цяла къща. Че защо да не дадат толкова?
Не е цяла къща, а е само вторият етаж. Така пише в публикацията, апартамент на втория  етаж от къща. Цялата ще е поне двойно по-скъпа.
А дали са нормални, не знам, а и няма особено значение. Всеки е свободен да си харчи парите както намери за добре.

# 313
Не е цяла къща, а е цял етаж или само един етаж.

# 314

Общи условия

Активация на акаунт