Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 165
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Ама аз писах "старо строителство", не ново. И затова е на абсолютно топ място. И не мислят да го ремонтират, защото има два варианта (поне) за ремонт и не искат да ограничават никого. Затова и няма да му искат 2500 -3000 (предполагам).

# 361
Бихте ли се отказали да си купите супер-апартамент само защото пространството около блока не е благоустроено? Питам понеже по-горе съфорумка се беше отказала от такъв апартамент поради тази причина.

# 362
Бихте ли се отказали да си купите супер-апартамент само защото пространството около блока не е благоустроено? Питам понеже по-горе съфорумка се беше отказала от такъв апартамент поради тази причина.

Зависи какво разбираш под неблагоустроено. Ако е просто кална улица все ще се оправи. Ако са разни частни коптори, работилници, цехове и складове ( или даже цигани), е съвсем друго.

# 363
Балон балон, колко да е балон в цял свят поскъпнаха, а и да не забравяме и сравняваме с 2008 как тогава лихвите по кредитите бяха високи, банките сега нямат нужда от лоши кредити , а от дългосрочни лихвени печалби и такси, знаят си урока. Освен това пак ще ви покажа моето изследване

https://www.imoti.net/bg/novini/view/2517-jilishta-poveche-sa-vy … mo-godina-po-rano

Общо 4076 жилища с обща площ от близо 414 хил. кв. м са били въведени в експлоатация в София през миналата година спрямо едва 1559 през 2019 г.

https://stolica.bg/sofia/s-nad-180-000-dushi-se-e-uvelichila-sof … tolitsata-prirast

София е увеличила населението си със 189 239 души за последните 10 години. Това е по около 20 000 на година нови софиянци официално, неофициално и повече.
Няма как да стигат по 2000-4000 жилища на 20 000 души, да предположим че една част са деца и други стари хора след смъртта освобождават жилища, но повече панелки, та мисълта ми е дали под наем дали с цел закупуване жилища не стигат при този дисбаланс, а и една част инвеститори не продават жилищата, а и собственици не искат отдават под наем, аз познавам такива.
Търсенето определя цената

# 364
Гого, хубаво е да си прав, ама не съм съвсем сигурна.
Ето - и Враца, и Монтана са областни градове, ама я пробвай да си намериш работа. Мит е, че ИТ-тата ще се юрнат да живеят евтино и спокойно в малки градове и ще работят дистанционно. Дадох пример и с Велико Търново, да не кажете, че само Северозападът, щото бил западнал, е изключение. Знае се кои са областните градове с известни възможности за работа. Ама не са дори и половината от областите в България.
Ясно ми е, че има една мода от Запада за връщане към природата - добре, но я излез да се видиш с природата, да си поговорите, да пийнете заедно, да се посмеете заедно. Средата не е само за децата, тя е и за родителите.
Да, много е модерно да си носиш бебето в слинг в големия град - фьешън си (в бг-мама видях, че вече има "консултант бебеносене").  Ама на село или в малкия град - едва ли. Laughing Даже престарелите баби ще те ожалят - горката, явно няма пари да си купи количка, та като нас едно време на нивата.

# 365

Зависи какво разбираш под неблагоустроено. Ако е просто кална улица все ще се оправи. Ако са разни частни коптори, работилници, цехове и складове ( или даже цигани), е съвсем друго.

Все ще се оправи е много широк диапазон, аз познавам такива улици които са по 5-10 и повече години седят като кални пътеки.
Обаче се купуват, понеже позлвателите не ходят пеш, ама утре като имат деца ще е друго

Аз итетата, познавам доста и една част от тях си заминавах примерно в Гоце Делчев и във Варна-или от много малки до доста големи градове-както и в други, понеже няма смисъл да плащат наеми в София, а и в родните места имат повече приятели.
Познавам едни, които отидоха в родопско село и нито един новодошъл към София в последните 2 години.
Отделно, че 90% от работодателите към ИТ предлагат 100% дистанционна работа в момента. Това се търси и това предлагат.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 11:10 от Alexslav

# 366
Балон балон, колко да е балон в цял свят поскъпнаха, а и да не забравяме и сравняваме с 2008 как тогава лихвите по кредитите бяха високи, банките сега нямат нужда от лоши кредити , а от дългосрочни лихвени печалби и такси, знаят си урока. Освен това пак ще ви покажа моето изследване

https://www.imoti.net/bg/novini/view/2517-jilishta-poveche-sa-vy … mo-godina-po-rano

Общо 4076 жилища с обща площ от близо 414 хил. кв. м са били въведени в експлоатация в София през миналата година спрямо едва 1559 през 2019 г.

https://stolica.bg/sofia/s-nad-180-000-dushi-se-e-uvelichila-sof … tolitsata-prirast

София е увеличила населението си със 189 239 души за последните 10 години. Това е по около 20 000 на година нови софиянци официално, неофициално и повече.
Няма как да стигат по 2000-4000 жилища на 20 000 души, да предположим че една част са деца и други стари хора след смъртта освобождават жилища, но повече панелки, та мисълта ми е дали под наем дали с цел закупуване жилища не стигат при този дисбаланс, а и една част инвеститори не продават жилищата, а и собственици не искат отдават под наем, аз познавам такива.
Търсенето определя цената

Статистиката на НСИ, обаче изглежда така:

Население София:

Жилища София (годините са същите)

Инфото е оттук:

https://www.nsi.bg/bg/content/11432/област-софия-столица

# 367
Няма смисъл да спорим. Живота ще покаже. Но света се промени. Смятам че живот и хора ще има навсякъде и София ставя все по-малко желана. Здравеопазването е основния фактор, но и то ще се промени. Вече има много инвестиции в телемедицина и като нищо в бъдеще да ни преглеждат отдалечено. Да не говоря че джипитата са просто едни секретарки, които могат онлайн да ни обслужват. И мандаринка, хубаво ще идеш за 30мин до питогов, но там ще висош 4-5 часа в повечето случаи.

# 368
Клиничната пътека е класиката в корупцията. И докато я има,няма да има здравеопазване.

# 369
Тя статистиката изглежда така ама за 2020 пише 1 308 412, а на друго място за 2022 преброяването 1 480 000 и има 741 578 жилища

Това е официално, а има 200 хиляди панелни жилища в София, в които живеят близо половин милион души, те няма да живеят още дълго там, а ако и тенденцията се запази дето я дадох последните 10 години вярвам може да смяташ

# 370
По-миналата седмица бях пуснал статистика за НС през 2020/2021. Има строителен бум по-голям от 2007/2008, който вероятно ще е същия и през 2022.
Отделно наемния пазар е пренаситен, наемите не се вдигат с голям темп. Това ти е ясен индикатор, че нужда от жилища няма, но недостиг на пазара има поради желание за инвестиции. Оправдани или не, всеки си решава сам.  

Куин да оправдаваш бъдещи тенденции, само защото в миналото е било така е голяма грешка, при все че сме в демографска криза. Също така вече влизаме в рецесия, това означава безработица и отлив от столицата. Положението с квартирите ще стане още по-зле. Виж ако започнат да идват мигранти в София, тогава бих минал на твоя страна и даже бих инвестирал в имоти.

# 371
а къде ще живеят?

Не знам дали ви е известно, но дори в София има много хора на заплата около 1000лв. Или който е можел и искал да е купил, отсега нататък няма да може, дори да му вдигнат от 1000 на 1200лв заплатата.

# 372
Е де, чак пък рецесия... В рецесия определено не влизаме. Има спорове какъв растеж ще имаме - дали 4, дали 5, дали друг процент, но за рецесия не споменава никой.

# 373
Панелките ще ги крепят и кърпят до краен предел. Което може да значи поне още 30-50г. Никалъв шанс няма да изведнъж да ги съборят всички. Решението ще бъде отново бюджетко масово строителство каквото са били панелките. Има много инвестиции и иновации, за автоматизирано, сглобяемо и т.н строителство които идното десетилетие ще се наложат. Примерно 3D принт, има автоматизирани роботи, които строят сами, сглобяемо сухо строителство и т.н.

ЧС - хаха, добре, стой и гледай. Енергоемките бизнеси изнемогват, потреблението се свива, цените се вдигат, кредитната експанзия е на исторически високи нива, вдигат лихви във възможно най-грешния момент, спират подпомагания и мораториуми, много бизнеси още страдат от ковид мерки. Ниски и никакви печалби водят до съкращения и сиване на производството. Дори и инвестициите в имоти вече замират, няма я оная еуфория от миналата година. Още дори не са затегнали мерките, а вече сме в техническа рецесия. Разгледай фондовите пазари, много акции вече се сринаха, защото инвеститорите знаят какво следва. И тази рецесия е желана и умишлена, само така могат да убият инфлацията. Недай си боже има и война, следва още влошаване на бизнес условията, оскъпяване на петрол и газ. Но понеже не ми вярваш, прочети за yield curve inversion, което е 100% индикатор за бъдеща рецесия.

# 374
Казвам че доста хора предпочитат НС пред панелки, не че скоро ще ги събарят, даже и живущите в панелки искат да ги заменят

Общи условия

Активация на акаунт