Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 167
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • на Мелмак
Аз спирам, кой каквото иска да си прави парите, негови са си, нали? Yum
Захарен памук знам къде има Simple Smile

# 391
Chiana, аз съм казала каква мисля.
Например - миналата година кюлче злато 100 грама беше 9300 сега е 10700. Това при един и същи търговец в България. Борсово се промени много. Биткойна миналата седмица беше 32 сега е 42, беше за малко и 44. Ако ти се занимава и имаш възможност Wink
Но това е темата за НИ. Да не се отклоняваме. Аз само казах защо сега няма да купуваме.
Стига с тези биткойни. Толкова ли сте наивни, та не разбирате как си купувате захарен памук.
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит. От такава наивност хората милиардери станаха, вие още бетонирайте в имоти. Винаги ми е било смешно хора, които гледат отстрани как са супер скептични, докато покрай тях други хора печелят, но важното е, че първите хора знаят и са наясно, че не са си купили захарен памук. Поздравления!
Намерила си по-големи наивници. Ако е истина, това което пишеш.

# 392
  • София
Например - миналата година кюлче злато 100 грама беше 9300 сега е 10700. Това при един и същи търговец в България. Борсово се промени много. Биткойна миналата седмица беше 32 сега е 42, беше за малко и 44. Ако ти се занимава и имаш възможност Wink
Но това е темата за НИ. Да не се отклоняваме. Аз само казах защо сега няма да купуваме.
Ами биткойни купих на 9к преди години, после на два пъти продавах. Беше стигнал и 70к. Но това не е пазар, а спекулация.
Златото миналата година май месец беше 1900$ на унция, сега е 1800. Ако се следва тенденцията от ннад 100 години, сега като се вдигат лихвите от ФЕД, то златото ще поевтинява, защото е в обратна крелация с долара. Обаче очакванията за слатото и среброто са за нагоре.
Та въпроса ми е дали банките биха дали кредити на някого да купува и спекулира със злато и биткойно, така както дават за имоти. Отговорът е Не, ето това е оснновното предимство на НИ на утвърдилите се пазари - всички знаят че имат стойност, макар някои да мрънкат и да не го признават Wink

# 393
  • София
Стига с тези биткойни. Толкова ли сте наивни, та не разбирате как си купувате захарен памук.
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит. От такава наивност хората милиардери станаха, вие още бетонирайте в имоти. Винаги ми е било смешно хора, които гледат отстрани как са супер скептични, докато покрай тях други хора печелят, но важното е, че първите хора знаят и са наясно, че не са си купили захарен памук. Поздравления!
Намерила си по-големи наивници. Ако е истина, това което пишеш.
Принципно не се познаваме, не сме на “ти”. Не ми е приятно.

# 394
  • на Мелмак
Да, всичко е спекула. Не е за след 10г. За в момента е. Не е и за кредит. За готови пари е. Златото няколко пъти мина 2000 долара, както и падна под 1700. Купуваш, продаваш, завърташ, трупаш.

# 395
Принципно не се познаваме, не сме на “ти”. Не ми е приятно.
Принципно пишем скрити зад аватари, нали?

# 396
  • София
Банките имат много против биткойните, по обясними причини. Което не пречи да се търгуват на борси а да се сменят пари. Както и да е, отклоняваме се от темата.

# 397
  • София
Да, всичко е спекула. Не е за след 10г. За в момента е. Не е и за кредит. За готови пари е. Златото няколко пъти мина 2000 долара, както и падна под 1700. Купуваш, продаваш, завърташ, трупаш.
Това не е сериозно...
Надявам се по-голяма част от народонаселението ни да има по-реална представа за управление на Активи...

# 398
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ние също предпочитаме старото строителство. Новото не. Около нас сумати строежи, кои криви, кои с едни тънки плочи, къде запълнени със стериопор. Ми, не, мерси.
Строителите да си правят каквото искат. Много се радвам, че точно сега не ми се налага да купувам жилище.
А нашата максима да си вкараме парите в недвижимо имущество не мисля, че е правилна. Ако имаш, по-добре купи няколко кюлчета, винаги можеш да ги продадеш. Wink или ако ти се рискува - на борсата, интересно е.
Това е изключително недалновиден съвет. Играта на борсата или със злато печелят 10-15% максимум от играчите в дългосрочен план. А дори да набиеш сега парите си в НИ, дори да има рецесия, точно след 10 години ще имаш поне същата покупателна способност.
Толкова много играчи познавам, които се наиграха на Борсата 2008 година. Сега гледам че е модерно да купуват виртуални валути, без изобщо да имат каквато и да е ясното.
Та, ако не си подготвен изключително добре, в пъти по-добре и да набиеш парите в НИ, отколкото да ти чакат в банка или да "играеш" с тях.

Напротив. Ако жилището не ти трябва да живееш в него - най-голямата глупост в момента е да набиеш парите в НИ, и то в България.
Това е равнозначно като да си вкараш абсолютно всичките яйца в една кошница, да си завържеш кошничката с един тънък дълъг конец, и да я провесиш да си виси от 10-тия етаж...

# 399
И аз се чудя. Наскоро се преброяваха малко над 5,5 млн ...

# 400
  • инфантилно и разглезено хлапе
Та въпроса ми е дали банките биха дали кредити на някого да купува и спекулира със злато и биткойно, така както дават за имоти. Отговорът е Не, ето това е оснновното предимство на НИ на утвърдилите се пазари - всички знаят че имат стойност, макар някои да мрънкат и да не го признават Wink
То в България производство и промишленост станаха все по-нерентабилни с тези цени на енергията...
Никой не ще да инвестира/да тегли кредити за да развива в нови производства...
Не знам банките в бг последните години да отпускат кредити за нещо друго, освен за жилища, и съответно самите те си надуха един хубав НИ балон, които вече е очевиден за всички... Smiley

Колко още ще ги помпят тези имоти?! Кредитополучателите им изобщо не са безсмъртни - те и сега отпускат кредитите им за 30 години... срока на 50 - 60 години ли ще го увеличат?!  Ще почнат да им измират кредитополучателите без да са се издължили...

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 23:45 от BlueIce

# 401
  • Sofia
Не знам защо на инфлацията им казвате балон. Просто с печатането на пари и раздаването им (заедно с една камара неблагоприятни процеси) води до обезценяване на това което сте имали преди.
Ако хартийка с номинал 100лв е купувала нещо, то сега за същото ти трябват 130лв. Това, че имотите държат същата себестойност както и преди не е балон, а стойност.

За това какво щели да правят банките - на 60 години ли ще увеличат срока? Разбира се че не.

В Хонконг просто строят много по-малки като размер жилища. Лусозно по размер семейно жилище там е 25кв.м. А обикновените са макс 10кв.м.

Ако хората не искат да живеят в такива условия просто ще отидат в по-малките градове. Като станат и там цените непоносими - ще се живее на село.

# 402
  • София
Hong Kong пък какво общо има, то не е за живеене там. Бял човек трудно ще се внедри. Кошер, много народ, мравуняк  и всичко наблъскано на един остров. Нито жилище можеш да имаш там, говоря за  нормално жилище, кола да имаш е абсурд ( много е скъпо,  плащаш задължитено паркинг пред дома  и паркинг пред офиса и то доста скъпо). За тях може да е някаква опция, ама много народ и наблъскано... ние друг живот живеем и няма как на 20-25 кв.м, да живее 4 членно семейство тук Grinning не ги знам къде ще избягат от острова... ама да идеш да видиш Hong Kong ( много е интересно ) и да се прибереш в България ( на широко в софийския си 55 кв.м апартамент Joy )

# 403
А като се вдигнат цените на село - връщаме се директно в пещерите.
Деволюция или инволюция.

Скрит текст:
Само като пример за прагматичността на българския народ:
Моя възрастна роднина така коментираше ГеМе-то - "Много хубаво говореше селяните да си обработват земите, ама той не никога не е работил на нивата, а избяга в Щатите!"

# 404
Е де, чак пък рецесия... В рецесия определено не влизаме. Има спорове какъв растеж ще имаме - дали 4, дали 5, дали друг процент, но за рецесия не споменава никой.
Ти пък, на това ли се хващаш? Растеж от 4-5%, но той не е inflation adjusted. Като се прибави, че реалната инфлация е 15% (поне) то си излиза, че няма никакъв растеж, даже напротив. Те за това и натискат НСИ да изкарват инфлацията 4-5%, за да може с огромни усилия да докарат и такъв растеж. Ама това е за баламурници. Реално всеки вижда и с просто око, че инфлацията няма как да е само 4-5%.

Общи условия

Активация на акаунт