Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 291
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
Второто най-възможно обяснение, какво ще правиш като се пенсионираш, все едно трябва да се пенсионираш в София.

Аз пък мисля, че на младини може да се живее навсякъде, ама баш след пенсия София (или някой голям град, ако е в чужбина) няма алтернатива. Само тук в България имаш относително добра здравна помощ.

# 436
Много ми става интересно като почнете да пишете за младо семейство и пенсиониране в едно изречение. Че кой млад човек, който тепърва създава семейство, мисли вече за пенсиониране?
И мантрата "купи сега и после в бъдеще ще имаш евентуално по-добри доходи и ще се изплати" - ами да де, ама то по тая логика защо да не живее младото семейство под наем някакво време и в последствие доходите като станат по-добри да си купят свое жилище? Абсолютно същата логика.

# 437
Второто най-възможно обяснение, какво ще правиш като се пенсионираш, все едно трябва да се пенсионираш в София.

Аз пък мисля, че на младини може да се живее навсякъде, ама баш след пенсия София (или някой голям град, ако е в чужбина) няма алтернатива. Само тук в България имаш относително добра здравна помощ.

Така е, ама за добра здр помощ трябват и добри пари, не знам колко % от пенсионерите в София имат да плащат и в момента, вероятно около 10%, та занапред няма да е по-различно.

Аз лично горещо се надявам да не съм в София, нито в България, ако стигна до пенсиониране.
В краен случай, ще предпочета Перник или нещо от сорта, но няма да е София-град

... но съм с две ръце ЗА млади семейства да рискуват дори и с ипотеки, вместо да живеят под наем или натъпкани при родители.
А защо бихте ни го препоръчали пред това да живеем под наем?
Защото по един начин може да си подредите и обзаведете собственото жилище, а съвсем друго е когато това ви се натрапва от хазяин. Защото собственото жилище ви гарантира повече свобода и предсказуемост, а не стоят така нещата, когато хазаин ви каже: Напускайте, защото:
1. не съм доволен от начина по който стопанисвате жилището
2. не искам да ми водите домашни любимци в квартирата
3. след два месеца дъщеря ми се прибира от чужбина и няма къде да живее
4. и т.н.
И все пак, всеки сам си взема решенията и не натрапвам моите виждания на никой.

Точно по-малко свобода имаш в живота, избор на работа, град, че и държава. Сега, ако за някой най-важното е да има котка или цвета на шкафовете е друг въпрос.

# 438
Много ми става интересно като почнете да пишете за младо семейство и пенсиониране в едно изречение. Че кой млад човек, който тепърва създава семейство, мисли вече за пенсиониране?
И мантрата "купи сега и после в бъдеще ще имаш евентуално по-добри доходи и ще се изплати" - ами да де, ама то по тая логика защо да не живее младото семейство под наем някакво време и в последствие доходите като станат по-добри да си купят свое жилище? Абсолютно същата логика.

Пишем така за да обобщим всичко, а иначе всеки си има своя истина.
А това да живеят под наем и в същото време да спестяват, хич не е лесно. Това за дългосрочно, де. Иначе и аз писах, че в началото, докато доходите са ниски и не е ясно как ще се развият нещата, наемът си е без алтернатива. Но идва момент, когато хем наем, хем спестяване за свое жилище е двоен харч.

Така е, ама за добра здр помощ трябват и добри пари, не знам колко % от пенсионерите в София имат да плащат и в момента, вероятно около 10%, та занапред няма да е по-различно.

Трябват толкова пари, колкото навсякъде - пенсионерите са осигурени. Но в София има повече болници и повече направления, май. Моите родители напоследък доста ползват здравеопазването за сериозни неща по ЗК, а когато доплащат то е все еднакво, ако и да бяха от село.

# 439
Ако мога да Ви отговоря как седят нещата през нашите очи, семейство с две деца под 2 години: София поставя някои предизвикателства с организирането на бъдещето им като детски градини и училища, а с баща им сме на едно мнение, че най- добрата инвестиция е тази да им дадем един добър старт. Изобщо не коментирам, че на някои хора им се налага да дават солидни суми за частни детски градини, трябва да се мислят варианти с адресни регистрации за училища после или по 10к на година за частни такива. Отделно поне езиковото ниво в училище има нужда от известно подпомагане понякога. За едно семейство много неща предстоят и моят съвет би бил по- скоро да не съсипват най- сладките години от родителството си с притеснения, ако става въпрос за закупуване с ипотека в момента. Хубаво е да си направиш гнезденцето, но това не е всичко. За нас миналата година алтернатива беше 800лв за наем на модерно обзаведен апартамент в Оборище или двойна вноска за НС в квартал Х , като докато стане готов, трябва да пращаме и наема и вноската (слава богу се отказахме, защото още няма акт 14 , а трябваше да е с 16 уж това лято). Изобщо не коментирам, че банките вече не кредитират на 14, а по това, че два пъти ми звънят за апартаменти, които бяха капарирани, мога да предполагам, че е вярно, че банките смъкват пазарните оценки. Така че за едно семейство на първо място е да си осигури спокойствието в този момент и да си подреди ежедневието по най- приятния възможен начин.  Лично аз не вярвам цените да се понижат (освен на панелите)  или поне не значително, но съм убедена, че ще има повече избор и на по- добри жилища, а дотогава и доходите ще се повишат.   Като цяло, в този момент за нас гъвкавостта е ценна.

# 440
Е, аз писах, че всеки си има своя гледна точка и затова има много верни отговори Simple Smile
И е нормално  двама души без деца и на +50 годишна възраст да не мислят като теб, защото имаме други проблеми и друго битие.

# 441
Какво стана с доброто старо "правило" ако вноската по кредита е колкото или малко повече от наема - по-добре да се купува Simple Smile освен ако не си някаква волна, странстваща душа, е по-добре да си купиш в този случай според мен

# 442
Иначе и ние се отказахме от опцията под наем най- вече поради това, че в България рентиерството се практикува по начин, който не защитава нито една от страните. Така че временно изчакваме в ергенското ни жилище, макар и малка натясно Simple Smile.

# 443
Стига с тези биткойни. Толкова ли сте наивни, та не разбирате как си купувате захарен памук.
Толкова наивни, че бях купила за 3000лв, които продадох за 100 000 и си изплатих целия ипотечен кредит.
Ха-ха, а този, който ги е купил от тебе за 100к ще ги продаде за 300к и той ще си изплати кредита. Този пък, дето ги купи от него за 300к, ще ги продаде след време за 1 милион, вероятно? Въпросът е последният какво прави...

Инак по темата моето мнение е, че сега цените са несъразмерно високи спрямо това, което се предлага. Има десетки (може би и стотици) хиляди жилища, които са купени за инвестиция, но само събират прах. Поради липса на инвестиционна култура. След време собствениците им като видят, че нямат доход от тях, ще трябва да ги пуснат за продаване - я дете ще им отиде да учи в чужбина, я за операция ще им потрябват, я ще им дотрябва за нова кола или за ремонт на тяхното си жилище... и ако изведнъж доста имоти излязат на пазара, това води до обратна спирала, както в момента спиралата е нагоре (всеки гледа, че цените се качват, затова не продава, а го стиска, което води до още по-голямо покачване).
Тогава ще бъде моментът да се купува. А дотогова, който си няма жилище, и под наем може да живее.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 18:24 от chris78

# 444
Точно по-малко свобода имаш в живота, избор на работа, град, че и държава. Сега, ако за някой най-важното е да има котка или цвета на шкафовете е друг въпрос.
Котката, папагала или аквариума са детайл. Не се вторачвай в тях. Написах, че нямаш свобода да се разполагаш в жилището в което живееш, както ти и семейството ти желаят. А ограниченията за това, че човек се е закотвил в един град не важат за България. Колко са градовете, които предлагат повече работа от София? Говоря за България, ако някой не е разбрал.

# 445
Вноската вече не е колкото наема, а разликата тепърва ще се увеличава.

# 446
Зависи, ако имаш голям процент самоучастие може вноската да ти е колкото наем. В противен случай да, ако е много по-висока, не купуваш.

# 447
А как ще събереш по-голяма сума за самоучастие, докато плащаш И наем? Ако си сигурен, че доходите ти ще се увеличават със сума, значително надвишаваща инфлация и други разходи междувременно - ОК, и наем е вариант.
Ипотека пък, особено на значителна сума, не е разумен избор за хора, които не са с особено високи доходи и нямат значителна сигурност за работното си място (настоящото или друго).
А за пенсионерите - при 1550 лв. максимална пенсия в момента, дали е разумно да даваш 600-700 лв. в момента за малко прилично жилище, отделно консумативи? И ако не се замислиш за собствено жилище на 35, максимум 40 години, колко време ти остава за изплащане на ипотека преди пенсия? То и преди пенсия си е добре да почнеш да заделяш някакъв кеш за след това, в допълнение на пенсията.
Та варианти всякакви, ситуации - всякакви.
Да допълня ЧС - не е само здравеопазването в големите градове, за семейства с деца е важно да имат достъп и до образователни услуги (курсове и частни уроци) за децата. Нали не смятате, че изборът на курсове по език в един 10хил. град е по-голям, отколкото в София? То са курсове за малки матури, за кандидатстване след 7 клас, за големи матури, курсове за всичко. И в големите градове тези курсове са много - търсиш, избираш, плащаш. И да, тези разходи за децата си ги калкулираш, като правиш сметка каква ипотека можеш да плащаш. Консервативна калкулация е по-добрият вариант, според мен.

# 448
Ама аз конкретно за пенсионери говорех. Иначе за образованието спор няма.

# 449
  • София
Аз само да вметна, че някой беше сметнал 178к евро за двустаен за покупка. При сегашните кредитни условия (около 4%лихва, ама ще се повиши) то за 30 години ще трябва да върне над 600к лева или по около 1700лв месечно.
Припомням че в момента същия апартамент го взимаш за 650лв наем и не плащаш местни данъци и такси и не плащаш амортизации.
Пазарът на имоти (ако не се гледа емоционално) е винаги логичен и в моментната ситуация всичко говори, че наемът е в пъти по-евтин от заема и то ако не смятаме рисковете от невъзможност за плащане на заем ( а в 10% от случаите и това ще се случи)

Общи условия

Активация на акаунт