Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 181
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Привет, имаме имот в регулация в Правец и има интерес към него да бъде закупен.
При условие, че нямаме належаща нужда от продажбата му има ли смисъл да се продава?
Логиката е земята да покачва цените си, пък и там търсенето е оживено.
Благодаря предварително за отговорите.

# 586
Зависи колко сигурен е имотът, но щом е в регулация най-вероятно е. Казвам го, защото имотът може да не иска хляб и сол, и данъците са ниски, но винаги има политически риск - утре ще приемат закон да ти резнат 30% от имота за инфраструктура, или ще забранят строителството, или ще се обърне трендът... Аз продадох два имота миналите две години точно защото прецених, че надвисват евентуални рискови събития конкретно за тези имоти. И съм доволна, че се отървах с прилична печалба от тях, сега друг да ги мисли. Но ако са на добро място, в регулация, с улици наоколо (ако и тротоари има супер) и ако няма риск да ти ги откраднат или отчуждят, нека си стоят. Това все пак е още една кошница, в която да се държат яйца.

# 587
Ходих да я видя на картата тази долина (простете за невежеството). Та там е пълно с места за застрояване! То е златна мина за този бизнес.
Аз си представям какви лиги текат на бъдещите инвеститори като видят толкова свободни "ниви". При тези хвърчащи цени, тук е като светия Граал - само ново строителство, без грозните панелни блокове, утрепало се е за продажби.
Извинявам се за сарказма - но никакъв шанс за градина или учищили не виждам.  Тук всеки собственик на земя, може да получи камара обезщетение в гаражи и апартаменти.

# 588
Versache dreamer, зависи. Ако си мечтаеш за версаче, продавай и си купи версаче Simple Smile. Как да ти обясним ние какво искаш ти? Никой не знае утре какво ще стане. Тая мантраче всичко ще се вдигавечно е грешна и много хора ще го разберат. А колкото повече се вдига, толкова можещите и искащи да купуват намалява. Та може цената дастане 2х ама да няма мераклии. Хвани който искаш чарт, на който актив искаш и ще разбереш, че всичко има цикли. Ако не продадеш сега, след 10-15г пак ще има нов връх и може тогава да продадеш, може и правнуците ти да продават. Ама дали ще те споменават с добро?
Ако в идните години пък имота ще се амортизира, тогава ще трябва да го ремонтираш. Ако въведат еко норми или прогресивни данъци пак ще плащаш.  Пък може и да не ги въведат, кой знае?  Ако пък цяла България дойде в София в малинова долина и Правец стане трета глуха или Видин номер 2.
Ами ако утре имаш нужда от пари, а нямаш купувач на тази цена?
Никой не знае личното ти положение, състоянието и привлекателността на имота ти и бъдещето на пазара. Така че който и дати каже нещо, то е просто негово лично мнение и може да не ти върши работа.

# 589
Аз останах с впечатление, че говорим за парче земя в регулация, не за апартамент или друг строеж. Има разлика.

# 590
  • София
Привет, имаме имот в регулация в Правец и има интерес към него да бъде закупен.
При условие, че нямаме належаща нужда от продажбата му има ли смисъл да се продава?
Логиката е земята да покачва цените си, пък и там търсенето е оживено.
Благодаря предварително за отговорите.

Аз на твое място бих се попазарила, бих вдигнала цената още и бих поискала купувача да поеме всички разходи.
Черна станция ти е описала някой от възможностите.
Аз знам и за една друга - да ти го приватизират подмасово местните дерибеи чрез кмета и общината.
По друг повод бях в общинска администрация на нещо подобно на Правец, хубав район. Та лелята в общината пред мене, без да се крие извади 1 голям тефтер със скици на имотите. С гумичка и молив триеше и преправяше граници на регулирани имоти. Защото Той /кмета/ така и казал по телефона, а неговите приятели искали.   Един имот беше преразпределен на съседите,  друг беше намален чувствително, а през трети мина бъдещия тротоар.
Не говоря за съседи, които се разполагат с необитаеми терени и постепенно ги завладяват - те са друга бира.
Затова щом се намери кандидат за моя двор, в градчето, между другите дворове и къщи веднага пристъпих към първото изречение на поста ми.
Получената сума беше инвестирана на друго място.

# 591
Точно, ако не си на място и не участваш в местния живот, а си живееш някъде с идеята, че ти е сигурен имотът, може и да те изненадат неприятно. Това беше и една от моите причини да продам. Отделно и не знаеш дали утре няма Правец да западне. Или пък да стане център на Вселената, всичко е възможно.

# 592
Точно, ако не си на място и не участваш в местния живот, а си живееш някъде с идеята, че ти е сигурен имотът, може и да те изненадат неприятно. Това беше и една от моите причини да продам. Отделно и не знаеш дали утре няма Правец да западне. Или пък да стане център на Вселената, всичко е възможно.

Хайде да се върнем в темата за имотите, за геополитиката си има сигурно отделна тема.
Имам познати в района - с къщи като слънце. Единият уж само за през лятото, но вече си живее за постоянно там. Другият - през уикенд и за повече време през лятото. Ако някой си мисли, че след Тато районът е западнал, се лъже. По магистралата си за съвсем прилично време там. Единственият проблем е, че има определени части, в които малцинствата преобладават, с всички произтичащи последствия. Ако имотът не е в такава част/квартал, си е ценен. Аз залагам по-скоро на увеличение на цените в бъдеще, но без гаранция, естествено. Както се търсят имоти за къщи близо до София, може би и транспортът ще се подобри, час и малко път (включително има и обществен транспор), са само плюсове. Доколкото знам от познатите, има си магазини, има си всичко.
Но пък и не мога да не се съглася с мнението на ЧС и на Айша, че местните (навсякъде) правят такива магарии, за да прецакат "чуждите", че ум да ти зайде. Ако не ходите редовно там, ако нямате близък контакт със съседи, постоянно живеещи, винаги има риск от загуба на имота по един или друг начин. Тогава продажба с пазарене за максимално възможна цена е добър вариант. А парите - помислете какво ще ги правите.

# 593
Ако имота не е проблемен и нямате идея къде да вложите парите от продажбата му, не го продавайте.
Тезата, че имотите ще станат 2 имота за левче не е адекватна.

Първо намерете къде да вложите парите и после продавайте.

# 594
  • София
Скрит текст:
А цените във Варна просто полудяха, без никакви изгледи за промяна в скоро време. Купува се и това си е.
Ново строителство ли? А панелките знаете ли дали се търсят? От години не живея във Варна и жилището ми стои празно и заключено. Няма вероятност да се върнем. Може би наистина е време да го продам.
MagniМ, лятото продадохме имот във Варна с много добра локация. Цените не са се повишили кой знае колко, сега погледнах обявите в същия район и са като летните. Ако решите, ще продадете на добра цена. Във Варна се търсят имоти.

# 595
А цените във Варна просто полудяха, без никакви изгледи за промяна в скоро време. Купува се и това си е.
Ново строителство ли? А панелките знаете ли дали се търсят? От години не живея във Варна и жилището ми стои празно и заключено. Няма вероятност да се върнем. Може би наистина е време да го продам.

Според мен ако не ви е страх като всички останали от инфлацията и имате какво да направите парите, сега е момента да продавате. Може би още 1-2 години ще вървят нагоре цените, според мен за няколко години заради паническото пазаруване ще се задоволи търсенето за 10-тина години напред и после трудно ще се продават неатрактивни имоти.

# 596
Ще ползвам парите за друго жилище тук където съм. Не ме е страх, по скоро имам сантимент. Благодаря на всички, които ми отговориха.

# 597
  • София
Скрит текст:
Според мен ако не ви е страх като всички останали от инфлацията и имате какво да направите парите, сега е момента да продавате. Може би още 1-2 години ще вървят нагоре цените, според мен за няколко години заради паническото пазаруване ще се задоволи търсенето за 10-тина години напред и после трудно ще се продават неатрактивни имоти.
Ако не удари яка инфлация, и аз смятам, че цените ще растат още малко и пазарът ще кротне.

# 598
Анализ на имотната ситуация в БГ от проф. Стив Ханке в "120 минути":

https://www.btv.bg/shows/120-minuti/rouming/rouming-prof-stiv-hanke.html

# 599
Ако не удари яка инфлация, и аз смятам, че цените ще растат още малко и пазарът ще кротне.
Няма как да се кротне след като дори в момента има недостиг на луксозни жилища, но пък все по-голямо изобилие на добре заплатени работни места. Има и доста други фактори покрай редовата инфлация които дърпат цените на жилищата, като желанието на новото поколение да живее в по-облагородена среда. Хората просто са настроени да дават повече за добро жилище и тази тенденция няма изглед да се променя.

Общи условия

Активация на акаунт