Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 174
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Нормално изглеждащ дом е без остъклен балкон,така както са били в Царска България.

# 616
Нормален дом е този, в който се чувстваш добре ти и твоите близки с които го делиш , ако .
Със или без остъклен балкон няма да си го замъкнеш в гроба, пък и претенциите по разни царствени глупости ме изумяват.

# 617
Не е до бедност/богатство на хората - виждала съм лично какво имаше в обикновен плод-зеленчук в Москва по времето на соц-а - български консерви имамбаялдъ и 3-литрови буркани с березовый сок. Само. И единствено. Много отдавна вече не е така. Няма шанс некачествена стока без необходимия сертификат да се продава в магазин. Просто магазинът няма да я купи, защото ще им направят проверка и ще ги глобят яко. А потребителите вече отдавна са свикнали да си търсят правата и да изискват.
Давам пример с България - купувам цвете, въпросът е с панделка или без, дават ми го, фискален бон - нъц. Искам си - отговорът е "А, да, сега!". И продавачките, и повечето потребители смятат това за заяждане, навсякъде почти, поне в Европа, предполагам, никой няма да си помисли да не даде фискален бон. В магазин за Париж ме гониха в магазина да ми дадат фискалния бон, защото ми е гаранцията, аз просто бързах, че закъснявах.
Но ето и за недвижимите имоти - писнаха инвеститорите, че изискванията за достъпност оскъпявали строителството. Преговаряха и резултатът е налице-не трябва балконите да са с нормални размери, а не метър на метър, абсолютно неизползваеми (освен само за външно тяло на климатик). И веднага изменят изискванията в полза на инвеститорите, не на купувачите. Единственото смислено нещо в полза на купувачите е за вертикалните пръчки на парапетите на стълбищата, но това е останало, защото не им бърка в джоба, а не защото е по-добре за хората.
https://www.mediapool.bg/novite-zhilishta-tryabva-da-sa-bez-prag … e-news332556.html
Така се случват нещата у нас. Абсолютно криворазбрана, по точно изкривена и опорочена идея за диалог с бизнеса.

# 618
Най-бързо се продава евтиното - и в строителството, и в хранителния магазин. Малки спални и дневни, странни форми, до циганската махала, но пък далеч по-евтино от добра локация с нормални форми и квадратури.
Направете един преглед на имотните теми какви имоти се пускат за обсъждане.

# 619
Мандаринка, вчерв твърдеше, че българинане бил претенциозен, аднес че и той се научил да изисква. Simple Smile

Иначе, не е срамно да търсим имоти като обезумели щото щели да се вдигнат, но ако има обезумяло купуване на домати щото са евтини е жалко?

# 620
Нека тролна и аз относно претенциозността на българите.... Вчера минавах покрай строителната площадка в Дружба и се замечтах особено по една сграда, която от едната страна до почти последния етаж гледа към хълма, в който е буквално вкопана (последния етаж гледа към първия етаж на офис сградата върху хълма); от другата гледа към метрото, което излиза над земята и е буквално на десетина метра; третата страна е с минимално отстояние от няколко метра до съседната сграда, която се строи. Не знам кой намира това за обитаемо въобще- било то под наем, камо ли за собствено жилище. Всичко това ще стои празно, жалко само, че тази площ можеше да се превърне в градинка, но липсата на такава явно не отнема от престижа на комплекса.

# 621
man_darin_ka и аз съм я виждала Москва през соца. То не беше черен хайвер, то не беше сметана, то не бяха кристали ... с няколко рубли, които ни бяха дали за пътуването можеше да се изкупи половината магазин с разкошни кристални неща.
За мен преди имаше всеки място и работа. Сега няма работа, а има шеф, собственик или както се нарича и пълзи наоколо с опасността да изхвърчи за минути и да си остане с кредитите. Ти четеш ли из форума колко проблеми имат хората? Виж в здравословната тема, виж психическите, виж страховите и изобщо. Тази тема е  дотолкова свързана с живота и е такова огледало, че колкото и да трият пак до живота на хората опира. Няма как да се обсъждат само обяви.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 09:29 от bella-ciao

# 622
Ми така е, на овцете сигурно им е добре в кошарата и ако ги пуснат на свобода ще им липсва и ще искат да се върнат. Няма да се радват на безкрайните простори и на възможността да тичат и пасат където искат, а ще мрънкат за вмирисаната топла кошарка, където редовно им се дава сено. И ако им го кажеш ти опонират, че вън имало било вълци. Да де, ама вълкът изяжда слабите и негодните, докато овчарят коли наред когато реши. Е, социализмът искаше (и успя в голяма степен) да превърне хората в стадо овце. И 40 години обикаляне из пустинята явно съвсем не са достатъчно за да умре носталгията по соца, май 400 трябват...

# 623
Соца беше смешка в сравнение със соца в Германия в момента и не само в Германия. Ама защо всички овце все към Германия тичат и не към просторните поля /... не вдявам просто. Дори такива, които не са били в бившия соц пак към соца тичат. Невероятно.

# 624
Гого, хайде пак препрочети това, което съм написала.
Българските потребители купуват всичко, което им продават. Независимо дали са евтини или скъпи. Вие виждали ли сте в български магазин това, което аз видях във въпросния магазин в Париж - техно-магазин от верига, аналогична на българските. Французин си купуваше парна ютия, продавачът взе мостра, напълни я с вода, включи я, изчака да загрее, демонстрира я, отговаря подробно на серия тъпи, по българските стандарти, въпроси на купувача. След това я спря, прибра я, взе неразпечатана кутия, пусна касов бон, обясни подробно и устно за гаранцията. В магазин за чай и кафе в Москва питах за грузински чай - е, продавачката "избухна" - как клиентите търсели, ама тези, които идвали да предлагат такъв чай, нямали сертификати и как да купи от тях.
В случая с жилищата - строителните изисквания се занижават по искане на "бизнеса", за да го обслужват него и неговата печалба. Ако се търси "евтино" жилище, то ще бъде компромисно откъм локация, там и % обезщетение на собствениците ще бъде по-малък и парцелът ще е по-голям, няма да бъде с окачена фасада или с фасада от естествен камък, а с обикновена мазилка, няма да бъде с гранит в коридорите, а с обикновен гранитогрес, и т.н., и т.н. Има си начини да се понижи себестойността на жилищата, без да е за сметка на функционалност и минимални задължителни стандарти за качество. Който търси евтино жилище, няма да търси в най-скъпите квартали, за начало. Но би трябвало дори и в по-евтините квартали да можеш да събереш в помещенията стандартни мебели, а не да се чудиш дали да сложиш още един шкаф в кухнята (за да е кухня като за постоянно живеене, а не кухня за ваканционен апартамент, в която има място в мивката само за 3 чаши, а плот само за кафемашина) и вместо маса за хранене да ползваш холната за това или да нямаш практически кухня, но да имаш маса за хранене поне за 2 души.
ЧС, примерите ми от Москва илюстрират това, че не соцът е виновен в случая (при тях соц-ът беше много по-зле от гледна точка на потребителите, помниш подигравателното ни отношение към руснаците, колко са бедни), а това, което се случи след това. Контрол има в Русия, със съпътстващите санкции, потребителите отдавна са свикнали (научени са) да си търсят правата, затова и сега четем коментари колко претенциозни (уууу, гадове такива) били руските туристи, вече. Питат какво има в яденето, което им продават, искат фискален бон, за услугата, която са платили, искат да получат това, което е анонсирано, а не отговор "За тези пари вие какво искате!". Същото е във всяка друга европейска страна, бивша соц или и бивша и настояща не-соц. Продавачът в магазина в Париж ще направи същата демонтрация и за евтина ютия, и за скъпа ютия.

# 625
  • София
Най-бързо се продава евтиното -
Скрит текст:
и в строителството, и в хранителния магазин. Малки спални и дневни, странни форми, до циганската махала, но пък далеч по-евтино от добра локация с нормални форми и квадратури.
Направете един преглед на имотните теми какви имоти се пускат за обсъждане.
Истина, за съжаление.

Гого, хайде пак препрочети това, което съм написала.
Българските потребители купуват всичко, което им продават. Независимо дали са евтини или скъпи.
Скрит текст:
Вие виждали ли сте в български магазин това, което аз видях във въпросния магазин в Париж - техно-магазин от верига, аналогична на българските. Французин си купуваше парна ютия, продавачът взе мостра, напълни я с вода, включи я, изчака да загрее, демонстрира я, отговаря подробно на серия тъпи, по българските стандарти, въпроси на купувача. След това я спря, прибра я, взе неразпечатана кутия, пусна касов бон, обясни подробно и устно за гаранцията. В магазин за чай и кафе в Москва питах за грузински чай - е, продавачката "избухна" - как клиентите търсели, ама тези, които идвали да предлагат такъв чай, нямали сертификати и как да купи от тях.
В случая с жилищата - строителните изисквания се занижават по искане на "бизнеса", за да го обслужват него и неговата печалба. Ако се търси "евтино" жилище, то ще бъде компромисно откъм локация, там и % обезщетение на собствениците ще бъде по-малък и парцелът ще е по-голям, няма да бъде с окачена фасада или с фасада от естествен камък, а с обикновена мазилка, няма да бъде с гранит в коридорите, а с обикновен гранитогрес, и т.н., и т.н. Има си начини да се понижи себестойността на жилищата, без да е за сметка на функционалност и минимални задължителни стандарти за качество. Който търси евтино жилище, няма да търси в най-скъпите квартали, за начало. Но би трябвало дори и в по-евтините квартали да можеш да събереш в помещенията стандартни мебели, а не да се чудиш дали да сложиш още един шкаф в кухнята (за да е кухня като за постоянно живеене, а не кухня за ваканционен апартамент, в която има място в мивката само за 3 чаши, а плот само за кафемашина) и вместо маса за хранене да ползваш холната за това или да нямаш практически кухня, но да имаш маса за хранене поне за 2 души.
ЧС, примерите ми от Москва илюстрират това, че не соцът е виновен в случая (при тях соц-ът беше много по-зле от гледна точка на потребителите, помниш подигравателното ни отношение към руснаците, колко са бедни), а това, което се случи след това. Контрол има в Русия, със съпътстващите санкции, потребителите отдавна са свикнали (научени са) да си търсят правата, затова и сега четем коментари колко претенциозни (уууу, гадове такива) били руските туристи, вече. Питат какво има в яденето, което им продават, искат фискален бон, за услугата, която са платили, искат да получат това, което е анонсирано, а не отговор "За тези пари вие какво искате!". Същото е във всяка друга европейска страна, бивша соц или и бивша и настояща не-соц. Продавачът в магазина в Париж ще направи същата демонтрация и за евтина ютия, и за скъпа ютия.
Понеже следя обявите на къщи в южната част на София. Скъпите имоти трудно се продават на този етап. Поне от това, което виждам.
Отделно имам сравнително скорошен опит с продажба на скъп имот. Много трудно се стига до договорка. Всеки идва, ахка, охка, "това е имотът!", "прекрасно!" и иска да го вземе за без пари. Чуят ли цената и не се обаждат повече или започват да звънят на банките и разбират, че мечтите им за хубав имот не отговарят на реалните им възможности. Реалният купувач дойде, каза, че това търси, имаше парите готови, направих лека корекция в цената, защото имаше готови пари и бях заложила в цената лека отстъпка от моя страна. Все пак всеки се пазари. Стиснахме си ръцете и отидохме на сделка, но не беше лесно.

# 626
Печалба без продажба не може, а продажбата върви най-добре при евтините неща. И затова, гонейки печалба, строителите правят недоразумения. Ако купувачите откажат да купуват недоразумения последните ще изчезнат. Но щом не изчезват...

# 627
Строителните изисквания не се занижават, напротив завишават се непрекъснато. И не намирам че протестите от страна на браншовите организации срещу очевидни нелепости вписани в различни наредби, наредбички и изменения и допълнения към тях за необосновани.  Когато законовите норми са нееднозначни и противоречащи  си взаимно, възникват предпоставки  за корупционни практики, обикновено.

# 628
  • София
Печалба без продажба не може, а продажбата върви най-добре при евтините неща. И затова, гонейки печалба, строителите правят недоразумения. Ако купувачите откажат да купуват недоразумения последните ще изчезнат. Но щом не изчезват...
Ще откажат, ако ги имат парите т.е. пак опираме до възможност. Когато нямаш достатъчно пари, си готов на компромиси с изпълнението, макар че и това е до човек. Някои правят компромис с локацията за сметка на квадратура, изпълнение и т.н. Повечето искат да са в Лозенец за 500Е/кв, ако може. Аз по-горе съм обяснила, а и преди време бях споделила в някоя от темите за моите наблюдения върху купувачите. Повечето нямат реална представа за възможностите си, а са водени основно от желанията си.

# 629
Недоразуменията се продават, защото няма предлагане на по-качествено на същата цена (не защото не може да има), а хората имат нужда от жилище и не могат да чакат някой ден (а дано, ама надали) пазарът да предложи нещо по-добро.
Ако се завишат изискванията за разпределения и т.н. в полза на купувачите, строителните фирми ще трябва да се нагодят към тях, за да продават.
По повод на въпросните изисквания за достъпност съм съгласна, че бяха вкарали нереалистично високи изисквания. Но сега рязко отново се върнаха в обратна посока.

Missence, а ми това е движещата сила на пазара - търсенето, търсенето на най-доброто качество на най-добрата възможна цена, или иначе казано - за парите, които си готов да дадеш, търсиш най-доброто качество. Това търсене трябва да движи и обратната страна - бизнеса, като оцеляват само тези, които могат да предложат търсеното от потребителите.

А за скъпите и евтините стоки, независимо дали са жилища и някакви дизайнерски изпълнени бижута, примерно - за скъпите стоки винаги пазарът, т.е. купувачите, са по-малко. По-малко хора ще купят парфюм на Том Форд, отколкото тези, които ще купят парфюм за 100-ина лева. А има и такива, купуващи Рефан. И в това няма нищо нелогично. Всеки бизнес би трябвало да си направи сметката каква му е таргет групата от купувачи - скъпите имоти се продават, но просто се продават по-бавно.

Общи условия

Активация на акаунт