Детето гледа тв на годинка и половина

 • 3 834
 • 50
 •   1
Отговори
 • Мнения: 206
Здравейте, мами!
Притеснена съм. Синът ми е на 1г. и 7 месеца. До ден днешен го приспивам на обяд и вечер, той е от свръхактивните деца, но за съжаление не си играе с играчки. Обича да прави беличка из къщи и така. Преди половин година, започна да се заглежда много по рекламите на телевизора. Дърпах го, взимах го в другата стая, опитавах се да го разсея от тв, но в момента, в който чуе реклама и бягаше отново пред тв.
Трябва да направя уточнение, че в момента живеем с родителите ми  и не мога да им казвам " изключвайте тв и т.н.". Единственият ден за последните близо 2 години, в които имам не повече от 2 часа за себе си е неделя. Или по друг начин казано, от неделя на неделя с мъжът ми оставяме малкия на грижите на майка ми за не повече от 2 часа и си правим разходка в гората. Разбрах обаче, че докато ни няма, майка ми му позволява да гледа детски на тв и телефона. В началото полудях, наистина. Това е нещо, което сме забранили. Да - не мога да казвам какво да гледат на тв и да си изключват тв, но аз и мэжът ми решаваме какво да гледа и кога да гледа детето. Щом сме казала не искаме да му се пускат детски, не трябва да му се пускат детски. Е, ок, но дойде моментът, в който детето започна да си ги търси, взимаше телефона и ревеше. Пусках му детското по 10 минути, колкото да му нарежа зеленчуци за готвене и т.н.
Проблемът сега е по-голям. Вече е студено и не излизаме. Изкарвам го за не повече от 15, 20 минути.  Дори преди седмица когато имаше малко по-топли дни, на площадките нямаше нито едно дете, съответно у дома прекарваме по 12 часа на ден както се казва. Детето полудява. Не си играе с играчки, а има всякакви - кухни, колии, сервизи, работилници, магарета, пушки, книжки, наистина каквото се сетите.
Стана така, че сега му пускам тв по 2 3 часа на ден и то съвсем доброволно. Заигравам го с книжки за 10 минути и му писва, заигравам го с пушките и за 2 минути му писва. Върви из къщи и виждам, че му е скучно. Върти се все около телевизора. Преди спасявах положението с дълги разходки навън, но сега няма какво да направя.
За да успокоя гузната си съвест, реших да ви попитам дали има и други такива деца?

*Една майка ми "чете конско", че не е хубаво да гледа тв, телефон и т.н. Е, как да ви обясня, че нейното дете и кутия от обувки да му дадеш ще стои кротко и ще си играе с нея 2 часа.

# 1
 • София
 • Мнения: 35 280
Малко ви е разходката, деца не ви трябват.
Няма да ви измием гузната съвест тук.
Ако сте решили да не разрешавате - прибирате телефони и точка.

Детски пъзели, пластилин, моливи, книжки, низане на макарони, копчета, танци, книжки, приказки, дъъъълги разходки, шейна и по леглата.

# 2
 • Мнения: 3 968
Има ли желание, има и начин. Няма шанс дете на година и половина да определя дали да му дам устройство или не. Просто няма.

# 3
 • Мнения: 206
За разходката наистина явно трябва да съм по-смела. Просто днес отново вали сняг и ме е страх за го извеждам за по-дълго.
За заниманията, които сте изброили, повярвайте нищо не задържа вниманието му. Дори като е на площадка с деца, повечето деца си играят с играчки, лопатки, а той взима клони от земята, листа, играчките не са му интересни.
Дори у дома му вадя тенджери, тигани и т.н, за да е нещо различно, но отново им се радва по 5 минути.

# 4
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 297
Имам две деца. Малкото е г/д колкото вашето. Но е от онези, които се заиграват с кутия от обувки. В момента прехвърля пулчета за игра от кутия в кутия. Тв е нон стоп включен, но не проявява интерес, дори, когато голямото гледа анимация. Познава музиката на филчетата и до там.
Голямото беше друга бира. Точно от активните, които не се заиграват с абсолютно нищо.
Ако искате да си спестите куп проблеми, спрете телефоните и анимациите. Какво като е студено, слагате го в количката и навън по 1-2 часа 2 пъти дневно. На тази възраст деца не им трябват. Откарайте го в псрка да тича и дивее.
Тези деца изискват постоянно внимание, така че му хо подсигурете. Бонус е, че живеете с вашите. Измисляйте му някакви активни игри, възлагайте му прости битови задачи.

# 5
 • София
 • Мнения: 35 280
От сняг да ви е страх….
Шейна и излизайте.

# 6
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 297
Боже, аз как се моля за сняг. Слагате му ски екип, космонавт, или там каквото имате и навън.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 727
Аз нямам и 2 часа като вас само за мен Simple Smile радвайте им се!
Това им е грешката на всички, стане ли студено и се забиват вкъщи и се почва вечното гледане на ТВ. В момента вали сняг ( или поне в София), ако и при вас е така излизайте и оставете детето да си изкара енергията навън. Снежни човеци, търкаляне в снега, пързаляне и т.н. Децата не се разболяват от студ, а от изнежване.
Ако все пак не ви се излиза, горе са ви дали добри съвети за редене на пъзели, игра с пластелин или пък правете нещо заедно. В един момент детето ще си се заиграва само и няма да се зомбира пред телевизора толкова.

# 8
 • София
 • Мнения: 8 004
В момента е приказно навън, изкарвайте го на снега. Поне час-два на детето му трябват навън.

# 9
 • Мнения: 29 849
Моят на тази възраст обичаше да рови по чекмеджета и шкафове. Извадих всичко от две чекмеджета и ги напълних с какво ли не - пластмасови чашки, разни шишенца, малки чантички/портмоненца с по нещо вътре, джундурии всякакви. Занимаваше се поне по два-три часа да отваря, вади, разглежда, отваря ципове, гледа вътре, прибира, пак вади и т.н. Като му омръзнеше след няколко дни, сменях състава.....
Другото, което се сещам за тази възраст, са едни музикални играчки, където се натискат разни клавиши и издават звуци. С такива що игра е паднала......

Нещо от този тип:# 10
 • София
 • Мнения: 13 544
На такова разкошно студено време направо е грехота детето да не излиза навън. И в топло, и в студено, и всякакво (без мъгла и мръсен въздух) децата, а и възрастните, трябва да излизат на открито. Има една приказка, че и най-мръсният въздух на открито е по-чист от най-чистия на закрито. Независимо от възрастта в нашия дом всеки изкарва минимум час на ден навън (в почивните дни и по цял ден).
И защо вие с бащата ходите в гората, а детето е пред телевизора? Това не го разбирам изобщо.
А телефоните и телевизорите се отстраняват и това е. Детето бързо ще ги забрави, когато с него се занимава някой и му се обръща внимание или му се предлагат подходящи занимания. Наистина има страхотни играчки за занимания на тази възраст.
Не можеш да отстраниш вашите, затова отстраняваш детето и семейството си от това, което смяташ за нередно. Не може ли да се отделите от родителите ти? Или поне ти и детето да си се занимавате в друга стая, докато възрастните гледат телевизия.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 11:59 от Fever Ray

# 11
 • Мнения: 5 324
Защо се занимавате с глупости?
Нормално е на тази възраст детето да не задържа внимание дълго време върху нещо. Също така, ако не му е позволявана телевизия, е нормално като види телевизор, той да привлича вниманието му. За рекламите, на всички деца действат по сходен начин.
Всяко нещо е добре, когато е с мярка.
Нашето второ дете е на 2.3 г. Има дни когато и да е пуснат тв, изобщо не се заглежда. Има други, в които гледа. Има дни, в които може да играе половин-един час сам, в други търси внимание. Като чуе реклама, бяга в другата стая, понякога обаче изобщо не я забелязва. Има дни, когато ми носи книжки, за да разглеждаме заедно. В други пък ако аз реша да му предложа да разглеждаме, ги хваща и хвърля и отказва.
Щом с мъжът ви имате нужда да излзате и да се разхождате сами, аз лично не виждам проблем. И не мога да разбера защо е необходимо да се оправдавате пред форумния морал за решения, които касаят единствено вашето семейство.
Ама, вие си знаете.
Живейте си живота по-лежерно, че нерви имаме достатъчно къде да трошим.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 36 760
Мен ме дърпа дявола за езика и ще попитам защо толкова активно дете, за което явно е проблем, че на площадката няма други деца (за мен това значи, че търси детска компания и й се радва), не ходи на ясла?

# 13
 • Мнения: 206
Благодаря на всички включили се.
Наистина осъзнавам, че грешката ми е в това, че откакто се застуди не го изкарвам навън. Преди излизахме от 9 до 12, от 4 до 7, сега до 10 обикновено е мъгливо, а после го водя на люлките за по 15- 20 минути и го прибирам от страх да не се разболее, защото както казах- търчи, пипа мокрите пръчки, люлки, пързалки и т.н., но го считам за грешка. Ще се постарая да прекарваме повече време навън.
Относно изброените занимания и играчки, разбира се че четем книжки и играем, просто виждам, че има и други мами, които имат опит с деца, които не проявяват интерес почти към нищо или по-скоро не повече от 10 минути. Много, много рядко дава шанс на която и да е играчка.
Относно яслата, детето реве  от всеки, който влезе у дома. Споменавала съм го и в друга тема. Търси само мамо, обича да прекарва време и с баба, но тя почива само в неделя. Той е активен, но не и общителен. Не обича да го пипат, да му говорят, да се приближават непознати до него. Да, от деца не се страхува, но от деца. Обсъждахме в друга тема, че най-вероятно и третата година ще си остана вкъщи, но това е друга тема.
Важното е, че следобед планирам да му напрявя дъълга разходка ❤

# 14
 • Мнения: 5 324
Полина, напълно нормално да има период, в който детето плаче от непознати. Особено в пандемията. В нас до лятото миналата година почти никой не идваше (заради локдауни), а редките посещения на приятели бяха съпровождани с едночасов истеричен рев. Лятото пътувахме (малкия беше точно на възрастта на вашето дете), в самолета стюардесата, тази безумно услужлива жена, вероятно все още нямаща поколение, си позволи да пипне малкия, за да ми помогне с поставянето на колана. Последва около час рев, сълзи, сополи, истерия. За нещастие, самолета не излетя през цялото време, по едно време вече се съмнявах, че е заради нас и ще ни свалят 🤣. В България сред деца, комшии и баби, детето се отпусна, социализира. На връщане нямаше ни драми, ни нищо. Сега вече нямаме проблем с гостите.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 12:46 от brumm

Общи условия

Активация на акаунт