Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 421
  • 795
  •   1
Отговори
# 30
Честито Нелина

# 31
Ехе, Нелина, страхотна новина! Пожелавам скоро повече потребители да се похвалят с такава новина Simple Smile.

# 32
  • София
Голямо ЧЕСТИТО, Нелина! Колко време мина при вас от старта на проектирането до сега?

Аз искам да помоля, на лични да споделите строител, от който сте (относително) доволни, за Софийско?
Предварително благодаря!

# 33
  • Пловдив
Благодаря момичета(и момчета Simple Smile )
Пожелавам ви и при вас този етап (документалния)да мине бързо и безболезнено.
sofyia,при нас всичко бе объркано,защото почти 1 г обединявахме две УПИта.Идейният проект стартира август 2018,РС бе издадено януари 2019,защото хванахме отпуските на проектанския екип и веднъж върнаха проекта за  малка поправка на Ел.частта.Грубият строеж стартира 01.03  и приключи септември 2019.Дограмата ни забави,  беше готова към края на  декември 2019.През същия месец започна вътрешното измазване и външното саниране,защото вече бяхме пуснали ЕЛ и ВИК.После ни хвана пандемия и два месеца не стъпихме на къщата и  трябваше да гледаме децата.Забавихме се с преправяния на ВИК ,както и с интериорните работи.
Нанесохме се 05.2021 и ако документите бяха ОК,още тогава щяхме да имаме УВЕ,но заради сагата със строителят ни,която съм описвала,тепърва 2021 г. стартирахме строителните актове.

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 16:36 от nelina_london

# 34
  • Sofiа
Ехааа, честито Нелина!

# 35
Нелина, честито! Ние се движим една година след вас. Даваш ми надежда, че следващата година може и ние да се похвалим с УВЕ Simple Smile

# 36
  • Варна
ЧЕСТИТО, Нелина!

# 37
ChampagneЧестито, страхотна новина! На добрите хора трябва да се случват хубави неща, не все проблеми да има наоколо! Cocktail

# 38
  • Пловдив
Ужасно сте мили Hug
Искам да попитам тези от вас,които имат УВЕ,как се процедира с тока?В сайта на доставчика прочетох,че се сключва нов договор за регулиран пазар.Само УВЕ и документ да собственост ли е необходим?
Идват ли да засичат електромера във въпросния 7 дневен срок,след който ставам битов абонат?
Водя си статистика на потреблението всеки месец със засичане на електромера,защото откакто сме на свободния пазар е абсолютна волна програма.Първо решиха,че ще започнат да ни таксуват 2месеца назад,после решиха,че ще си заплатя въпросните месеци наведнъж,за да ме изравнят с новия договор за фиксирани цени.Отново настана каша,защото не са си засекли електромера от датата на новия договор и просто са си харесали някакви киловати и са написали тях.
Затова съветът ми е ако имате достъп до електромера си го снимайте всеки месец.
За периода 27.12-25.01 засякох 591 kWh.На нормални цени 123лв.

# 39
Нелина, честито и от мен! Не знам какви документи ще ти искат от енергото, но като сключиш новият договор ще дойдат и ще засекат електромера. Ще имаш една изравнителна сметка и след това вече ще ти идват нормалните сметки за потребителски ток.

# 40
Здравейте.
Искам да попитам тези, които са в района на София на каква дълбочина са ви шахтите?
Според нашия проект трябва да направим изкоп 1,70м, широк - 1,40. Това ми се струва супер много - то си е като една стая...И строителите, и познати, и родителите ми казаха, че им се струва абсурдно. Говорихме с човека, който прави ВиК проекта и той каза, че това са изисквания на Софийска вода и само при тях били тези размери.
Та някой сблъсквал ли се е с това? Питал ли е в Софийска вода, съответно успели ли сте да се преборите за по-малка шахта?
Пратих им запитване, но исках да получа мнения и от други докато чакам.

# 41
  • София
Нямаме такава шахта (на сондажа ни е по-малка, по наша си преценка са размерите), но искам да кажа, че ако не се копае на ръка, а с багер, според мен няма голямо значение дали ще копае малко или много - плаща се на човекосмяна.

Нелина, много честито и пожелавам добри отношения с институциите занапред!

# 42
Да, копането не е проблем. Ще отиде обаче повече бетон за такава голяма шахта, което са си средства. Та мисълта ми е, ако няма някаква основателна причина да е с тези размери, да си спестим излишен разход.

# 43
winnie_bgw, Софийска вода ще ви кажат, че искат да я изпълните както е по проекта, който те са одобрили.
Нашата също беше много дълбока  (над метър беше) и знам, че държаха да е поне 1м на 1м, за да може да се работи.
Както вече споменах нашата е над метър дълбка и е 1.20м на 1.20м.
Ние искахме да я направим с готовите водомерни шахти (тези на Pipe life), но така и не успяхме да намерим с кой от Софийска вода да говорим за да ни разрешат да ги ползваме (те са по-малки). Решихме, че няма да рискуваме и направихме шахтата, горе долу както е по проект. С тези размери не сме имали проблем да я приемат от Софийска вода.
Имай предвид водомерното отклонение и нещата вътре в шахтата трябва да се направят от Софийска вода.

Ние бетон сме слагали само на дъното. Нагоре е с бетонови тухлички. Те не бяха някакъв фрапиращ разход, но не успяхме да я хидроизолираме добре и сега цялата водомерна шахта е пълна до горе с вода.

# 44
  • София
Не мога да сметна колко бетон е, но дали ще платите половин-един кубик повече или по-малко, на фона на останалите изкопни и бетонови работи, изобщо няма да го усетите, според мен.
Нашата шахта на сондажа е заета наполовина с инсталацията за водата от него и наполовина от ревизионна шахта към ямата ни. Размерите й са грубо 2 метра дължина х 1 м ширина х 1 м дълбочина. ММ успява да се напъха вътре, да инсталира разни табла за автоматизация на поливната система, за включване на генератора, за смяна на филтри и т.н. Зимата слага изолация, да не замръзват тръби и инсталация. Ако беше по-малка, щеше да е отвратително за работа, а все пак ако има авария искаме да се отстранява бързо и лесно, без значение дали я борим ние сами или някой от ВиК Wink

Общи условия

Активация на акаунт