Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 886
  • 795
  •   1
Отговори
# 555
Килер под стълбището е класика в жанра. Пусни си Хари Потър - първия филм и виж къде спи Хари Simple Smile

# 556
  • Велико Търново
Хахаах, мога да ви покажа къде спи хвърчилото лешояд на сина ми, прахосмукачка и 4 чифта гумени ботуши, зад тях бебешки кошове за количка и стойка за костюми на авенджърс... Под стълбите! Изобщо не го харесвам това място, целия натур от етажа е там. Отделно, аз съм почти 180 висока и всяко ходене под стълбището ми е заплаха за здравната застраховка!

# 557
  • Пловдив
cveti, по проект при нас е 108 kWh/m2 Обемът е около 600м3 плюс минус 10 .Обаче ,аз открих една грешка ,отделно сме подобрили изолацията на 2 места,взехме и по-ефективен рекуператор ,бойлерът е 200л,вместо 300л  и в крайна сметка излезе към 90 kWh /m2 .Естествено,  ЕЕ  паспортът е препис на проекта ,а и не ми се напъваше да съобщавам подобренията , въпреки че би трябвало да  влезем в клас А ,но няма да ползваме облаги като в  чуждбина. Затова бе безмислено .Всички еднофамилни къщи по стандарт  са в клас Б ,освен ако не са тип пасивни или са  си инсталирали възобновяеми енергоизточници .
polinicka , много си обичам килера под стълбището ,защото е част от кухнята .Там ни стоят многото туби с минерална вода(наливаме си от Хисар) ,прахосмукачката ,малко инструменти  и най-вкусното  -  бурканите от мама Simple Smile .
Преди 2 дни сглобихме стелажи и още не съм ги наредила ,но ще добавя снимка, макар да е  ужасно неподреден .

Под другото ниско рамо има кофи с мазилка ,защото ни естрах да ги оставим в гаража, където е студено .

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 23:10 от nelina_london

# 558
  • София
nelina_london благодаря, че се включи. Нашата къща е на 900 м надморска височина и температурите са доста по-ниски, изолацията ще е 15 см каменна вата на покрива и 12 на стените с бетонни плоскости. Стените са с дебелина 30 см. Коефициента на прозорците е 0,92. И пак ми се вижда много голяма разликата спрямо вашата кубатура и енергопотребление. Чудя се какво може да се подобри?

Относно килера, ние също ще усвоим пространството под стълбата. Ще е място за съхранение на обувки и якета.

# 559
  • Пловдив
Cveti ,въпреки, че сме в Пловдив, изчислителния товар е при  -15° .
Мога да нахвърлям част от разликите .
Първо , изолационно каменна вата = стиропор =фибран = висококачествена минерална вата .Слагам равенство с условието ,че вариациите им са от 0,34 до 0,38 коефициентно .Тоест , 20 см от 0,34 е равно на 18 до 19 см от останалите .Много пъти съм повтаряла, че предимствата на каменната вата са негоримост и паропропускливост .Не превъзхожда останалите в топлоизолационен план .
Тази 15 см вата на покрива е малко. Направете ги 30 см минерална вата .Тя също е дишаща и негорима .Това ще оскъпи много малко .Гледате само коефициента на готов прозорец ,но той има термомост от монтаж .Нашите са 0,78 средно без монтажа .С монтажа, в най-добрия случай  ,идват 1,1 .Нашата разлика идва и от принудителната вентилация(рекуперация) .Съвсем различно е ,да отворите прозореца и да влезе студен въздух ,с отрицателна температура(задължително в ЕЕ  се задава кратност на обема   и се смятат загубите от вентилирате през прозорец) и такъв ,чиято температура не пада под 19 °.И другото ,което съм споменавала са слънчевите печалби .Ние сме изцяло на Юг .Само баните и дрешникът са на север.
 Ако искате за същите средства да подобрите топлоизолацията ,сложете поне 10 см XPS на пода , 20 см EPS на стените и 30 см минерална вата на тавана .Разбирам ,че ще правите вентилирата фасада ,щом ще използвате циментови плоскости. Тогава може да сложите по-дебела вата с по-малка плътност .Изчислили са ви всичко да отговори на ЕЕ нормите,затова сте в средата на клас Б .При нас ,почти всички показатели на стени ,таван и под и са между 1/2 и 2/3 по-ниски от референтните .Стените са ни 0,15  при референтни 0,28 ,а  таванът и еркерите са ни 0,11 при референтни 0,25 .

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 23:13 от nelina_london

# 560
  • София
Много благодаря отново.

Да ще правим вентилируема фасада. И да, права си че са сложили почти референтните стойности.
Ще реконструираме стара къща, имаме дете с алергии и решихме, че това е най-добрият вариант за нас. Най-добрият ни показател на къщата е за пароконденза, което ни беше основно. Външните ни стени са коефициент между 0,22 и 0,266, това е като цяла система(Вътрешна мазилка,Тухлена зидария,Топлоизолация каменна вата, Въздух, Бетонен фасаден панел). На пода имаме 3 см EPS. Като стойност 0,298.

Сега погледнах, че за прозорците е сложил по-лошите и стойност е 0,95. Но ние се чудим между два варианта и те са решили да сложат по-лошия, за да може да подобрим, ако решим.

Покривната конструкция е с коефициент 0,206, като е сложена, като конструкцията е -Керамични керемиди, Скара от дървени ребра, Паропропусклива мембрана ,Обшивка от OSB плоскости , Стъклена вата Кнауф, Пароизолация от полиетиленово фолио.

Климатичната ни зона е 7, като основните помещения са със югоизточно изложение, но има и северозапад малко.

определено ще преосмислим изолацията, за да подобрим показателите. Много благодаря отново.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 00:52 от Cveti

# 561
Отново бих искал да попитам знаещите за следния казус: Имам два имота един до друг, единият е УПИ, а другият е нива. Мога ли да настоявам пред архитекта на общината да не спазвам трите метра отстояние на къщата от границата към нивата, защото така или иначе имотите са с обща ограда и няма да преча на себе си. И кога би следвало да искам такова разрешение - при издаването на визата за проектиране или при разрешението за строеж. Благодаря на всички предварително!

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 09:28 от TorbaLan1

# 562
Аз не съм много компетентна по изолациите и за това си "сверявам часовника" с нашите приятели в Германия.
Те на пода имат 10см и на тавана имат 30см.
Това бях поискала и от нашите проектанти, но за съжаление хората са си свикнали по един начин на работа и си проектират стандартно.
Въпреки, че не съм толкова компетентна, колкото Нелина и аз бих ви посъветвала да сложите повече изолация на покрива. Ако изолацията на покрива, ще е под самия покрив, то нека проектантите от сега съобразят височината на ребрата. При нас бяха заложили стандартно 14см, но тъй като ние искахме 30см изолация на тавана се наложи да внесем корекция на вече одобрения проект. Променихме  височината на ребрата да е 20см (под тях ще сложим още 10см изолация).
За пода също е добре сега да решите колко точно изолация искате да има, защото това се отразява на светлата част на помещенията.
Не знам с какво смятате да се отоплявате, но това също може да повлияе на височината на помещенията.

# 563
  • София/Варна
Отново бих искал да попитам знаещите за следния казус: Имам два имота един до друг, единият е УПИ, а другият е нива. Мога ли да настоявам пред архитекта на общината да не спазвам трите метра отстояние на къщата от границата към  на нивата, защото така или иначе имотите са с обща ограда и няма да преча на себе си. И кога би следвало да искам такова разрешение - при издаването на визата за проектиране или при разрешението за строеж. Благодаря на всички предварително!
Говори с главния архитект, но по мое мнение няма никакъв шанс да не се спазват отстоянията.

# 564
  • Варна
И аз да кажа за изолацията на покрива. Сложихме си 30см. вата URSA  SF 38 върху покривната плоча. Това на стара къща, във Варна. Не сме слагали допълнителна изолация на стените. Значително се подобри комфорта и сметките паднаха.   Нелина дава много подробни обяснения.  Най-големите загуби са през покрива.

# 565
Не знам къде да питам във форума, затова почвам от вас с челния опит и сблъсък..
ММ наследи един парцел с брат си в СО на Варна, цените в района доста скочиха и се чудим дали да не го продадем и да покрием кредита за къщата.
Вчера е имало сесия на ОС Варна и в инвестиционните планове е включен ремонт на улицата, тротоари, улично осветление.., но тъй като е дълга не мога да разбера дали това ще стигне и до нашия имот и ако стигне дали автоматично общината ще наложи новия ПУП с очуждителна процедура..и ще ни спести едно събиране и ваднене на документи

Знаете ли какво значи в описанието на улица "през о.т. 121-128, о.т 130-148", това номера на парцели ли са или някакви точки ???

Вярно, че дори частично да се направи улицата, то цената на имота ще се смени веднага, но друго си е да е облагородено и пред твоя имот.

# 566
  • София/Варна
Осови точки на улицата са, но не мога да се сетя къде можеш да провериш освен в общината.
За ПУП-а се съмнявам,че ще го направи общината. Ако го направят те ще трябва да Ви обезщетят.

# 567
Аз не съм много компетентна по изолациите и за това си "сверявам часовника" с нашите приятели в Германия.
Те на пода имат 10см и на тавана имат 30см.
Това бях поискала и от нашите проектанти, но за съжаление хората са си свикнали по един начин на работа и си проектират стандартно.
Въпреки, че не съм толкова компетентна, колкото Нелина и аз бих ви посъветвала да сложите повече изолация на покрива. Ако изолацията на покрива, ще е под самия покрив, то нека проектантите от сега съобразят височината на ребрата. При нас бяха заложили стандартно 14см, но тъй като ние искахме 30см изолация на тавана се наложи да внесем корекция на вече одобрения проект. Променихме  височината на ребрата да е 20см (под тях ще сложим още 10см изолация).
За пода също е добре сега да решите колко точно изолация искате да има, защото това се отразява на светлата част на помещенията.
Не знам с какво смятате да се отоплявате, но това също може да повлияе на височината на помещенията.
30 см изолация над втора плоча или под покрива, че не мога да се ориентирам, защото аз ще съм с плоча и съответно подпокривно пространство?

# 568
Поточе, нашата изолация е под покрива, защото смятаме да ползваме подпокривното пространство за игри.
Ако подпокривното пространство няма да се ползва то по-лесно е да сложите изолация на плочата/градореда.
Аз до колкото съм чела най-много се губи топлина през покрива, но не мога да разбера защо нашите проектанти не залагат на по-дебела изолация там.
То и като цяло не мога да разбера проектантите как смятат загубите. Ние сме сложили доста повече изолация насякъде (под, външни стени, тавани) спрямо първоначалния ни прект, но въпреки това и сега смятат, че ни трябва същите клиовати ТП спрямо първоначалния проект. Много ми се ще да намеря програма, с която смятат топлозагубите, за да разбера защо винаги ми препоръчват едно и също като киловати за отпление.

# 569
Привет на всички! Вчера си поръчах т.н. конструктивна скица, която е нужна при издаването на визата за проектиране, но днес от фирмата за геодезия ми казаха, че няма ПУП за този район от селото и трябва да се изготви ПУП, който щял да замени визата. И изработването на ПУП-а щяло да отнеме 6 месеца. А архитектът на общината нямало да ми издаде визата. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и колко му струваше като време и средства разрешаването му?

Общи условия

Активация на акаунт