НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 021
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Хелинор , много ти съчувствам и понякога дори изпитвам жал към теб . Очевидно нямаш никаква подкрепа в отглеждането на децата , от всеки твой пост лъха напрежение и стрес от към разкази за поведението на по-голямото дете . Искам да те успокоя и да ти кажа , че не е лошо или буйно момчето ти , съвсем нормално и будно детенце си е , голямата ми дъщеря също толкова емоционална , будна , ревяща и с налагащ се характер. Просто трябва да приемеш детето такова каквото е и щом има нужда от повече внимание , нека го получава , това не го прави лигльо, ревльо или непослушник .
Когато се успокоиш и започнеш да гледаш по "отгоре" на нещата и детето ще се успокои, сигурна съм

# 661
  • София
Ейнджълче, това с психолозите е много деликатно.
Детски психолог има, но той се занимава с тежки случаи, забавяне в развитието, сътрудничи с логопед и ън и тн. До 7г възраст добрите психолози отказват да работят директно с деца, освен ако няма сериозни отклонения или не са жертви на някакъв вид насилие или тормоз.

Детето е проекция на майката до 3г, следователно в този период се работи основно с нея и нейния емоционален багаж. След това периодът отразява състоянието в семейството.
Едва след 7г децата излизат от тази динамика, започват да оформят своя аз на база основно околния свят и натрупаното до момента и могат да посещават психолог за своите лични проблеми Simple Smile

За мъжа ти мога да ти дам идея за прибирането - прибирайте се заедно, нека помогне на детето да се събуе и да излезе после пак в гаража.

Веси, по-добре не би могло да се каже! Толкова много са факторите и обикновено детето е последното.... но не сме свикнали така ... Трябва да работим със себе си основно.
Аз не сравнявам. Не съм се сравнявала като малка, като голяма, децата си не сравнявам. Тук явно нашите добре са се справили. Съмнявала съм се в себе си през годините, но чисто свързано с моето лично самочувствие.

Но няма да ви лъжа, че обществения натиск, очаквания и погледи ме смущават понякога.

# 662
Ангелче, аз също посещавам псохилог, понякога говорим за детето, но основно говорим за мен и моите чувства. Искам да те уверя, че почти 100% от майките смятат, че не се справят добре с децата си и почти 99% от бащите имат супер компетентно мнение по въпроса за възпитанието на децата, обаче в повечето случаи са гола вода. Моето дете е болно, с вирус е, направих му ориз с пилешки бульон и морковче. Три дни ни е нямало в нас, прибираме се и компетентният татко с погнусен тон ме попита какъв е тоя бъркоч. После го изяде и каза, че е много вкусно Simple Smile
И аз непрекъснато усещам стаен упрек, основно във фрази като "ей какъв си станал" сякаш аз съм лично отговорна за това въпросното "ставане". Но аз не мълча и държа да напомням, че той в родител в същата степен, в която съм и аз.

# 663
Духче, на мен снощи ми бе обяснено, че майката е водеща. Или по-скоро както му е удобно на баща му в момента.
Факт е, че него го слуша повече, но е факт, че и той ми играй подривна дейност.
Кажа нещо, детето се разплачи, аз повтарям, обяснявам и хоп след малко баща му го взема. Еми, не става така.
Когато той му каже нещо, независимо дали съм съгласна, никога не му играя контра и не го вземам аз.
Не веднъж ми е казвал, че имам желязно сърце, че на него му се късало сърцето и т.н.
Po3u, стараем се да се прибираме заедно, но в случаите когато това не е възможно, стават драмите.
Аз съм много емоционална и да ви кажа честно тежко ги изживявам тези моменти, а после пък критиките ми идват в повече.
Не че оправдавам съпруга си, но от две години и нещо се занимава с частна дейност и гледаме там нещата да се развиват, НО разбира се, детето ни е на първо място. Искам да кажа, че не е с работно време до 17:30 ч и после да си е в ролята на баща.
Та така. Ще разгледам, ще разпитам и може би ще се обърна към психолог, за да съм най-малкото по-уверен родител.

# 664
  • Варна
m-angel, аз всъщност си избрах психотерапевт, защото ми споделиха, че имат доста повече опит спрямо психолозите. Вторите можели да станат такива дори само с курс, а за терапевт се изисквали много повече неща. Не знам колко е вярно, реших да се доверя на мнението на моята позната. Въобще не се замислих дали трябва да е детски психолог честно казано.

За сравняването.. няма как да обвиня родителите си. Със сигурност си нося много травми от детството, но те са правели най-доброто, спрямо информацията, с която са разполагали в момента. Повечето от нас са гледани по дисциплинарен подход. Послушното дете е било еквивалент на добре справил се родител. И въпреки че нито са ме били, нито наказвали, някакси бях абсолютно послушно дете. В училищата и детските градини дисциплината винаги е била приоритет - все гледат да мълчиш и да стоиш мирно. Честно казано, сега се сещам, че освен всичко друго, често сме били директно сравнявани с други деца. С реплики от сорта на 'Виж Иванчо как слуша./Виж Марийка си изяде всичко/Виж Петя не плаче' и т.н. За жалост такива реплики още се подмятат по площадките.

Иначе, Енджълче, ако конкретно истериите притесняват мъжа ти, че ще се "похаби детето", не е ли вариант да му покажеш някакъв материал, че това е напълно нормално поведение за конкретния период? Борко също истерясва често. Наскоро ни развали едно късно излизане до морето, защото се тръшна за нещо непонятно за нас (после се оказаха играчките за плаж), но докато успеем да го успокоим закъсняхме и не отидохме никъде. Мисълта ми е, че на нас ни се струват преувеличени някой техни реакции, а те просто са свръх емоционални в момента. Дори е нормално да проявяват агресия, да се бият, хапят, скубят и т.н. Не е яко въобще, но е в нормално за 19-20 месечно дете.

# 665
Добро утро мами .
Как сте вие и вашите слънца.
Аз искам да ви попитам следното.
До сега малкия когато ставаше рано например днес сутринта се събуди към 07.00 часа.
Дадох Адаптирано мляко да пие.
Вие какво предлагате на малките човечета да хапват когато се събудят толкова рано .
Много благодаря.
Хубав ден.
Бъдете здрави

# 666
Танче, ти нали още го кърмиш, защо даваш АМ сутринта, кърми си го.
Който не кърми и не дава АМ, дава закуска, 7ч е нормално време за ставане, не е толкова рано.

# 667
  • Варна
Ние всички ставаме в 7ч. Борко закусва към 7:20-7:30ч. Преди това си играе с баща си, докато правя закуската. Той обаче не пие мляко и едва издържа понякога. Ако още с отварянето на очите каже АмАм, му правя нещо супер бързо от рода на кисело мляко с бисквитки или от разтворимите каши. Баници, мъфини и разни печива правя от вечерта, защото няма как да издържи толкова време сутрин.

Аз да ви питам, има ли дечица, които са изкарали Ковид и как мина? С ММ и двамата се разболяхме, сега чакам и Борко да прояви симптоми. Confused Най-гадното е, че цяла седмица не сме ходили на площадка или разходка сред хора.

# 668
Джинкс не бъди толкова сигурна, че ще прояви симптомите.
Мъжът ми го кара два пъти, аз веднъж - Божо не се зарази изобщо.

# 669
Моят го кара в началото на годината. Имаше лека кашлица няколко дни, това беше.
Ако баба му не беше с положителен тест, даже нямаше да го тестваме и да разберем.

# 670
Който не кърми и не дава АМ, дава закуска, 7ч е нормално време за ставане, не е толкова рано.
Кърмата доста намаля и не го нахранва.
И за това дадох АМ.
И обмислям вече да не го кърмя защото кърменето е към своя край.
За това питам какво давате на малките когато се събудят много рано.

# 671
7ч не е много ранно ставане, макар че и аз предпочитам да спят до 8. Като станат независимо в колко, ядат закуска, после обяд, следобедна закуска и вечеря. Мляко отдавна не давам за пиене, само с храната (някоя попара, коремче и тн)

Кърмата доста намаля и не го нахранва.
И за това дадох АМ.
И обмислям вече да не го кърмя защото кърменето е към своя край.

# 672
4 часа през нощта е много рано и тогава давам АМ.
7 часа е нормално време за събуждане и нищо не му давам. Чакам да си поиска закуска или му я предлагам. Ако е ял през нощта му давам кисело мляко с плодове и малко тахан. Ако не е ял нещо по-силно.

# 673
  • Варна
Тъкмо като писах днес за ковида, малко се обнадеждих, защото и други деца покрай нас го изкараха така без симптоми, но един час по-късно Борко вдигна температура. Не му се размина на миличкия..
Днес заспа в 11:30 за обяд, цял час по-рано от нормалното. Вече съм убедена, че той не е като децата, които заспиват навсякъде, по ресторанти и пейки, въобще не е способен на такова нещо. Дори с температура и отпаднал, обикаляше стаите и само мрънкаше и не можеше да си намери място. Мъчихме се доста време с играчки и книжки и накрая реших супер експериментално да го сложа в кошарката и тъмната му стая и заспа за 2-3 мин.

Иначе за режима, и Борко понякога може да спи до късно сутрин, обаче като се сетя, че после и вечерта ще трябва да легне късно.. ходя и го будя. Animal Speak No Evil

# 674

По принцип е добре да се дава закуска, ако можеш да си отвориш очите и знаеш на кой свят си. Ако не - чаша мляко - прясно, кисело, адаптирано, все тая. Или кърма. И след час - два закуската. Поне аз така правя. Или ако не е гладен щото е ял много през нощта, не давам нищо до закуската.

Общи условия

Активация на акаунт