Истанбул [тема 56]

• 54 791
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
По камерите от първия пост също може да следи човек, все пак растенията се посаждат вече напъпили.

# 181
Преди 10 години посетихме Истанбул, сега имаме идея да отидем с детето. Ще прочета темата, защото предния път ми бяхре много полезни.

# 182
Здравейте момичета и момчета. Извинявам се нахълтването, но имам въпрос. Резервирах екскурзия за Истанбул, ще бъдем с нощен преход и ще пристигнем в петък сутринта. До настаняването в хотела( около 14 часа) ще сме с групата, но след обяда ще ни е свободен и искам да посетя Синята джамия и Света София, но да ги разгледам вътре, защото до сега с други екскурзии сме ги виждали само отвън.Знам, че в петък имат на обяд молитва, колко време продължава и към колко часа горе  - долу ще е приемливо да се посети, без да нарушаваме молитвата. Благодаря предварително.

# 183
Синята джамия в момента е в ремонт, цялата е в скеле и не е това, което е принципно.
Но иначе, в петък работи след 13:30 часа.

# 184
Благодаря Шебек.
И последно: ще ни се наложи да си купим Истанбулкарт, откъде да си купим и ще трябва ли да им въвеждаме ХЕС код или този код вече е отменен.

# 185
Благодаря Шебек.
И последно: ще ни се наложи да си купим Истанбулкарт, откъде да си купим и ще трябва ли да им въвеждаме ХЕС код или този код вече е отменен.

Трябва, иначе няма да може да я ползвате.И аз се надявам линка за въвеждане на хес код в истанбул карт да действа , на уви.

# 186
Истанбулкарт може да се купи от автомати, които се намират на спирките на трамвая, на метростанциите и на някои автобусни спирки.
Пластиката струва 13 лири, автомата изисква минимум 20, 7 лири зарежда депозит.
Задължително е свързването с ХЕС код, всяка карта е индивидуална. Можете да помолите на рецепцията на хотела, в туристически център, в инфо центровете на градския транспорт, в заведение ако персонала е по-учтив нямада ви откажат също. На теория трябва и сами да успеете при свързване с местен уайфай, защото се използва локално IP.

# 187
По повод Истанбул карта - бяхме в хотел до Таксим, и там, на самия площад, срещу Мармара хотел, в едно малко магазинче за всичко, си ги купихме, заредихме ги и срещу 20 лири на карта, любезно ни ги свързаха.

# 188
Мога ли да помоля за помощ - чела съм тук преди време, че някъде в Гюлхане парк има хубаво панорамно кафене, но последния път така и не го намерихме, а доста се оглеждах, даже и попитах някой там...Та може ли ако някой знае къде точно е, да подскаже, за да не го пропусна и този път?
Каним се живот и здраве за началото на април, дано всичко е наред и отидем. И в тази връзка - кой парк препоръчвате да не пропускаме с оглед на лалетата? Емирган ли? А някакъв хубав в азиатската част да препоръчате? Нещо в посока пеещите фонтани може би, понеже до там пак задължително ще идем и ще е хубаво да съчетаем може би.
Резервирах апартамент този път, най-вече заради паркомястото и заради хубавата цена, но не предлагат закуска. Принципно можем и без ея, но ще сме отново с децата, та хубаво е да има. Приемам и идеи за приятни заведения за закуска и най-вече еспресо да има, че това ми е голяма мъка, ако няма. В района на Фатих е апартамента, около джамията Фатих, мисля. но не е проблем и по-отдалечено да е заведението. Точа се на това в Гюлхане, дано го има все пак.

# 189
  • Sofia
Рали, уви няма го точно това кафене.
*Допълвам се:
Пила съм там кафе, но преди много години, имам и снимки, гледката е към Юскюдар, наляво Босфора, надясно Мраморно море, беше приятно. Търсих го пак миналия април, но беше оградено и нямаше помен от заведение. Това е точно след/до северния (мисля само служебен) вход за Топкапъ. Та информацията ми е оттогава.
За лалетата – да, в Емиргян има най-много и е красиво, а и пътят дотам с корабчето е приятен, та хубава разходка става, но си иска време, първо, щото е далече и второ – самият парк е голям и стръмен. Обаче си заслужава, ако сте цветни любители. Миналата година бях почти през целия април в Истанбул, но тогава времето беше студено и пикът на лалетата беше около и леко след средата на месеца. Както и Шебек е отбелязала, всичко зависи от времето, но в началото на май (понеже се питаше назад) е много вероятно да няма почти никакви, същото важи и за края на март, тогава пък е твърде рано. В Гюлхане парк също се садят доста и е хубаво. Там, миналата година, имаше и безкрайно много лехи със зюмбюли, точно в северната част. Бяха най-различни цветове, включително жълти, каквито никога не бях виждала, много гъсти и силно ароматни. Сутрин и в късния следобед разходка там беше направо някакво изключително за сетивата преживяване Heart Eyes
За азиатската част не мога да кажа дали и къде садят лалета. В големия крайбрежен парк в Малтепе нямаше. Може би в Гьозтепе парк, но не знам със сигурност.
За еспресо във Фатих не се сещам, но пък е пълно с всякакви пекарни, с чудни закуски, за които може да пращаш мъжа ти преди да тръгвате по разходки. Това ми хрумва като идея, щом сте с хлапета.
Пожелавам много весело пътуване! И е излишно да казвам, че тук ще очакваме снимки и разкази Wink

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 13:48 от Сиена М.

# 190
Благодаря сърдечно, Сиена Hug   Много полезен пост!
Да, задължително ще пиша като се върнем, само да отидем. Че и миналата година имахме резервация пак в периода на лалетата, ама не се получи, та отидохме лятото чак. Не знам защо толкова са ми влезли в главата, по-скоро защото все не става и заради това май Laughing Иначе чак такива цветари не сме...

# 191
  • София
Жалко за хубавото кафене! Беше с прекрасна гледка. Все пак за ориентир да кажа къде се намираше. Ако си в парка и си с лице към входа откъм бул. Кенеди, се виждаше в дясно, малко на високо. Точно над бул. Кенеди беше. Дори и да няма кафене, гледката си заслужава. Вижда се Мраморно море и първия мост над Босфора. Почти същата гледка е като от терасата на Топкапъ, на която всички се снимаме. Simple Smile Иначе си спомням, че преди няколко години се говореше, че ще го затварят. Явно са го направили. Май имало опасност от срутване на скалата. А дали пък не се беше срутила докато още работеше?  newsm78

Паркът Гьозтепе в Азия си заслужава да се види. Официално фестивалът е обявен именно в тези два парка - Емиргян и Гьозтепе - https://festtr.com/tag/istanbul-lale-festivali-2022/  Лалетата на брой са почти колкото в Емиргян, но е парк с размерите на софийския парк Заимов. Лалетата буквално са навсякъде и са толкова нагъсто засадени, че крайните се извиват настрани, избутани от тези в средата. Не знам колко са големи децата, но има много хубави детски кътове, както и два аквариума в средата на парка. Всъщност и в Емиргян детските кътове са хубави. Има и много места с масички. Можете да си купите храна, която да изядете в парка.

В другите паркове лалетата ще са по-малко, но в Гюлхане винаги е било много красиво. Обаче имам някакъв спомен (дали Белята не беше писала), че когато беше за последен път се оплака от липса на лалета в сравнение с други години.

Ох, приходи ми се! Simple Smile

# 192
  • София
Заведението зад Гюлхане май не работи(не съществува) откакто се срути подпорна стена там. Това беше преди няколко години. Не съм напълно сигурна, но май затрупа и хора.

Лалета
Европейска част - Емиргян, Йълдъз парк, Гюлхане, площад Султанахмет, както и още знайни и незнайни паркчета. В Емиргян са най-красиво оформени.

Азиатска част - Гьозтепе, Малтепе, Хъдив Касръ и други по-малки. Най-много са в Гьозтепе.

Районът около Фатих си има своите особености, но щом сте го избрали, сигурно си ги знаете.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 21:44 от Eiger

# 193
  • София
Мога ли да помоля за помощ - чела съм тук преди време, че някъде в Гюлхане парк има хубаво панорамно кафене, но последния път така и не го намерихме, а доста се оглеждах, даже и попитах някой там...Та може ли ако някой знае къде точно е, да подскаже, за да не го пропусна и този път?
Скрит текст:
Каним се живот и здраве за началото на април, дано всичко е наред и отидем. И в тази връзка - кой парк препоръчвате да не пропускаме с оглед на лалетата? Емирган ли? А някакъв хубав в азиатската част да препоръчате? Нещо в посока пеещите фонтани може би, понеже до там пак задължително ще идем и ще е хубаво да съчетаем може би.
Резервирах апартамент този път, най-вече заради паркомястото и заради хубавата цена, но не предлагат закуска. Принципно можем и без ея, но ще сме отново с децата, та хубаво е да има. Приемам и идеи за приятни заведения за закуска и най-вече еспресо да има, че това ми е голяма мъка, ако няма. В района на Фатих е апартамента, около джамията Фатих, мисля. но не е проблем и по-отдалечено да е заведението. Точа се на това в Гюлхане, дано го има все пак.
Да, имаше кафене в Гюлхане парк, но през 2016 се срути и от тогава е оградено и нищо не се прави. Може би се води дело. На първата снимка се вижда срутването, а на втората се опитах да ви го покажа чрез сателит от 2013 г. и през 2017 вече не се вижда.
Скрит текст:

На този сайт може да се вижда Истанбул сателитно през годините как се е променял. В лентата където се слагат кординатите, избирате второто меню от дясно на ляво Arşiv.
https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/
Скрит текст:
Това са кординатите.
41.014135, 28.985955

# 194
Много ви благодаря! Жалко за кафенето наистина, но по-добре така, отколкото да е опасно.
Децата са на 5 и 11 и много харесват ако има хубави детски кътове в парка, да. Нищо не пречи и Гьозтепе да посетим, и Емирган. Миналия път се отдадохме на културен туризъм, сега ми се иска по-спокойно да я караме и да заложим на по-скоро неангажиращите разходки. Имаме 3 нощувки, задължителни в програмата са ми само Пеещите фонтани, че много ги харесаха децата, както и  тур по Босфора за малко почивка на крачетата. Ще ми се и до Миниатюрк да идем, но не е задължително.

Районът около Фатих си има своите особености, но щом сте го избрали, сигурно си ги знаете.
Да, имам някаква идея, но не ме притеснява.
Отново ви благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт