Истанбул [тема 56]

• 54 771
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
  • където ми е най-добре
Моята Истанбулкард е на 10 години, ама си важи. За Каракьой  - предполагам питате за GalataPort. Това е “новото място”  https://www.galataport.com/ . Място с ресторанти, магазини и кафенета + офиси. На мен ми допада, защото след разходка може спокойно да си избираш местенце за почивка с хапване или кафенце.
Снимките са от нет
Скрит текст:

Бих си пожелала една разходка там Smirk

# 241
Аркадаши, мараба Simple Smile
Предстои ми първо пътуване към този необятен, приказен град. Чета, правя маршрути и лекичко се обърквам.
За начало като купя Истанбул карт, има ли намаление за ученици/студенти и отделна карта ли трябва да заредя или като таксувам отбелязвам нещо Relaxed

# 242
И аз се чудех за намаление, но така и не намерих инфо по въпроса, така, че направо взехме отделна карта за дъщеря ни /11г/.Малката /5г/ пътува гратис - пак по спомен, живея си с мисълта, че до 7г децата пътуват безплатно. Ако някой има потвърдена информация по въпроса, ще е полезно да сподели 😉

# 243
  • Варна
при сегашните курсове на лирата едно пътуване стана на доста смешна цена и чак намаление да му търсиш  ?  На всяка каса ще ти разеснят за пътуването на децата Simple Smile

# 244
  • Варна
Има правило, споделила съм го тук.
Едва ли за по-дребно дете, било то и навършило 6 години, ще бъде направен проблем. Аз обаче бих взела карта на нашия, когато навърши възрастта - и за да си спестя евентуални проблеми, и за да му е още по-забавно. Той много вържи сам да таксува картата... ако си има своя, ще е много доволен. За малката още има време, а и не знам кога ще събера смелост (и нерви) да тръгнем с двамата.
Истанбулкарт е с една цена, без значение кой я ползва. Намаление за ученици, пенсионери и пр. има само за местни и хората, имащи право на такова, ползват различни карти. Обърнете внимание на звука при таксуване - различен е за различните карти. Ние, приходящите, сме под общ знаменател.  Както казва Петерки, цената е смешна, така или иначе, за да искаме повече.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 10:34 от beljata

# 245
Поразрових из темите и срещнах мнение, че деца над 6 год възраст трябва да имат пср. Как е в момента?

# 246
  • Варна
С извинение, ако съм пропуснала и вече е публикувано, но казах, че ще се разровя... Тук са актуалните цени на "билетите" и пътуването с Истанбулкарт.
Скрит текст:
Ако не е ясно, ето какво пише:
Карта за едно пътуване (аналог на билета) - 11 TL, за две - 18 TL, за три - 23 TL, за пет - 35 TL, за десет - 63 TL. Не знам дали тези карти могат да се ползват от повече от един човек. Поне до миналото лято нямаха нужда от синхронизиране с ХЕС код, но както се вижда, пътуването с тях е доста по-скъпо, отколкото с Истанбулкарт. При първо пътуване с нея ни теглят 5.48 TL, за първо прекачване - 3.92 TL, второ - 2.98 TL и т.н. Тук правя уточнението, че регламентът за таксуване на прекачванията е малко мъгляв и до момента не сме си изяснили с точност какъв е. Това, което е сигурно е че между първото таксуване и второто (с намаление) трябва да има някакъв минимален интервал (10-15 минути вероятно), поради което когато ползвахме една карта двама - трима души, следващите не ползваха намалението. Също така има максимален период между пътуванияята, под който те се водят прекачвания и носят намаление. Предполагахме, че е 2 часа, но опитът сочи, че май не е баш така. Та, смятайте си 5.48 на пътуване, пък ако даде отстъпка - даде. Другото е, че на Мармарай намаление не се ползва, поне според моя опит. Пътуването с Мармарай изисква таксуване при качване И взимане на ресто при слизане. Второто става от специални автомати, край които се минава при излизане от станциите на тази подземна железница. На качване автоматът ви взима максималната сума, която в момента е 12.12 TL, а на слизане другата машина ви връща разликата според дължината на пътуването. Най-ниската такса (за пътуване с продължителност до 7 спирки) е 5.48 TL, следващата (за 8-14 спирки) е 7.04 TL и т.н.
Тарифата за Мармарай тук.

Ека, според моята информация и в двете посоки тест се иска над 12 години. Ще потърся дали няма друго.

# 247
  • София
Беличке:heart:Heart

Веси,мерхаба джанъм
Брава,бе,ето от лаленце и хоп бебенце!💓
Веси,малко е времето миличка.Така програмата ти амбициозна иди.
Галата,Таксим, Долмабахче, Истиклял,наедно.
До Пиер Лоти с корабче.
До Бейлербей с корабче.
До Емиргян с корабче.Сапфир с метрото.
Вече можем да ти ги навържем в програма за тебе и твойте аверчета.
Остана обаче въпроса- Лаленцата?
В парк ли искате да ги видите,в кой,
Предлагам Гюлхане,като за първи път.
А може да имате посещение на Емиргян и като включено от агенцията?
Петък-
Ако не ви настанят сутринта ще видите Историческата част и Хиподрума и фонтана,както са твоите желания.
Следобед може самостоятелно да видите с трамвая,парк Гюлхане, лалета,Капалъто и Мъсърчето

Хахах, благодаря. Хубавото е, че нищо не ни е спешно и задължително, ще видим каквото можем Simple Smile  Единствено за лалетата искам да е Емирган парка. Мислех си сутринта да хванем корабче за Емирган, ако има такова, с което да съчетаем и Бейлербей, ще е добре. Другия вариант е парка, после друго корабче за Бейлербей. На връщане Долмабахче, после евентуално, ако не сме настанени сутринта, да се върнем до хотела и след това разходка, според зависи от това колко е часа - Хиподрума, Галата, Истиклял, Таксим или в различен ред. За втория ден, евентуално сутринта да тръгнем за Мол Венеция или water garden, не знам точно с фонтаните как е графика. После, ако има време - Сюлеймание (то може и в първия ден да е + кафето с възглавничките, евентално), Капълъ, Египетски пазар. След това си мисля залезно на Сапфир и ако не е късно - Пиер Лоти. Реално на повечето места просто ще разгледаме и някоя снимка. В смисъл, по молове не мислим да обикаляме и съответно няма да губим много време там. Просто на Венеция ми се искаше да го видя и/или фонтаните в water garden също.

# 248
  • Варна
В Емирган парка е стълпотворението на лалетата , в пъти повече примерно от Гюлхание , то не че накъдето се обърнеш няма лалета ама по малко Simple Smile

# 249
Ека, според моята информация и в двете посоки тест се иска над 12 години. Ще потърся дали няма друго.

Говорих с агенция, с която ще пътуваме до Истанбул, казаха ми, че не винаги, но се е случвало да проверяват детето има ли антигенен тест.Турските власти, не българските.Става въпрос за деца под 12 години.

# 250
Колко време е валидността на сертификата за ваксинация в Турция?

# 251
Здравейте момичета и момчета.
Айде пак аз с питане.
Преди няколко страници ви споделих за априлското ни пътуване до Истанбул с ТА.
При пристигането ни в Истанбул рано сутринта в петък няма да бъдем настанени веднага в хотела и ще сме с групата като преди настаняването ще посетим Емирган парк, Долмабахче и желязната църква "Свети Стефан". След това ни връщат в хотела за настаняване и следобеда ни е свободен.
Ще пътуам с племенницата ми, която за пръв път ще посети Истанбул и е оставила на мен да се проявя с организаторските си способности.
Та така, в петък следобяда ще я заведа на Султан Ахмет, ще влезем в Света София и в Синята джамия(ако е приключил ремонта), ще хапнем някъде и можем да стигнем до Капалъто и после ако имаме време просто да се помотаем по улиците (защото да си кажа честно, два пъти съм ходила в Истанбул и нито веднъж не съм си позволила ей така, просто да обикалям улиците).
В събота срещу заплащане от ТА ни предлагат корабче и разходка по Истиклял до площад Таксим и кула Галата плюс Египетския пазар.
Но аз за събота след закуска ще я заведа да разгледаме двореца ТопКапъ и от там да се разходим в парка Гюлхане, а оттам с Т1 до Еминюню, моста Галата, кулата, Истиклял и площад Таксим и ако имаме време Мадам Тюсо и поне за малко на Египетския пазар. И от там обратно с Т1.
В неделята сутринта след закуска тръгваме, ще посетим Одрин, там църквата "Константин и Елена", джамията "Селимие", малко разходка из града и към България.
Искам вашето мнение, добре ли съм организирала посещенията.
Благодаря предварително.

# 252
Колко време е валидността на сертификата за ваксинация в Турция?
От агенцията ми казаха, че за ЕС е 9 месеца, за Турция е безсрочен.

# 253
Нали от 20 март отпадат сертификатите в България, а в Турция и сега не ги искат.

# 254
Merhaba , на всички участници в любимите ми теми, свързани с любимия ми град! Стана ми нещо като традиция, на всеки 4 години да ходя в Истанбул 😁 Та... Днес ,на тази огледална дата (когато трябва смело да мечтаем) ,се записахме на екскурзия за края на Март с ТА,чиито услуги ще ползваме само за транспорт и нощувка. По принцип много неща,свързани с Истанбул са ни ясни ,но имам едно питане... Решихме ,че искаме сами да си организираме вечеря на корабче по Босфора.  Може ли съвет -как точно да я свършим тази задачка ? 🤔 Благодаря 😊

Общи условия

Активация на акаунт