За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 100

• 26 332
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте. Малкия е на 1г1м. вече и нещо почна да не желае готвеното за него. Иска от нашето, да е на едро, да вижда и пипа храната. Обаче ние не обичаме сготвено със зехтин, става ужасно на вкус.. Та си готвя с олио. Мусака имаше вчера, с олио, той нищо не искаше, само нея.. Та да питам вие кога почнахте да давате обща храна и съобразявахте ли олио, сол? Хайде сол мога да сложа допълнително накрая след като отделя за него, но мазнината..... Също и понякога правя запръжки, на всяка супа например запържвам Лука и моркова..та не знам дали да му давам от нашето, като само филии яде иначе..

# 226
  • Германия
Моите са на обща храна от захранването, давай му на детето да си яде от вашата храна, стига да не е люта. По принцип на около 10-11 медеца е нормално да се мине лека полека на обща храна

# 227
В детските кухни слагат олио в пюретата. Аз не мисля, че е проблем. Аз слагам олио, зехтин или масло, редувам ги, но не готвя с тях, добавям ги накрая. И не правя запръжки, а задушавам лука във вода.

# 228
  • Пловдив
Аз също ползвам олио, тъй като не обичам зехтин, а не мога да правя по няколко манджи. Достатъчно се старая да се храни здравословно, не яде разни пакетирани глупости, но чак в крайности не мога да отивам.

# 229
  • Пловдив
От преди годината е на обща храна.

# 230
Съвсем нормално е да иска от вашата храна, моето дете напоследък иска само с пръсти да яде всичко Grinning а откакто се разболя от ковид, не иска готвено, направо се отвращава… Confused започнах да приготвям разни зеленчукови кюфтенца, за да може да хапва поне зеленчуци.

# 231
Вижте какво пише на опаковката на млякото по месеци колко лъжички и колко вода се слага. Аз спазвам това, което пише на кутията. За 2 месеца е качило 2 кг, това е нормално. И моят качваше по кило на месец, първите два-три месеца по-бурно, сега може би качва около 700 гр на месец. Изписаха ни 3150,сега на 5+ месеца е 7100 някъде.
Това е абсолютно погрешно, и излага на голям риск.
АМ се разрежда >>> една лъжичка прах, отрязана (не "трамбована") на 30 мл вода.
Водата се слага първо.
Кое е погрешно? Къде съм писала лъжиците да се слагат преди водата?! Слага се първо водата и на 30 мл вода се слага по 1 лъжичка,точно отрязана. Защо интерпретирате така всеки пост не мога да разбера. Ако за вас така е по-добре, ще напиша: Вижте на кутията какво пише на колко мл вода колко лъжици се слагат..

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 19:42 от mariamp28

# 232
Вижте какво пише на опаковката на млякото по месеци колко лъжички и колко вода се слага. Аз спазвам това, което пише на кутията. За 2 месеца е качило 2 кг, това е нормално. И моят качваше по кило на месец, първите два-три месеца по-бурно, сега може би качва около 700 гр на месец. Изписаха ни 3150,сега на 5+ месеца е 7100 някъде.
Водата се слага първо.
Кое е погрешно? Къде съм писала лъжиците да се слагат преди водата?! Слага се първо водата и на 30 мл вода се слага по 1 лъжичка,точно отрязана. Защо интерпретирате така всеки пост не мога да разбера. Ако за вас така е по-добре, ще напиша: Вижте на кутията какво пише на колко мл вода колко лъжици се слагат..
Кутията не е критерий за това,кое е правилното разреждане. Само това имах пред вид.
Във връзка с това, конкретно, нещо- сте в грешка.

# 233
Защо водата се слага първо ? Никой не ми го е казвал !
Водата се слага първо.

# 234
Водата се слага първо, защото мярката е точно 30 мл. на равна лъжичка, тя няма как да се измери ако първо сложите млякото.

# 235
Водата се слага първо, защото мярката е точно 30 мл. на равна лъжичка, тя няма как да се измери ако първо сложите млякото.
И защото, ако правят обратното, и по отношение осмолалитет на крайният продукт, се получават "атипични" разреждания на млякото.
Което е много, много, опасно, особено за малки бебета.

# 236
Водата се слага първо.
Кутията не е критерий за това,кое е правилното разреждане. Само това имах пред вид.
Във връзка с това, конкретно, нещо- сте в грешка.
Нали на кутиите пише на колко милилитра вода колко лъжици се слагат? Сам казвате, че на 30 мл вода се слага по 1 мерителна лъжичка. Съответно на тези кутии, които аз съм виждала, пише 120 мл вода-4 лъжички, 150 мл вода - 5 лъжички и т. Н. Поне тези АМ, които ние сме ползвали, са с такива пропорции, не знам дали има други на пазара с други пропорции. На млякото, което ние сме ползвали, пише да се налее съответно количество вода в шишето и да се добавят еди колко си лъжички мляко.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 22:12 от mariamp28

# 237
Всъщност има и такива, при които не е точно така. На Holle (например) мярката бяга от 1 м. л. за 30 мл. Не е нужно толкова да се задълбава точно в това. Основният въпрос е решен, нека не се стига до спорове:)

Аз имам питане - за запушено носле при бебче на почти 4 м. има ли нещо друго, освен физиологичен разтвор, което би могло да се използва?

# 238
Всъщност има и такива, при които не е точно така. На Holle (например) мярката бяга от 1 м. л. за 30 мл. Не е нужно толкова да се задълбава точно в това. Основният въпрос е решен, нека не се стига до спорове:)

Аз имам питане - за запушено носле при бебче на почти 4 м. има ли нещо друго, освен физиологичен разтвор, което би могло да се използва?

Низита маз Simple Smile

# 239

На кутиите понякога пише разни неща.
Също, понякога, на кутиите, пише, например, 130 мл с четири лъжички мляко (например)  <<< но, това е всъщност, 4 л в 120... което накрая винаги излиза повече от 120мл.
И така, родителите се подвеждат, и слагат 130 мл вода на 4л  АМ, което е погрешно!

Също, ако първо слагате АМ на прах, а после водата- се получава грешно разреждане.
Водата трябва да стигне до избраната отметка на биберона сама, без да има нещо друго вътре в шишето.
Освен това, по-лесно се разтваря лъжичка след лъжичка АМ във вода, отколкото вода отгоре / върху прах АМ.

Цитат
Това са първите неща, които се обсъждат с родителите.
Тактиката "оставяме на самотек нещата" + "не вдигаме телефони" водят до неописуеми гафове.

Цитат
Аз е имало случаи приготвям си лъжиците АМ в голямото шише, топля водата в малкото и присипвам след това. Е каква е разликата водата със сигурност е точни мл.
Не са нужни подобни "акробатики".
Вие, и от това, което чета, винаги сте склонни към подобни "ексцесии с примес на акробатични умения и сръчности". Все в храстчето, все в локвата.

Това се прави с цел, крайният продукт АМ, да е със строго определен и точен КРАЕН осмолалитет НА ПРОДУКТА.
А това пък е критично важно по отношение бъбречните функции, особено за малки бебета!
Където грешни осмолалитети на даваното АМ, могат да доведат до трагични състояния.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 23:15 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт