За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 100

• 25 655
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Би ли споделила как карахте короната , с какви симптоми и какво препоръча birdie да правите ?
Защото ние бяхме на Авирон само .
Не разбирам защо част от майките така се напрягат от постовете на Birdie.
За мен са доста адекватни и приложими съветите му и съм му благодарна за частната консултация , когато детето ми имаше Корона вирус.
И със сигурност беше по- адекватен от двамата педиатри, които го прегледаха на живо и ми казаха да давам Авиронче за имунитета. Да не говорим за една педиатърка, която каза, че темпратуеата на детето е от зъби. Потрес….
Ще ви отговоря аз, и директно.
Записната ми книжка досега показва 123 деца с ковид, сигурен, с тест.
От тях- 77 бебета.
НИТО едно дете не влезе в болницата.
Подход:

* не се дават медикаменти без нужда.
* НИЩО не се дава на деца "профилактично" , освен Алгофрен (качествен нурофен е това) при температура.
* давам температуро-понижаващи над 37- писал съм многократно защо. В диапазона 37-38 обаче, мерим многократно- в 80-90% температурата си спада сама, и без лекарства. Ако не спадне до час, или ако се покачва, вместо да спада- давам медикамент веднага, щом го установя.
* запушени нослета се чистят старателно, настойчиво. Не се капе нищо в нослетата освен детски отривин, тук- там, и за кратко. Поддържането на проходимо детско носле, особено и за бебета, е кардинален въпрос.. Може да погледнете темата "зъбна хрема" какви ги вършат... масово. И да си направите извода.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1410809.msg44294346#msg44294346
* белодробните секрети, кашлица, се овладяват с орални капки дексаметазон и инхалаторна СУХА комбинация Фликсотайд / Вентолин с бейби-хейлер. НЕ се правят течни инхалации! (освен по спешност). Пулмикорт е с 1-1.5 до два пъти по-ниска ефективност от Фликсотайд. Не ползвам Пулмикорт. Пулмикорт, прах, турбохейлер вид, е неподходящ за деца до 11-12г възраст. Огромен риск има да не го правите коректно.

С една дума- гледате, мислите, чакате, следите.
Силна, упорита кашлица, с или без затруднено дишане = нужда от снимка.
Нуждата от снимка също се диктува и от- увредено общо състояние, упорита температура, висока температура, проблемно кислородно насищане при мерене от пръстче.
123 деца- две със снимка- нищо особено.
Добре е да следите кислородното насищане с уред, от пръстче- НО, предполага добър и скъп уред. Ако нямате- си гоним опашчиците.
Не ми е известно да има орален дексаметазон, на кпаки,и за деца, в Бг.
Тази форма е законен препарат в ЕС, ползващ се широко. И влизащ във всички европейски протоколи за лечение на бебешки бронхиолит в домашни условия. Препаратът е надежден, работи добре, и ако не предозирате има чудесен ефект. Всичко това, ако ви е възможно да преодолеете, буквално бясната и ужасяваща "кортикофобия" в Бг.
Оралният дексаметазон е Вашият най-верен приятел, ако искате да избегнете болница и всички, свързани с това, "екстри".
Без кортикостероиден преапарат орално, не е възможно да овладеете ред детски състояния, и само обричате децата си на ненужно страдание!

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 17:43 от Birdie

# 601
  • София
Аз съм от тези, които могат да си позволят и до първи клас да го гледам, но няма да го причиня нито на детето, нито на мен. Краят на септември навършва 2г, октомври/ноември се надяваме да почне ясла. В момента се преквалифицирам, не мога да не почна работа след майчинството, ако наистина после искам да се развивам и да мога да работя това и мисля в перспектива за следващите 5-10-15г. Освен това виждам колко иска да е сред деца и колко лесно се учи от тях, попивателна гъба. Ще се отрази положително и на него, и на мен, и на ММ. Като се разболее ще го мислим - в сфера сме, в която хоум офисът в момента е перманентно явление, но няма как родител да работи и да гледа дете едновременно въпреки това, не е съвместимо просто. Имаме една баба, която ще може да пътува и да помага щом се налага.

# 602
Аз се справих с детегледачка. Детето беше почти постоянно болно, стигна и до хоспитализация. Нямаше как да съм 1 седмица на работа, две вкъщи, за да вися постоянно по лекарски кабинети, да тъпча детето с лекарства, да се моля да пие лекарствата, защото тя всипко повръщаше. Психически ми дойде туу мъч. Нямам баби или дядовци, които да ударят рамо, та аз си ходех на работа, в нас идваше гледачка и така. В градината всичко беше ок, но яслата за нас беше АД.

# 603
Сина ми е на 1 г. и 3 м.моя съпруг работи и взема добра заплата .
Ще си гледам малкия и няма да ходи на ясла и детска градина.
Защото както аз си го гледам там няма да ми го гледат.
Когато стане по голям ще учим във вкъщи буквичките,цифричките.
Ще рисуване.

Какво като няма да ходи на детска или ясла.
Моя мъж като не е ходил какво.
Във вкъщи свекърва ми и баба му са го обучавали и когато са го  пуснали на училище е бил много напред със уроците.

Която мама има възможност нека си гледа детето.

# 604
Само че от 4та група нататък вече е задължителна градината. Аз може би бих избрала вариант след края на майчинството мъжът ми да си ползва борсата, която му се полага, а аз да ходя на работа, така че винаги да има някой на линия. Не мога да разчитам на баби и дядовци, нито имам финансите да ползвам детегледачка.

# 605
Сина ми е на 1 г. и 3 м.моя съпруг работи и взема добра заплата .
Ще си гледам малкия и няма да ходи на ясла и детска градина.
Защото както аз си го гледам там няма да ми го гледат.
Когато стане по голям ще учим във вкъщи буквичките,цифричките.
Ще рисуване.

Какво като няма да ходи на детска или ясла.
Моя мъж като не е ходил какво.
Във вкъщи свекърва ми и баба му са го обучавали и когато са го  пуснали на училище е бил много напред със уроците.

Която мама има възможност нека си гледа детето.
Лично аз- абсолютно подкрепям подхода- "аз" = и като специалист, и като човек.
ДГрадини имат смисъл само ако са Монтесори. И точка. За мен.
Детските кухни са социален феномен. Ако страната е благоденстваща- няма нужда от детски кухни.
Готвенето у дома- и за децата, и за възрастните, е най-важният "циментиращ" елемент на едно семейство. Не можещ да се сравни с нищо друго.

# 606
  • София
Бъди, как готвенето е циментиращо? Каква е връзката? Малкият е на кухня, всеки ден съм благодарна за нея. Толкова нерви, часове ми се спестяват, които вместо на печката прекарвам с детето, че не е истина.

Танче, след 4г е задължителна детската. Проучи как стоят нещата с минаването на изпитите, ако ще си го гледаш ти. Иначе няма как да почне училище. Трябва да се издаде документ за завършена предучилищна подготовка.

Градината не е само учене на цифри, плодове, зеленчуци. Това е и една социална, и психическа подготовка за училище. Децата трябва да могат да общуват с връстници, да имат навика да слушат и възрастни извън семейството, да придобият дадени навици и извън семейната среда. Ясно е, че всяка майка може да научи детето да си мие ръцете, да ползва тоалетна, да познава сезони, цветове, букви, числа, но има много неща, които трябва да се изградят преди първи клас. Иначе после ще го хвърлете в една непозната ситуация,  в която няма да знае как да се справи, трябва да се спазват правила, определено поведение,  съобразяване със странични хора. И това, че ще е на 7, не на 3 примерно, не означава, че ще го понесе по-лесно. Точно обратното би било.

# 607
  • Пловдив
сложно@е , детето ни имаше два дни температура , като първият беше 39 почти постоянно. Давахме Нурофен и панадол и с мокри кърпи ( кърпи с вода )на челото, китки , глезени.
Вторият ден качи Т до 38 и това беше.
На третия ден нищо и нямаше.
При нея имаше само Т като симптом, нямаше кашлица, секрети и т.н.

# 608
Тоест, при температура 39 градуса двама педиатри не ви казаха да давате Панадол и Нурофен, а само витамини, така ли?

# 609
  • Пловдив
Всъщност едната каза да не се притеснявам, защото имало още места в болниците , а детето със сигурност щяло да се влоши. Според вас това адекватно отношение към родител ли е???
Моите изисквания и разбирания явно са различни от вашите и не разбирам защо дълбаем отново в моя пост. Напълно споделям мнението, че БГ педиатрията е на плачевно ниво , включително защото майка ми, баща ми и брат ми са лекари, които са тотално разочаровани от повечето си колеги. Не желая да задълбавам в точно тази дискусия считам, че мнението ми вече беше изразено достатъчно ясно.

# 610
Е, не, разбира се, че това изказване не е адекватно. Кой би твърдял това? Аз също не бих търпяла подобно отношение.

Попитах само защото споменахте, че Birdie ви е дал незаменими съвети, а всичко, което реално казвате, че сте направили, е да давате стандартните лекарства при висока температура. Та ми беше интересно какво са ви казали в случая педиатрите, освен витамините, и какво той, щом така го защитавате, но си е ваша работа.

# 611
  • Пловдив
Очевидно след подобни неадекватни изказвания се губи всякакво доверие. Все пак е важен и подходът и моментната реакция на лекаря.
Та това за мен беше разликата, която има значение.
Не смятам, че защитавам когото и да е. За мен нещата, които казва Бърди са логични , макар и с рязък тон. Оттам нататък ми е безразлично кой го слуша, кой не, кой му следва съветите, кой не и т.н.

# 612
  • София
Тук има единици, с които може да се води конструктивен разговор за съжаление.

# 613
  • Пловдив
Бърди, моят също е изкарал корона без да разберем, леко и бързо. Родителите не.
Страшното в болницата в момента е диагноза постковид, която е*ава майката на всичко в организма. Лечението е бавно и трудно, при някои за съжаление д опции за хапчета доживот.

Аз пуснах детето на ясла за да има среда, живея на място, където няма връстници /3-4 деца реално/. Не ми тежи всеки ден да пътувам до града, но не виждам защо, след като може и аз и той да се чувстваме добре. С ясното съзнание, че дали на една, дали на две или три все щи има период на боледуване. Ако се е метнал на мен, ще спре след 8 клас.

# 614
  • Германия
Момичета, знае ли някоя от вас, как мога да намеря детски психолог за онлайн консултации?

Общи условия

Активация на акаунт