Косопад - 22

• 64 719
  • 781
  •   1
Отговори
# 150
  • Gotham City
ТСХ-то ти е малко високо, макар да изглежда в норма, добре е да е около или под 2. Но, за да се прецени работата на жлезата и нейното състояние - респективно дали тя би могла да е предпоставка за проблеми/опаквания и някакво отношение към косата, трябва да се пусне целия щитовиден панел (FT3, FT4, TAT и МАТ) и да се види жлезата на ехограф от ендокринолог.
Вит Д ти е нисък, аз с такъв резултат суплементирам по 2-3 капки дневно.

И двете неща по-горе като резултати, могат да дадат отражение на състоянието на косата.
Много ти благодаря! В събота съм на ендокринолог, ще видя и той какво ще каже.

# 151
Здравейте,

Моят проблем не е фрапиращ, но ми се искаше да се допитам до вас.

Имам умерен косопад, не наблюдавам да е повече от обикновено. Косата ми расте много, но не е особено гъста, конректно в скалпа. Когато я вържа, се виждат по-плешиви петна отстрани, където и самата коса е по-тъничка.

Иска ми се да я сгъстя, а не задължително да стимулирам растежа на дължина.

Ще се радвам на отзив от някой с подобен проблем Simple Smile

# 152
Moon1619,
Преди да започнеш локална терапия със серум или ампули е много важно да знаеш от какво се получава това изтъняване на косата има ли дефицити на витамини и микроелементи,как са хормоните? Т.е. без кръвни изследвания може да се окаже,че даваш куп пари и нямаш желаният ефект. Хранене, много течности, стрес или ген, много могат да са причините за състоянието на косата. Доказано дори и в норма,но на долна граница Витамин Д, В12, феритин са много често причината за косопада. След това е правилният прием, например желязото в необходимата доза се приемма с витамин С, който помага усвояването.
Дълбоко почистващ шампоан веднъж на 2 седмици.
Шампоан,маска и балсам в зависимост от типа на косата. Много помага и преуош терапия към използваната масака се добавят няколко капки розмарин,слага се шапка и допълнително се загрява през шапката със сешоар. Топлината помага усвояването на съставките.
Борба започва със здрав и хидратиран скалп,следва грижа за дължините.
Масажите помагат много, спомагат за кръвоснабдяването на скалпа. И пак много зависи дали е третирана косата,какви продукти използваш.
Приготви се за търпелива грижа в продължение на месеци,няма как да стане веднага, зависи много от цикъла на косата.

# 153
Използвам тези шампоани -корейски отскоро  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fremedium.b … OwQr4kDegUIARDCAQ
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmoiatakozm … OwQr4kDegUIARDEAQ
Много съм доволна.Косопадът ми намаля ,а косата ми стана жива и лъскава .Освен това растежа е уау.

# 154
Здравейте, и аз имам усилен косопад след прекаран ковид през яунари, но пък и косата ми расте, така че съм се запасила с търпение. Ендо каза,че хормоните ми са ОК, все пак си взех мед. шампоан на Revalid и започнах да ползвам хининова вода. Мисля да пия и биотин, ще прочета назад в темата какво сте писали.

# 155
bethefirst,
Не се тревожи при теб е по-малкото зло, така да се каже. Косопада след ковид може да е много страшен, някой пациенти споделят за до 70,80 % загуба на коса,но след 5, 6 седмица усиления косопад спира и започват нови растежи. За да подпомогнем растежа на коса укрепи имунната система и прави много масажи за да кръвоснабдиш скалпа. Дори и сух мадаж е добре, но ако добавиш серум за скалп или етерично масло от розмарин разредено в рициново масло ще подпомогнем процеса.

# 156
Здравейте! Може ли да споделите какъв специалист трябва да посетя с косопад, който не е спирал от година и половина? Ендокринолог?
В Англия съм, правиха ми кръвни изследвания, бъбреци, черен дроб, витамин Б12, фолиева, витамин Д, Цинк, тестостерон, 2-та секс хормона, TSH( само този хормон), мисля че казаха и феритин (но аз лично не го видях на листа с изследванията), всичко излезе в норма, но косопадът не спира.
Също бихте ли ме посъветвали какви още изследвания да си пусна като се прибера в България? Мислех си за всички хормони, свързани с щитовидната жлеза, феритин и желязо, инсулин, кортизол, пролактин мисля, че няма нужда, защото още кърмя. Естроген и прогестерон има ли смисъл да ги изследвам?

# 157
  • София
Здравейте! Може ли да споделите какъв специалист трябва да посетя с косопад,
Скрит текст:
който не е спирал от година и половина? Ендокринолог?
В Англия съм, правиха ми кръвни изследвания, бъбреци, черен дроб, витамин Б12, фолиева, витамин Д, Цинк, тестостерон, 2-та секс хормона, TSH( само този хормон), мисля че казаха и феритин (но аз лично не го видях на листа с изследванията), всичко излезе в норма, но косопадът не спира.
Също бихте ли ме посъветвали какви още изследвания да си пусна като се прибера в България? Мислех си за всички хормони, свързани с щитовидната жлеза, феритин и желязо, инсулин, кортизол, пролактин мисля, че няма нужда, защото още кърмя. Естроген и прогестерон има ли смисъл да ги изследвам?
Здравей!
Докато кърмиш си в хормонален дисбаланс и донякъде е нормално, да има и лек косопад. Какъв точно е косопада е субективна преценка, но ако е по-силен от нормалното - над 150-200 косъма на ден, не се приема за физиологичен, за този период ( на кърмене).
Изследвай всичко - хормоните в правилните дни, ако имаш М.
ЛХ-ФСХ и Е2, 17 ОН прогестерон - точно на 3 ден от МЦ
Ако няма М.:
17ОН Прогестерон
ДХЕА, Андростендион, Тестостерон
Пролактин - той е висок докато кърмиш, но трябва да се провери дали не е по-висок от нормалното за този период
ТСХ, Т3, Т4, ТАТ и МАТ
Вит. Д, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, хемоглобин ( тълкуват се заедно), В12, В6, ФК, Биотин, Вит. А, цинк, селен и мед
......... всичко се тълкува заедно, за да може в точно определен момент да се прецени къде е проблема.

Преразгледай и храненето си - на косата и трябва основно и много протеин (колаген).
Причина за косопада може да е и боледуване от К-19 преди 3-6-9 и повече месеци ... при някои и след година и половина дори. При К-19, освен че се изчерпват депата на витамини и минерали, които имат отношение към косата, но се унищожава и много колаген - а той е по цялото тяло - вкл. косата и кожата ... където по-бързо са видими или се проявяват пораженията... за разлика от сухожилия, кости, стави...или органи и тъкани.

Лекари - зависи от това, какви отклонения има при изследванията: АГ, Ендокринолог, Хематолог, Генетик...( ако имаш проблем с ЩЖ или не усвояваш някои витамини и причината е генетична мутация, напр.).
Напр. аз съм с Хипофункция на ЩЖ и респ. си зная, че не мога да усвоявам вит. Д и вит. А, че често съм в дефицит на Биотин ... а те са много важни за косата и кожата

# 158
вит. Д се усвоява добре в присъствие на вит.К и по-точно Фитоменадион, набавян основно с храната (тази комбинация е много актуална в азиатските държави; вит.К е и кофактор в ензими, катализиращи калциевата обмяна, освен че е кръвоспиращ фактор). Друга малко известна информация е, че Кетоконазол външно (шампоан) заздравява луковицата на косъма освен основното си фармакологично действие. С едно чукване в нета ще намерите достатъчно допълнителна информация за какво точно иде реч.

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 11:41 от Никой като Някой

# 159
Благодаря ви, момичета за изчерпателната информация!

Денис, занимавам се с фитнес и здравословно хранене, всеки ден ям голямо количество ядки и закусвам винаги с яйца, месо също ям (въпреки че искам да го намаля драстично, защото нв се чувствам добре, подувам се и явно организмът ми не може да го преработи добре). Пия голямо количество вода, пия витамини, биотин и витамин Ц допълнително, колаген.. и не спира, и не спира. Може би не е страшно силен косопадът, но го има, а и се вижда драстично оредяване отпред и отстрани на главата (никога досега не съм можела да си видя скалпа, толкова гъста коса имах).
Ще прикача и снимка да видите какво е положението в момента

# 160
Венера, казвате, че състоянието Ви е такова от година и половина и че кърмите. Допускам, че дифузния косопад, който показвате вероятно е резултат от раждането, кърменето, стреса.

# 161
  • София
Денис, занимавам се с фитнес и здравословно хранене, всеки ден ям голямо количество ядки и закусвам
Скрит текст:
винаги с яйца, месо също ям (въпреки че искам да го намаля драстично, защото нв се чувствам добре, подувам се и явно организмът ми не може да го преработи добре). Пия голямо количество вода, пия витамини, биотин и витамин Ц допълнително, колаген.. и не спира, и не спира. Може би не е страшно силен косопадът, но го има, а и се вижда драстично оредяване отпред и отстрани на главата (никога досега не съм можела да си видя скалпа, толкова гъста коса имах).
Определено има какво да се желае.
Здравословно хранене, е много разтегливо понятия и съвсем не означава, че е максимално полезно,  в случая, за косата.
Моето мнение е, че трябва да провериш всичко - вкл. да се направи и тест за ИР *... защото, ако поддържаш по-високи нива на Инсулина, и респ. дори само на естрогените - също може да има такъв проблем.  
Трябва да се търси причината и тя да се лекува, ако искаш трайно и завинаги да се "спасиш" от този косопад и оредяване на косата.
ПП.
Премахнах снимката, ако след време и ти искаш  да го направиш
* От снимката виждам нещо, което често се среща или при ИР или/и по-високи нива на андрогените.
За витамините - зависи какво точно се приема - дози, форми, начин на прием и т.н. Ина напр. форми, които освен че не са полезни, но са и токсични.
Колаген - вид, тип, доза, начин на прием... също е важно, за да е максимално от полза.

# 162
Друга малко известна информация е, че Кетоконазол външно (шампоан) заздравява луковицата на косъма освен основното си фармакологично действие.
Точно това съм споделяла в темата, казано ми от дерматолог.

# 163
Ами не съм чела темата назад и не съм дерматолог, ако това е важно.  И за да не е съвсем спам освен посочените изследвания, всякакъв начин на вътрешен прием и външно приложение, ако ще и с маски от бадемово масло, би бил от полза, щом пациентът проявява интерес да си помогне.

# 164
Денис, занимавам се с фитнес и здравословно хранене, всеки ден ям голямо количество ядки и закусвам
Скрит текст:
винаги с яйца, месо също ям (въпреки че искам да го намаля драстично, защото нв се чувствам добре, подувам се и явно организмът ми не може да го преработи добре). Пия голямо количество вода, пия витамини, биотин и витамин Ц допълнително, колаген.. и не спира, и не спира. Може би не е страшно силен косопадът, но го има, а и се вижда драстично оредяване отпред и отстрани на главата (никога досега не съм можела да си видя скалпа, толкова гъста коса имах).
Определено има какво да се желае.
Здравословно хранене, е много разтегливо понятия и съвсем не означава, че е максимално полезно,  в случая, за косата.
Моето мнение е, че трябва да провериш всичко - вкл. да се направи и тест за ИР *... защото, ако поддържаш по-високи нива на Инсулина, и респ. дори само на естрогените - също може да има такъв проблем.  
Трябва да се търси причината и тя да се лекува, ако искаш трайно и завинаги да се "спасиш" от този косопад и оредяване на косата.
ПП.
Премахнах снимката, ако след време и ти искаш  да го направиш
* От снимката виждам нещо, което често се среща или при ИР или/и по-високи нива на андрогените.
За витамините - зависи какво точно се приема - дози, форми, начин на прием и т.н. Ина напр. форми, които освен че не са полезни, но са и токсични.
Колаген - вид, тип, доза, начин на прием... също е важно, за да е максимално от полза.

И аз си мислех за андрогенните хормони, защото имам и страшно много пъпки от както съм забременяла и сега продължава( дори и по врата отад и по раменете). Аз през пубертета не съм била така. Прогестерона задължително ли се изследва по време на цикъл, защото ще съм в България само 2 седмици и не съм сигурна дали ще съм в цикъл при престоя си там, най-вероятно последните дни ще го хвана или чак като се приберем.
Витамините пия hair burst за кърмещи (преди пиех pregnacare, но реших да ги сменя малко), колагенът е органик от grass fed cows на garden of life. От време на време пия мака за регулиране на хормоните.
Значи първо да си направя изследванията и в зависимост къде имам отклонение да потърся съответния лекар. А ако всичко е наред? Може би ендокринолог отново?

Общи условия

Активация на акаунт