Косопад - 22

• 64 724
  • 781
  •   1
Отговори
# 165
Препоръчвам консултация с акушер-гинеголог, който ако е необходимо ще ви насочи към ендокринолог. Ако всички хормони са в норма не виждам причина за излишно безпокойство и предполагам, че състоянието е временно и ще отмине.

# 166
Препоръчвам консултация с акушер-гинеголог, който ако е необходимо ще ви насочи към ендокринолог. Ако всички хормони са в норма не виждам причина за излишно безпокойство и предполагам, че състоянието е временно и ще отмине.

О, да , гинекологът ми е в списъка с доктори, които трябва да посетя.
Благодаря отново за съветите и насоките.
Бъдете всички здрави! 🌞

# 167
  • София
Скрит текст:
Денис, занимавам се с фитнес и здравословно хранене, всеки ден ям голямо количество ядки и закусвам
Скрит текст:
винаги с яйца, месо също ям (въпреки че искам да го намаля драстично, защото нв се чувствам добре, подувам се и явно организмът ми не може да го преработи добре). Пия голямо количество вода, пия витамини, биотин и витамин Ц допълнително, колаген.. и не спира, и не спира. Може би не е страшно силен косопадът, но го има, а и се вижда драстично оредяване отпред и отстрани на главата (никога досега не съм можела да си видя скалпа, толкова гъста коса имах).
Ще прикача и снимка да видите какво е положението в момента
Определено има какво да се желае.
Здравословно хранене, е много разтегливо понятия и съвсем не означава, че е максимално полезно,  в случая, за косата.
Моето мнение е, че трябва да провериш всичко - вкл. да се направи и тест за ИР *... защото, ако поддържаш по-високи нива на Инсулина, и респ. дори само на естрогените - също може да има такъв проблем.  
Трябва да се търси причината и тя да се лекува, ако искаш трайно и завинаги да се "спасиш" от този косопад и оредяване на косата.
ПП.
Премахнах снимката, ако след време и ти искаш  да го направиш
* От снимката виждам нещо, което често се среща или при ИР или/и по-високи нива на андрогените.
За витамините - зависи какво точно се приема - дози, форми, начин на прием и т.н. Ина напр. форми, които освен че не са полезни, но са и токсични.
Колаген - вид, тип, доза, начин на прием... също е важно, за да е максимално от полза.
И аз си мислех за андрогенните хормони, защото имам
Скрит текст:
и страшно много пъпки от както съм забременяла и сега продължава( дори и по врата отад и по раменете). Аз през пубертета не съм била така. Прогестерона задължително ли се изследва по време на цикъл, защото ще съм в България само 2 седмици и не съм сигурна дали ще съм в цикъл при престоя си там, най-вероятно последните дни ще го хвана или чак като се приберем.
Витамините пия hair burst за кърмещи (преди пиех pregnacare, но реших да ги сменя малко), колагенът е органик от grass fed cows на garden of life. От време на време пия мака за регулиране на хормоните.
Значи първо да си направя изследванията и в зависимост къде имам отклонение да потърся съответния лекар. А ако всичко е наред? Може би ендокринолог отново?
Не Прогестерон, а 17ОН Прогестерон и той се изследва точно на 3 ден от МЦ, но ако нямаш М. пак е добре да го провериш, защото той се тълкува заедно с Тестостерон и ДХЕА.
МАКА повишава естрогените и тестостерона - внимавай с нея или поне следи нивата на тези хормони. При косопад, акне... не е подходяща добавка.
Да, първо е желателно да изследваш всичко и на база, какви отклонения имаш, търсиш мнение и от съответния специалист.
Колагенът е хубав, но витамините не са много добър избор.
ПП.
Има теми за хормоните - може да пишеш и там, и ако искаш, ще ти помогна с разчитането.

# 168
Денис, благодаря ти, че си толкова прекрасна и отзивчива!

# 169
  • София
За нищо  Hug
Сутринта ми "изскочи" темата и се зачетох  ... отдавна не бях писала в нея, а зная какво е да имаш проблем с косата и какво лутане е, докато се открие причината.

# 170
За нищо  Hug
Сутринта ми "изскочи" темата и се зачетох  ... отдавна не бях писала в нея, а зная какво е да имаш проблем с косата и какво лутане е, докато се открие причината.
Да, и в това лутане ако има някой като теб, който да даде насока и път напред е безценно.Твоята помощ, отделеното време и насоки са били моят път напред в безизходицата...Благодарна съм ти безкрайно!И на всички момичета споделящи опита и грешките си!

# 171
Denis, споменаваш за изследване на биотин...Досега не знаех да може да се изследва, може ли наистина и къде?🤔 Интересува ме и каква е оптималната доза биотин при косопад? Причина номер 1 за моя косопад е нисък феритин, но железният дефицит често върви и с други дефицити...

# 172
Долче, биотин е витамин Б7.
Що се отнася до оптимални дози- има добавки с 10 000 и с 300 мг., та едва ли има еднозначен отговор за всеки отделен случай.

# 173
Мариат, чела съм примерно, че някои хора получават акне от по-високите дози биотин...🤔

# 174
А, ето защо питаш. Да, и аз съм чела. Пия от 1000 мг. и нямам акне.
Когато бях на преглед лекарят препоръча добавка Анакапс, а в него биотинът е 30мкгр.

# 175
  • София
gyga Hug
Благодаря за милите думи

Denis, споменаваш за изследване на биотин...Досега не знаех да може да се изследва, може ли наистина и къде?🤔 Интересува ме и каква е оптималната доза биотин при косопад? Причина номер 1 за моя косопад е нисък феритин, но железният дефицит често върви и с други дефицити...
За Биотина - не съм се интересувала къде, но когато се налага, момичетата, с които общувам го изследват.
Не съм се  ровила много, но ето тук напр. предлагат и това изследване:
търсиш или Биотин, Витамин Н или Витамин В7
Друг начин е, да се обадиш в някоя лаборатория и да попиташ, дали правят дадено изследване, защото не всичко обявяват на страниците си в Интернет и най-вече тези изследвания, които не се правят в БГ.
Биотинът има отношение и към проблемите с кожата - напр. различните дерматити и т.н.
Няма индивидуална, оптимална доза, защото растежа на косата е страничен ефект от високите дози Биотин и затова на един може да му трябва 2000мкг , на друг 10 000мкг.
От биотина косата само расте по-бързо, тя не става по-силна, здрава и т.н., дори може да не стане и по-гъста, ако има някаква по-сериозна причина за косопада - напр. високи нива на тестостерона.
За Феритина - ако причината не е здраволовен проблем, който да пречи на усвояването на желязото ( Цьолиакия, СЧП/ Хеликобактер пилори , възпаление на червата, чревно кървене ...Хашимото и Хипофункция на ЩЖ... и т.н. или мутация на гена, отговорен за феритина/кодиращ компонент на феритина), може да има грешки в храненето или прием на желязо, което е форма от типа НЕ-ХЕМ желязо. Напр. ако консумираш месо, богато на желязо  и пийваш кафе, кока-кола  или чай, кофеина пречи на желязото да се усвои... трябва да има поне 3-4 часа интервал, защото месото пък е трудно за смилане и т.н. ... това като грешки в храненето.
Ако имаш перманентен дефицит на вит. Д ( напр. си с генетична мутация и не може да го усвояваш ) за да усвояваш желязото, трябва да не си в дефицит на вит. Д ... или като добавки приемаш и двете, но с интервал от поне 10-на часа

За дозата Биотин за коса - започваш с ниска доза, ако е за коса  2-3 000 мкг/дн. за 15-20 дни, ако забележиш че косата расте по-бързо - оставаш на тази доза, ако не расте - увеличаваш я. Може да приемаш и 10 000 мкг, но лично аз не съм фен на високите дози, когато има ефект и от по-ниска доза.  
Като забележиш, че косата вече расте по-бързо, може да добавиш други елементи, които са от полза...колаген, протеин също. Т.е. елементи, от които, косата  става по-здрава, силна,  добре хидратирана, лъскава и т.н.

mariat
Биотинът е добавка, която не се приема само за коса ( нокти, кожа, депресия, тревожност, хиперактивност и дефицит на вниманието...) , затова и се предлага в различни дози - зависи кой, за какво и в какви дози ще го приема.

За Биотин и Акне -  по-високите дози Биотин  инхибира/пречат на усвояването на Пантотенова киселина,( и се получава дефицит на B5)  а нейния дефицит е причина, за този вид акне. Същото важи и за В12 и акнето.

Two Hearts 
Момичета, беше ми приятно да си побъбрим, но се отписвам от темата, така че някой да не се обиди, че не отговарям

Последна редакция: пн, 07 мар 2022, 08:14 от denis.

# 176
Благодаря. Нямах идея, че се ползва и за други (сериозни) състояния, и от това зависи дозата. На всички добавки с различни мг., които съм разглеждала (не твърдя, че са всички възможни на пазара) не съм видяла да е отбелязано друго освен коса, кожа и нокти.

Последна редакция: пн, 07 мар 2022, 09:45 от mariat

# 177
И аз благодаря много за изперпателните обяснения! Бяха ми много полезни, особено частта за връзката между желязото и вит. Д. 🙂
Мариат, и аз все тези неща гледам, че пише на добавките с биотин, които съм гледала. 🙂

# 178
Здравейте, дами, и аз от известно време се "радвам" на усилен косопад и си го обяснявам с прекаран ковид януари месец. Обаче друго бих искала да попитам-не намерих тема за акне, а моя позната доктор ми каза да изследвам тези хормони: пролактин, Андростендион, 17ОХпрогестерон, Естрадиол, HOMA index. Някой изследвали ли ги е в пакет и в коя лаборатория?

# 179
За HOMA индекса ти трябват инсулин на гладно и глюкоза на гладно. После се смята по формула (много е лесна, но някои лаборатории имат пакет за хома индекс).

Общи условия

Активация на акаунт