Избор на вино # 2

• 55 109
  • 657
  •   1
Отговори
# 630
  • Mostly in my mind
Ето какво казва и чат джи пи ти. Не по-различно от това, което и аз твърдя. Пък всеки да консумира каквото желае. Simple Smile

# 631
Лолита, предлагам да спрем с безсмисления спор. Самата Вие не четете доказателствата, които предлагате.
Първо дадохте идея да четем в нета. Представих статия от доказан винен експерт, която опровергава Вашите твърдения.
Сега пък извадихте от ръкава асото с Чат джи пи ти Joy и смятате, че твърди същото като Вас, докато то всъщност казва обратното. Въобще прочетохте ли какво цитирате? Ризлинг и шардоне от 3 до 5 години, понякога повече.... а за Вас е абсурд да си купите бяло вино 2020, т.е. на 5 години. Споменават се и специално направените бели вина с живот 10+ години.
Ако имате предвид само обикновените, евтини бели вина (както ги определя Чат джи пи ти), то конкретизирайте, че говорим само за тях! Не обобщавайте за всички бели вина, защото такова обобщение е просто невярно, да не ползвам по-категорични определения.
Показаното по-горе шардоне на Капатово е далеч от "обикновено евтино бяло вино". То влиза в точка 2 и точка 3 от разделението на винения експерт Чат джи пи ти Grinning и животът му е поне 5 години.

И за да не съм за пореден път OFF - споделям отлични впечатления от совиньон блан от серията Гайтан на ВИ "Оряховица". За първи път го опитах миналата седмица на една дегустация и си купих бутилка.
Реколта 2022, в отлична форма, капачка на винт.
Виното е с типичен светложълт цвят със зелени нотки, ухае на треви, бъз и минерали, а вкусът е завладяващи цитруси и мокър камък. Аз обичам минерални вина, сигурно И затова така ми хареса.
Сервирах го към печен лаврак с лимон и зелени подправки и гарнитура от задушени аспержи и тъмнозелени тиквички.
Виното много ми допадна, но за съжаление е изчерпано на сайта на производителя и във всички винени сайтове, от които пазарувам.

# 632
  • Mostly in my mind
Как бях сигурна, че ще се захванете за евтиното вино...и за "понякога и повече". Joy
Вие сте права! Бъдете спокойна. Хайде със здраве и наздраве! Wink

# 633
За всички вина, били те бели, розови или червени, важи едно правило и то е най-важното.
Колкото повече виното е престояло в бъчва, толкова по-дълго ще издържи във времето след това.
3-5 години за бяло е съвсем стандартно, ако е било в бъчва. Може и над 5 години, за резерви, които са били по-дълго в бъчва.

# 634
  • София
Еее, хубава дискусия се е заформила тук. Smiley

Няма смисъл да се опитваме да променим мнението на някого, който не е отворен да научи нови неща за вината. Аз препоръчвам разни неща, които съм пробвала и са ми харесали, пък винаги ще се намерят ценители, нали така! Simple Smile

Във връзка с ризлинга, за рождения ден ми подариха Tsarev Brod Amber Harvest Riesling 2022. Tова е виното получило наградата на Divino за най-добро бяло вино за 2024 г. (само че реколта 2021). Та сега се чудя да го отварям ли или да го оставя още някоя година да поотлежи.

Иначе да, има много вкусни и свежи новозенландски совиньони реколта 2024 г. Ето например:

Misty Cove Sauvignon Blanc 2024
Реколта 2021 е по-хубава. Wink Сочни тропически плодове, цитруси и прекрасна свежест типична за сорта.

Babich Sauvignon Blanc 2024
Бабич е ясен. Черният етикет е още по-хубав. Relieved

# 635
  • София
Здравейте! Nature Sun With Face

За да побутна темата, а и от любопитство да попитам: Харесвате ли мускати (тук включвам Тамянка и Мускат-Отонел) и мискети (Врачански, Сандански, Червен, Варненски)? Кое вино на коя винарна бихте препоръчали? А може би в купаж някой мускат/мискет ви харесва повече?

# 636
  • In transit
Аз съм от феновете на тези ароматни вина. Най-скорошните ми и чудесни впечатления са от това вино:

Fior D'arancio Secco Colli Euganei Docg, 100% мускат. Много ароматно и хубаво вино, направо ме е яд, че се прибрах с една бутилка от него. Също Мускат от Асти (Москато Д'Асти) ми е любим... ако не се лъжа едно просеко го правеха с този сорт, само да се сетя кое беше. На Мартини беше, но кое точно, трябва да проверя. 

От българските, Тамянката на Догма (Заара естейт) ми е любима. Миналата седмица ми донесоха Тамянка на Ноя, ми не ми хареса.
От врачанския мискет фаворит ми е този на Ноя (с.Орешак). Пробвах няколко врачански мискети на варненски винарни, не са моето. Мога да потърся за кои става дума, ако се интересувате.
Скоро видях врачански мискет на Магура, но не съм го пробвала, ще ми е интересно, ако някой го е пробвал да сподели.

# 637
  • софия
Мускат скоро не съм употребявала, тамянки разни ме привличат.
Харесвам
Епик версия от североизток на Старо Оряхово. Аз явно харесвам цитрусовия привкус на белите вина в този момент.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 13:52 от swetulka

# 638
  • София
Аз също харесвам повече цитрусови свежи бели вина в жегите, но незнайно как все попадам на мискети и мускати. Smiley Интерсни са ми, доста ароматни, някои от тях с допълваща плодова сочност и добре балансирани.

Бих споменала:
Росалеа Мискет 2024 - Първото вино от сорта червен мискет, което пробвах.
Сандански мискет, както и Мускат-Отонел на Страждата
Траминер & Врачански мискет на Левент
Александра Антино Тамянка 2023

# 639
Здравейте. Търся хубаво червено вино за подарък до 100 лв. Ако може и препоръки за сайт или магазин в Пловдив.
Благодаря!

# 640
  • Пловдив
Здравейте. Търся хубаво червено вино за подарък до 100 лв. Ако може и препоръки за сайт или магазин в Пловдив.
Магазин Seewines на Главната до Costa кафе или Z wine до Военна болница. Там могат да дадат предложения.
В Лекси на Марица има много богат избор.

# 641
Благодаря!

Присъединявам се към съвета за посещине на магазин The Z-Wine. Имат страхотна селекция български вина и компетентен собственик, който дава отлични съвети.

# 642
Съветника обикновено  няма хабер, говори заучени фрази. Обаче това е все едно, ако ще обяснява на някой, който ще купува за трети лице нещо..
Щом трябва да е по-скъпо, просто взимаш нещо за тези пари без особено вглъбяване.

# 643
Не да е скъпо, заради цената, а да е качествено и хубаво.

# 644
Не да е скъпо, заради цената, а да е качествено и хубаво.
Мислиш ли, че за 100лв чак няма  да става за пиене?
И за теб или за един човек може да е добро, а за друг да не е

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 19:55 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт