Избор на вино # 2

• 64 733
  • 727
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Jollie, може ли снимки на Гъмзата " Игър", която се купува от Фантастико. Заинтригуваме и бих искала да го опитам. Принципно гъмзите не са ми любимци, но искам да разширявам представи и възприятия на тема вина.
И ЧНГ! Здраве, благополучие и много поводи за  и радост пожелавам на всички в този изключително полезен и обогатяващ форум. Wine Glass

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 14:44 от Lady Royal

# 721
На Братанов харесвам само ризлинга от серията Фотограф.

Значи нищо не ти харесва на "Братанови", защото серията "Льо фотограф" е на "Братя Минкови" Blush
И аз много харесвам този ризлинг.

Напоследък "Братанови" са ми малко извън полезрението, но си спомням, че много харесвахме тяхното шардоне с дъб "Белослава", както и 3-бленда им (шардоне, вионие, тамянка).
В тази изба работеха само със спонтанна/дива ферментация - не знам дали все още е така. Този метод има своите особености и не всеки е очарован от резултата. За мен винаги е било по-важно виното да е добро и да ми харесва, а методите, колкото и "натурални", "природни", био, еко и органик да са, остават на второ място.

На празничната трапеза снощи отворихме едно специално българско вино: Шардоне RdP 2021 г. на Стефан Пирев.
С това вино Стефан Пирев задава златен стандарт какво трябва да бъде едно шардоне в дъб.
Тъй като у дома през зимата предпочитаме такива вина, сме опитвали доста. С удоволствие споделям, че много скъпи и класни калифорнийски шардонета (поне тези, представени на Изложенията на калифорнийски вина в София) изглеждат груби и недодялани до творението на Пирев. Мисля, че то е по-близо до френската школа, особено бургундските шардонета, но не съм пила достатъчно от тях, за да съм категорична. В едно съм сигурна - потрябва ли ми добро българско бяло вино за важен подарък - то ще е.
В момента струва 85 лв., аз съм го купила за по-малко, защото е във винения ми шкаф от две години.
Погледнах си дневника, и тогава съм била възхитена при изпиването на първата бутилка. Две години по-късно възхищението е все така силно.

Изключително комплексно, сложно, отлично композирано вино.  Всички сортови характеристики на шардонето са си там, особено зрялата жълта ябълка и жълти костилкови плодове, допълнени и подчертани с характерните за дъба аромати на масло и ванилия. Често се случва шардонето в дъб да е толкова надъбено, че цялата свежест и ароматно-вкусова специфика на сорта да си е отишла. Тук свежестта е нежна, елегантна и е първото, което прави впечатление във вкуса, след като сме вдишвали и вдишвали виното, за да се насладим на пиршеството от аромати, излизащи от чашата. По-нататък виното се разгръща плътно, мощно, богато, хармонично. Послевкусът е дълъг и повече от запомнящ се. Не вино, а поезия.

# 722
  • In transit
Vetrena, Joy Joy Сега видях каква глупост съм написала...ама простено ми е в първия ден от Новата година, нали? Hug Бях полузаспала. Sunglasses

# 723
Mikkey, така е днес, почти всички сме на автопилот Blush

Виждам, че и други са почитатели на Стефан Пирев - серията Eager е негова и предлага наистина впечатляващи вина.
Гъмза обаче няма в тази серия и сега като се върнах да видя мнението на Jollie, тя всъщност споменава само името на серията. Ще се радвам да сподели кое вино я е впечатлило.

Пирев е енолог на "Бонония", така че тяхната гъмза е правена от него или поне под негово наблюдение.
Обичам гъмза и споделям позитивната оценка на Jollie за тази на "Магура".
Гъмзата на "Боровица" не съм опитвала или поне не си спомням. След дадената препоръка обаче ще се поправя съвсем скоро.

# 724
Jollie, може ли снимки на Гъмзата " Игър", която се купува от Фантастико. Заинтригуваме и бих искала да го опитам. Принципно гъмзите не са ми любимци, но искам да разширявам представи и възприятия на тема вина.
И ЧНГ! Здраве, благополучие и много поводи за  и радост пожелавам на всички в този изключително полезен и обогатяващ форум. Wine Glass

Игър Гъмзана Стефан Пирев няма, както са написали по-горе. Виното, което свърши в кварталното Фантастико, е ред бленд. То е от каберне Совиньон и каберне фран. Леко, ароматно, пивко вино. Няма тежест, няма претенции, а е повече от чудесно. Една от причините да ходя в щастливеца в София е че го имат на чаша 😂Говорила съм си с хора в бранша и според тях точно така трябва да изглежда едно червено вино. Масово българинът е свикнал да пие натегнати вина с много танини и дъб, което не че е лошо, ама поне на мен ми трябва малко разнообразие.
И да, енологът на Бонония е същият и определено си личи почеркът.
Като споменах натегнати вина веднага ми дойде на ум Елдорадо Миролио Мавруд Нова Загора. Пих го отдавна ама още ми е в главата. Последния път като бях във винен магазин се сетих да си го купя, но го нямаше. Имаше рубин, а аз не съм фенка на чист рубин.  

И отделно от горното, някой пил ли е вина от Джинвира? Близки приятели много ги препоръчаха, та се чудя какво да взема за проба или от всичко по малко..

# 725
  • София
Честита Нова Година и от мен! Много здраве, усмивки и винени наслади! Wine GlassRelaxed

Още 1+ глас за гъмзата на Боровица и по-специално Great Terroir Black Pack Gamza!   

Jollie, ако търиш Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Mavrud, мисля че скоро го гледах в магазин Terroir в Парк Център-а.

На Братанов много харесвам трите вина от серията 3 Blend, както и Bratanov Syrah Elitsa Private Reserve от по-високия им клас, но маврудът им например не ми допадна. Сега съм си отворила Symbiose White и също не ми е уау.

И аз много харесвам творенията на Стефан Пирев! Vetrena, Чудесен избор! RelaxedYellow Heart Eager Fusion и RdP Chardonnay са ми любими! Както и златната селекция на Бонония, предполагам и там той е замесен.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 10:24 от Scintillia

# 726
Точно в магазина в ситицентъра го нямаше. Онлайн го има все още на разни места, така че не е драма.

# 727
  • София
Здравейте група!

Тези дни попаднах без да искам на вината на Wine Hippies, и бързам да споделя впечатления! Relaxed Дали не сте ги споменавали тук?!

Всичко започна с браузването ми из онлайн винените магазини за интересен мавруд за подарък! Искаше ми се нещо незнайно. Етикетът на Фейс Офф Мавруд Уайн Хипис ми хвана окото, та си взех един и за мен да го пробвам предварително, преди да го подаря. Покрай него забърсах и Боун Драй Хипи Совиньон Блан. Мога да споделя впечатления за совиньона, тъй като до мавруда още не съм стигнала.

Като цяло концепцията на този проект (както е модерно да се казва Smile) супер ми допада! Вкусно, лесно харесвано вино, в бутилка с нестандартен цветен провокативен етикет и игриво закачливо име! Чакам с нетърпение да пробвам и мавруда, както бих си взела и купажа им - Диър Джентълмен. До колкото разбирам момчетата избират точно от кое лозе/винарна да вземат гроздето, за да им се получи това, което са си намислили, тоест не са "обвързани" със собствени лозя. Лошо няма, важното е виното да е хубаво! 

Та совиньонът не е чак боун драй! Smile, Има лека сладка нотка на бели праскови с цитрусово-тревисти нюанси, много добра свежест и леко опушен край, даже по-скоро сушени билки отколкото пушек. Заиграли са се момчетата, изпипали са го! Браво!

Общи условия

Активация на акаунт