Избор на вино # 2

• 56 159
  • 658
  •   1
Отговори
# 255
Другите им вина на Кортен са ми харесвали, белите особено. Но това има дъх на мухъл, или може би аз не разбирам от бъчви....?!

# 256
Другите им вина на Кортен са ми харесвали, белите особено. Но това има дъх на мухъл, или може би аз не разбирам от бъчви....?!

Много е възможно да сте попаднали на вино "с корк", т.е. повредено вино.
Понякога в корковите тапи се развиват микроорганизми (обикновено гъбички), които развалят виното. Мухъл, мокър кашон, влажно мазе са описания, които много точно прилягат на такова вино.
Съвсем наскоро на една дегустация очаквахме с нетърпение звездата на вечерта - вино от известно шато в Пойак, Бордо, клас гран крю.
Оказа се с корк. Много тъжно, но... може да се случи и с най-добрите вина.

# 257
  • München, Deutschland
Ветрена, ако живееш в Българив, можеш ли да препоръчаш сайтове, в които се обявяват презентации на вина, дегустации, винени събития... Не най-големите, те са навсякъде, но и някакви по-малки такива.

# 258
  • Germany
chrissy, аз не живея в България постоянно, но когато се прибирам в София ходя във Винотайм - уютно и много шик камерно място, правят всеки четвъртък дегустации. Мястото е мъничко, местата са ограничени, мисля, че събираше около 33 души, и трябва да се направи задължително предварително резервация. Цената беше 50 лева на човек, като бях за последно през октомври, като включваше 6 вида вина, шест вида хапки, подходящи за всяко вино, лектор. Собствениците са много запалени и обръщат персонално внимание на всеки посетител. Канят страхотни лектори, които разказват толкова увлекателно за виното, че не ми се тръгваше от там. След дегустацията можете да останете и да си поръчате още нещо от асортимента, ако имате настроение и да си го изпиете на място.
Скрит текст:
Това бяха вината от Шампан, които дегустирахме през октомври

https://www.facebook.com/Vinotime.shop

В близост до него на Константин Величков е и магазина на Аполовайн. И те правят дегустации от скоро,  организират и частни събития. По-различно е като обстановка, но представят интересни винени къщи, предимно български. В сайта им посочват месечните дегустации.
https://www.facebook.com/Apollowine

Ще се радвам да прочета и за други такива местенца от участниците в темата.

# 259
  • софия
chrissy, аз не живея в България постоянно, но когато се прибирам в София ходя във Винотайм - уютно и много шик камерно място, правят всеки четвъртък дегустации. Мястото е мъничко, местата са ограничени, мисля, че събираше около 33 души, и трябва да се направи задължително предварително резервация. Цената беше 50 лева на човек, като бях за последно през октомври, като включваше 6 вида вина, шест вида хапки, подходящи за всяко вино, лектор. Собствениците са много запалени и обръщат персонално внимание на всеки посетител. Канят страхотни лектори, които разказват толкова увлекателно за виното, че не ми се тръгваше от там. След дегустацията можете да останете и да си поръчате още нещо от асортимента, ако имате настроение и да си го изпиете на място.
Скрит текст:
Това бяха вината от Шампан, които дегустирахме през октомври

https://www.facebook.com/Vinotime.shop

В близост до него на Константин Величков е и магазина на Аполовайн. И те правят дегустации от скоро,  организират и частни събития. По-различно е като обстановка, но представят интересни винени къщи, предимно български. В сайта им посочват месечните дегустации.
https://www.facebook.com/Apollowine

Ще се радвам да прочета и за други такива местенца от участниците в темата.
Благодаря, Kovatcheva! За пореден път да ни отвориш на бг вина! Така е то, вие приходящите сте много по-активни тук!
Въпрос :дегустациите на vinotime само на бул"Сливница" ли са? На "Кричим" само магазин ли е?
Пита една софиянка... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 260
  • Germany
swetulka, благодаря! Нямам много опит с такива събития, просто показвам къде съм ходила аз. Сигурно има и по-хубави места. На въпросът ти - да, само на Сливница бяха дегустациите, но не пречи да се пита по телефона, може да са променили нещата и да организират вече и на Кричим.

# 261
  • Мюнхен
В София обезателно трябва да се посети cellar52 на Оборище. Имат организирани дегустации, но дори и без такава, там много често отварят страшно скъпи, отлежали и интересни вина, които могат да се опитат на чаша.

# 262
  • софия
Не знам дали съм споменавала, но любимо място ни е Wine&Co (на Солунска), които 4 години подред печелят наградата за винобар на годината. Имат голямо разнообразие от всякакъв алкохол и също отварят скъпи вина, от които може да се опита на чаша.
Малко и уятно е и от началото на годината всеки месец организират поне по 1 събитие с дегустация. Резервацията е задължителна.

# 263
Ветрена, ако живееш в Българив, можеш ли да препоръчаш сайтове, в които се обявяват презентации на вина, дегустации, винени събития... Не най-големите, те са навсякъде, но и някакви по-малки такива.

В Пловдив живея.Тук ходя на дегустации - има няколко приятни места като "Z-Wine", "Чаша", "Bonvivant". Много обичам и винени уикенди - тогава посещаваме винарни и правим винен тур с дегустация. През последните два месеца бяхме във "Вила Синтика", "Чукара", "Бонония естейт". В края на март сме в "Мидалидаре".
Опитвам се да не пропускам и значимите винени изложения, но с тези в София ми е трудно, независимо че редовно ходя там по работа. Тя, за добро или лошо, винаги ще е с приоритет спрямо любимото хоби Grinning

И по темата - миналата седмица бях на дегустация на Eager - серията на Стефан Пирев. Прелестни вина, наистина страхотен енолог е г-н Пирев! Тръгнах си с едно кашонче.
Тези дни се насладихме на Fusion - прекрасен бленд от совиньон блан и пино ноар. Добре направено, комплексно вино - съчетава атрактивността на совиньон блана с аромати на цветя и цитруси и достолепието на пино ноара (дава тяло, обем, "характер", дължина). Приятна минералност, искряща, но овладяна свежест... много, много ми хареса това вино.
Сервирах го към риба маятико, изпечена върху зеленчуци (лук, резене, чери домати, каперси).
Въобще за вината на Стефан Пирев мога да кажа само суперлативи. Ако искам да впечатля някого с българско вино, сравнимо с добрите европейски образци, но с буквално ниска за качеството си цена, ще избера някое Eager.

# 264
  • Пловдив
Я разкажи за събитието в Мидалидаре? Как се заявява присъствие и т.н...?

# 265
Я разкажи за събитието в Мидалидаре? Как се заявява присъствие и т.н...?

Обичайната комбинация на спа и вино Blush Резервирахме си апартамент за уикенда, в мейла помолих да ме уведомят кога можем да участваме в желания от нас винен тур, отговориха ми, че има две възможности и аз избрах по-удобната за нас.
Предлагат два винени тура - "Пътят на виното", "Пътят на пенливото вино" и комбиниран. Може да е с или без дегустация. Аз избрах комбиниран и с дегустация. В "Мидалидаре" съм била на уикенд по дамски с дъщерите, тогава участвахме в тура "Пътят на виното". Сега ми се иска да разгледам новата им винарна за пенливо вино (много добри са пенливите им вина!) и тъй като този път сме с мъжа ми, ще направим комбинирания тур.
Разбира се, може да се отиде и само на винен тур, без да се спи там. На сайта има подробна информация за начина на провеждане и цените на туровете.

И още нещо: Днес бил световният ден на ризлинга. Така поне твърдят от Wine Folly Blush Чудя се как да го отбележа. Сещам се за два добри ризлинга у дома: български - Istar Riesling на "Бонония" (техен енолог е Стефан Пирев) и австралийски - Riesling the courtesan Wild & Wilder. Не може да нямам и нещо от Австрия или Германия - след работа ще проверя наличностите.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 15:40 от Vetrena

# 266
  • софия
Благодаря, че сподели, че днес е международния ден на ризлинга. Това си е повод за покупка. Предпочитам немските, но ще ми е интересно да опитам и някои български.

# 267
Интересно звучи, дано не е реклама. Аз чак толкова дълбоко във винарството не навлизам. В нашето семейство винаги се е произвеждало вино, някога. Знам какво ми харесва, отивам на съответния рафт, купувам го. 90 процента пия испански и португалски червени вина.

# 268
Интересно звучи, дано не е реклама.

Мен ли имате предвид?
Ако е така - нищо не рекламирам, коментирам добри вина, каквато е и темата. Обичам вино, у дома почти не минава вечеря без божествената напитка. Татко ме запали навремето, светла му памет. Завърших две нива на сомелиерски курс за любители, така че имам базови познания за тероарите и вината по света, но моята слабост са българските енолози и техните творби, както и традиционните български сортове. В това "специализирам" Grinning Казвам го, не за да се хваля, а да обясня ентусиазма си, който явно отстрани събужда съмнения Blush
И както пишех за Стефан Пирев, не мога да не отбележа, в момента чакам доставка на 4 бутилки от "Винарна Братанови". Техен енолог е Мария Стоева, френска възпитаничка и прекрасен специалист. Нейният червен 3-бленд от 2018 г. оглави тазгодишната класация на DiVino за най-добро българско червено вино. Не съм го опитвала, очаквам срещата с нетърпение Blush Та покрай него още три нейни вина поръчах - белия 3-бленд, шардоне сюр ли (лежало върху утайките) и сира без дъб. Толкова вина на "Братанови" са минали през масата ни, но тези - не! Мария Стоева е много, много добра и като нищо тя ще е следващият енолог на годината.

# 269
хубав мавруд?

Общи условия

Активация на акаунт