Избор на вино # 2

• 64 779
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
Пак ли започнаха митовете, как у нас няма субсидии? 26милиона на година или 2лв/л
Има и не са по-малко, така че проблемите са другаде.

Може ли линк към материал за потвърждение на конкретното твърдение? Търсих специално и не открих нищо.
Виното ми е сериозно хоби, на което отделям доста време. Никъде не съм попадала на субсидия за литър вино. Единствените субсидии са за лозарството (смешните под 30 лв. на декар) и за винарско оборудване (с хиляди условия, повечето абсурдни, колкото да се отчете, че дааа, имаме субсидии). Самото производство обаче не се подпомага по никакъв начин, особено пък така, както това се случва в Испания, Португалия, Франция, Италия… Вино при нас се прави от ентусиазъм. Ако имаше добри субсидии, щеше да има кой да ги усвоява 😉. Неслучайно по общ обем произведено вино сме след страни като Словения, Македония и дори…. Япония.

# 706
  • София
Пак ли започнаха митовете, как у нас няма субсидии? 26милиона на година или 2лв/л

Alexslav - Ако имате желание, може да се присъедините(подозирам че сте го направил вече) в една фейсбук група - https://www.facebook.com/groups/219833639894887 - казва се Обичам българско вино.
Там пишат много управители, собственици или технолози на родни изби. Моля влезте, и им го кажете лично - правите фалшиви вина, а взимате много пари за нищо. Там пише активно и Злати Златев, продуктов мениджър на Black Sea Gold Pomorie, и който желае, ще може да сподели своите забележки към вината на избата. Въобще, там има представили на много български производители, така че спокойно може да си ги нахраните хубаво, а те ще могат да Ви върнат детайлен отговор.

# 707

Може ли линк към материал за потвърждение на конкретното твърдение? Търсих специално и не открих нищо.
Виното ми е сериозно хоби, на което отделям доста време. Никъде не съм попадала на субсидия за литър вино. Единствените субсидии са за лозарството (смешните под 30 лв. на декар) и за винарско оборудване (с хиляди условия, повечето абсурдни, колкото да се отчете, че дааа, имаме субсидии). Самото производство обаче не се подпомага по никакъв начин, особено пък така, както това се случва в Испания, Португалия, Франция, Италия… Вино при нас се прави от ентусиазъм. Ако имаше добри субсидии, щеше да има кой да ги усвоява 😉. Неслучайно по общ обем произведено вино сме след страни като Словения, Македония и дори…. Япония.
Напиши в Гугъл и ще излязат десетки източници. Официално  са произведени 26млн литра и да им дали 26 милиона евро помощи и субсидии по един или друг начин.
А онзи който ме праща при Злати не знам си кой гуруто да му кажа, че са алчни и некадърни ме разсмя много.

# 708
Напиши в Гугъл и ще излязат десетки източници. Официално  са произведени 26млн литра и да им дали 26 милиона евро помощи и субсидии по един или друг начин.
А онзи който ме праща при Злати не знам си кой гуруто да му кажа, че са алчни и некадърни ме разсмя много.

Как не се сетих за Гугъл Flushed Благодаря ти Grinning

Първо, "официално" са произведени много над 26 млн литра вино. За последните 5 години количествата варират между 65 и 80 млн. литра. Конкретно напр. за 2019 г. количеството е 90 млн. литра, за 2024 г. - 67.7 млн. литра. И ето как сметката 2 лв. за литър произведено вино вече не е вярна! Отиваме към 70-80 ст. на литър... и това е всичко, ама наистина всичко, което нашите лозари и винари получават!

Второ, субсидии, дадени "по един или друг начин", не са субсидии за произведено вино (а И такива има в страните, които цитирах по-горе). 26 млн. ЕUR са дадените субсидии общо в лозаро-винарския сектор. Основната част от тях са вече споменатите около 30 лв./15 EUR на декар винено лозе за реколтиране. В лозарството се дават суми и за преструктуриране и конверсия на лозя. Другата част от субсидиите е за закупуване на ново оборудване, има и подкрепа за износ и популяризация в чужбина на български вино, има помощи за участие в международни изложения и тн. Някои са взели повече, други - по-малко, трети - никак.

Никога не сме имали субсидия за литър произведено вино. В Риоха например (освен другата мащабна държавна подкрепа) получават чудесни субсидии за произведено вино, но са обвързани с квоти за производство. Нямат право да продават повече от квотното количество. Затова сами намаляват добива на грозде, което пък повишава качеството на виното. А субсидията за произведено вино отива директно в цената. Качествено вино на добра цена - ето как държавата помага сериозно!
Нашите винари само могат да мечтаят за подобни мерки.

И още много мога да пиша, но надали е необходимо. Ясно е, че си тук, за да хейтиш, иначе поне количествата щеше да си провериш. Моля те, не ми отговаряй.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 13:55 от Vetrena

# 709
Vetrena, ти да не работиш за Черноморско злато? Работа на продуктовия мениджър е да си рекламира и продава стоката.
Но България е достатъчно малка държава, за да има информация коя изба от кого купува грозде, спирт и добавки.

# 710
Vetrena, ти да не работиш за Черноморско злато? Работа на продуктовия мениджър е да си рекламира и продава стоката.

Хаха, нее, в съвсем друг бранш съм. Както писах, виното ми е сериозно хоби. Обичам да пия вино, обичам да чета за вино, изкарала съм няколко продължителни курса, редовно ходя на дегустации, вкл. в чужбина.
Локален специалитет ни е, когато някой защитава кауза, да го обявим за лично заинтересован. Ами не, не съм Blush Пия с удоволствие и българско, и чуждо вино.

За да не продължавам да съм off topic, ето две страхотни български вина, с които се поглезихме по празниците:
Тамянка от проекта "Тероар в бутилка" на Заара Естейт:
https://zaaraestate.com/shop/product/terroir-tamyanka-750-_ml/

Каберне Фран на Салла Естейт:
https://salla.bg/magazin/kaberne-fran/

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 11:13 от Vetrena

# 711
  • Deutschland/HE
Преди 10-2г Салла Естейт работеха само със собствено грозде. Сега са се разширили и най-вероятно купуват грозде, защото лозята им са около 300дка. Със сигурност не кухуваха спирт. За Старо Оряхово имам същата информация, пак за преди 10тина години.

# 712
Vetrena, удоволствие е да те чете човек. Благодаря ти за обширната информация. Господинът се опитва да демонстрира превъзходство в анонимен форум и когато бе приканен да го направи по различен начин, би отбой, толкова прозрачно и смешно.

# 713
Дайте мнение за това вино. Съдържа ли реално грозде и има ли смисъл изобщо да го консумираме? Като цяло какво е мнението ви за вината от тази изба?

# 714
  • София
Привет банда, нямах търпение да мине и този работен ден FearfulConfounded
За моя радост, изпращам и аз работната година, та по този повод отварям нещо по-специално:
Babich Organic Pinot Noir 2020
Скрит текст:

Много мощен и наситен аромат с водещи дървесни нотки, допълнени от леко билкови нюанси. Сега чета описания в нета, с някои съм съгласен, като бих допълнил, че усещам в аромата и кожени нотки, както и землисти такива - да кажем нещо, като пачули. Дори мисля, че има и подчертани анималистични препратки в носа. Тялото е леко към средно, с прияна плодовост и свежест. А финала е свеж и сочен, като ми напомня на червена череша. Няма сладост, но стои вкусно и приканящо. Като цяло го усещам приятно вино, много елегантно, стилно, бих казал с акцент върху аромата. Той за мен е интересната и наистина забележителна част.
Не мисля, че бих се харесало от почитателите на плътните и мощни вина, но човек понякога има нужда и от по-тънки, свежи и меки червени вина. Особено след декантиране, аромата му е фантазия!!!

Иска ми се, сега преди празниците, да дам и една препоръка бег-ин бокс за червено вино, най-вече за хората в София и достъп до Аванти. Един прекрасен купаж - стои сочно, пивко, плодово, с чудесна облост, никакви киселини, абсолютна находка! Има го и на бутилка - Grande Alberone Rosso - бутилката е около 17лв, а бокса около 33лв.
Скрит текст:

Горещо ви го препоръчвам, в какъвто вариант ви е удобно. Планирам да тествам скоро и техния Grande Alberone Zinfandel, очаквам да е точно в 10ката Smiley

Реа - Въпросния купаж на Логодаж е хубав, ако харесвате по-стегнати, танинови и наситени вина. Не е така сочно и разточително, но с подходящата храна, ще се разкрие чудесно. Носи роден почерк. Дали е успешен избор зависи от предпочитанията Ви и на хората около Вас. Ако ще го опитвате с мезе или храна, мисля, че е хубав избор. Особено с по-традиционна за Балканите храна, вярвам, че ще Ви допадне.

Ще се включвам по-често идващите дни, надявам се Wine GlassWine Glass Smiley

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 22:15 от Deetron

# 715
  • София
Леле, кога изписахте толкова нещо!? Човек да забегне по Коледа, връщам се и 3 страници постове. Много се радвам, че живна темата! Relaxed

Няма да заемам позиции в споровете. Тук сме се събрали да си помагаме със съвети и препоръки. Всеки има право на избор. Честно казано ми писна да слушам за вината направени НЕ от грозде.

Тази вечер мисля да посрещам Новата година с един австрийски рийзлинг, поне като за начало. Пък после ще видим!

Напоследък и аз наблягам на българските вина. Неотдавна се убедих за пореден път че трябва да се придържам към поговорката "Никога не казвай никога". Доскоро пино ноара, гъмзата и българското шардоне бяха в НЕ листата ми, а има толкова хубави представители на българския пазар!

И в тази връзка и аз да препоръчам няколко вина:
- За любителите на отлежалите шардонета (и/или на Салла Естейт Simple Smile) : Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021
- За любителите на гъмза: Gorun Gamza Reserve 2022
- За любителите на пино ноар: Villa Ovcharovo Pinot Noir

Vetrena, много благодаря за препоръката на тамянката на Заара. Тази не съм я пробвала. Dogma Tamyanka също е много хубава между другото. Както и тамянката на Страждата или пък тази на Старо Оряхово.

И аз много харесвам винарна Ямантиеви като любимото ми тяхно вино е Marble Land. Много елегантно! Наскоро пих и Syrah Grand Reserve. Прекрасно е и е на цена от 16 лв.   

Deetron, моля те пиши като пробваш Grande Alberone Zinfandel! Обожавам зинфандел и примитиво! Ще ми е интересно какво мислиш.

Весело посрещане на Новата Година!

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 16:03 от Scintillia

# 716
Пробвах по-скъпия вариант резерва на Grande Alberone Zinfandel, за което е писано нагоре. В Метро беше нещо от сорта на 25-30лв и беше отлично.

2-3 пъти годишно пия вина на Братанов , от средния ценови сегмент към скъпия и ми допадаха.
Вчера, все пак е нова година си отворих от най-скъпите им варианти, което го имах от няколко месеца, Рубин, Жаклин Прайвът резерв 2019, написано както го виждате.
Цената му варира от  65-70лв онлайн, до 75-80лв.

Отворих го, оставих го да поседи 20 мин, имахме тежки меса, подходящи за такъв тип вино.
Ами това вино е подигравка за цената си и за хората, които го купуват.
Пряко сили бих дал някога за него 15-20лв и то защото е българско, рядък сорт и т.н. Пил съм пак техни вина Рубин преди и бяха добре.

Супер груб вкус, граничещ с каруцарско вино и напомпано на макс с танини, просто не става за пиене.
Никога в живота си не съм пил толкова лошо вино за такива пари 70+ лв бутилка от магазин. Дори като се замисля, на 50% от цената му, не съм пил нещо толкова зле.
След 2-3 проби го оставих за всеки ден и си отворих друго..

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 12:13 от Alexslav

# 717
Честно казано, на мен никога не са ми допадали техни вина и отдавна спрях дори да ги заглеждам.

# 718
  • In transit
За много години, ценители на виното!

На Братанов харесвам само ризлинга от серията Фотограф.

Снощи с компанията пихме две чудесни вина от малка винарна от района на язовир Цонево - "Лозето".
Бялото беше Варненски мискет 2022, червеното Каберне Совиньон 2022. Много приятни, препоръчвам ги и двете.

# 719
Много хубава гъмза има Боровица. Обикновеният вариант, не грани. Между другото, грани гъмза е нещо като историята за Братанов. Ужасен ужас просто. 
Добра гъмза има и Бонония, но тя е 30+ лв, което ми е над психологическата граница за ежедневно вино.
Магура също имат приятна гъмза за около 18 лв.

За днес ще отворя една бутилка Игър. Обожавам го, във Фантастико рязко се изкупи. Дано да не свърши реколта 2021.

Общи условия

Активация на акаунт