Подправки в саксии 3-та тема

• 52 075
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, съвет в какво да наредя повечко глави лук за зелен такъв? Хитринка някаква, ако може да ми дадете. ММ смъкнал цяла гаца лук в мазата, съответно той на тъмно подивял. Почти всички глави избили с дълги зелени листа. Наредих 15-20 буркана с глави, бурканите свършиха - лука, не. В какво мога да сложа повече?

# 166
Момичета, съвет в какво да наредя повечко глави лук за зелен такъв? Хитринка някаква, ако може да ми дадете. ММ смъкнал цяла гаца лук в мазата, съответно той на тъмно подивял. Почти всички глави избили с дълги зелени листа. Наредих 15-20 буркана с глави, бурканите свършиха - лука, не. В какво мога да сложа повече?
В найлонови пликчета. Вода с тоалетна хартия.

# 167
Или в плитка тавичка, главите плътно една до друга.

# 168
В тавичка или друг плитък съд е добра идея, но аз бих предложила и друго, щом лукът е много.
Вие наведнъж на зелен не можете го изяде, аз бих сложила първо най-прорасналите и като дръпнат още малко те почват и да се консумират. Та на мястото на изядените бих слагала постепенно следващи, така че да не се чудите какво да го правите наведнъж, а и ще имате за по-дълго време.
Това ако състоянието на главите позволява, разбира се. Ако са вече съвсем омекнали не могат да чакат много, но ако са само прораснали не пречи да постоят и още някакви дни и да си ги залагате на етапи.

# 169
От магазина си купуваш две сандъчета и нареждаш главите плътно една до друга.
Аз съм посяла из саксиите с рози например

# 170
Аз така съм набола в почва скилидки чесън дето видимо покълват зеленичко. Без розите, ставало е дума в темата че от мен цветарка няма да стане Grinning

# 171
Аз така съм набола в почва скилидки чесън дето видимо покълват зеленичко. Без розите, ставало е дума в темата че от мен цветарка няма да стане Grinning
Аз съм сигурна, че има поне едно цвете, с което ще се харесате взаимно Hug

# 172
Спряла съм и да опитвам, то ми е жал за цветята. Вече имам саксии само с магданоз и тук-там временни с по някой такъв поникнал лук или чесън боднати. Но пък тях си ги гледам с кеф и си ги паса с още по-голям кеф.
Чудех се дали да не засея пак от дивия лук, обаче съм вдигнала ръце и от него. От миналогодишната саксия дето бях я зарязала след като погинаха и малкото стръкове в нея, поникнали 2 (два!) стръка тия дни Joy Те за къде по-напред ама ще си ги поливам и там от време ще си украсявам чинията с малко, колкото за идеята. От 3-4 засявания предните 2 години дето къде поникна нещо, къде не, остават по 2 хилави стръка на кръст. Хвърлих кърпите вече и с него.
Тя и терасата ми е хем южна, хем остъклена, хем на първи етаж и се налага да я държа затворена повечето време. Не всичко би устискало там, аз затова и броя магданоза за дуракоустойчив щом вирее на нея.

# 173
Лук не успях да отгледам от семена, нито див, нито друг. Взех една саксийка див, разделих го на няколко места, мисля че вече поне три години си е там. Само че не го ям, жал ми е да го режа. Гледам си го за красота, много хубаво цъфти Blush

# 174
Имам место само в саксиите с розите:)
Днес получих семенцата от домати ( регистрирах се преди 2-3 дни). Утре ще ги садя.

# 175
Най-сетне ще опитам собствената си продукция босилек! Вече има доволно количество големи листа, за да вложа няколко за вкус.

# 176
  • In transit
Вчера изкъпах на мивката в банята лидълския босилек. Малеее позеленя! Като плъзнаха, не мога да сваря да ги натискам. Те като на курорт бяха под листата. Поизтръсках хубаво листата, измих ги добре и сега е малко по-добре, но пак е в изолатора.

Отделно преди две седмици бях сложила малко семенца в саксия на прозореца. Онзи ден най-сетне се показаха и махнах фолиото. Бавничко вървят, ама поне да порастат.

# 177
Миналата седмица взех готов розмарин от Лидл. Не съм го местила още в по-голяма саксия, но връхчетата на някои листа започнаха да покафеняват. Ако ги махна, за да бе се прехвърли върху другите листа ще го спася ли или нещо вече е сбъркано и няма шанс?

# 178
  • Sofia
Да не го преполиваш розмарина?
Моят лидълски е заякнал вече. Simple Smile
А кърито ми изкара нови листа и ще цъфти. Simple Smile
Ананасовата мента добре растеи е таква една мъхната, много сладка...  и маточината също вирее...
Лимоновата ми мащерка, някак доста суха ми изглежда... и на пипне... ще видим...

# 179
Да не го преполиваш розмарина?
Съмнявам се, защото от магазина беше доста влажен и поне 3-4 дни не му капнах и капка. После му сипах малко вода и пак 3-4 дни не съм поливала. Махнах му покафенелите листа, ще го наблюдавам.

Общи условия

Активация на акаунт