Подправки в саксии 3-та тема

• 52 117
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
e- donna за първото сигурна ли си , че е мента , на мен  ми приличат на маточина тези високите стръкове.

Точно същия коментар се канех да напиша. Аз имам маточина в градината, точно същите са и листата.

# 241
Това с кръглите листа май е плевел, а мента са ония малките неща до него. Но винаги може да провериш на аромат.

# 242
Това с кръглите листа май е плевел, а мента са ония малките неща до него. Но винаги може да провериш на аромат.

Лелеее, добре че го показах, моментално го изскубнах, благодаря!
Не ме усъмни изобщо, защото имам готова мента в саксия от Лидл, тя е подобна на вид- с меки стъбла и обли листа.

Иначе семената са от този вид, но не знам доколко може да се вярва на картинката:

# 243
Ами то моето да не излезе джоджен, нищо че пише мента?

# 244
Здравейте,
със затоплянето на времето и аз се замислих вече за аранжировката на балкона и за това какви подправки да гледам тази година. Като начало, обаче ми се иска да подхраня почвата с някакъв вид тор, за да я облагородя малко. Затова се обръщам към вас с молба, да ми кажете вие каква тор използвате или дали знаете коя е подходяща за подправки, като магданоз, копър, босилек, мащерка, мента и т.н.
И още един въпрос имам, относно копъра, защото от семената, които имам втора година не излиза нищо, освен по едно хилаво стръкче. Затова моля тези от вас, които гледат копър на балкона да споделят от къде и какви семена си купуват?

За подхранване на почвата използвам 1 пакетче прясна мая за хляб разтворено в половин литър топла вода. Като се разтвори хубаво добавям още 9,5 литра и поливам обилно всяка саксия. При мене се налага тройна доза де. Satisfied  това го правя веднъж месечно. И пак веднъж месечно поливам с разтвор от 10 капки йод на десет литра вода.  Така действам със всички подправки и зеленчуци. Копър си взимам от сортови семена на пакетчета. Градински копър Krezus.
Чувала съм за подхранването с мая, но мислех, че е само за цветята. С нея първо се подхранва почвата и след това се садят зеленчуците и подправките или се сипва върху вече засадените семена?
И още един въпрос имам, а той е дали може да се използва разтворена във вода дървесна пепел, за подхранване на почвата, в какво съотношение е разтвора и кога се прилага?

# 245
  • Бургас
За пепелта съм виждала директно да я слагат в почвата.

# 246
  • Sofia
Това е ментата ми, освен че е със заоблени листа, си представях, че ще расте нагоре, а тази е като пълзяща, с меки стъбла.
Скрит текст:
На мен това  не само на мента, но и на маточина не ми прилича, поне моята не е таква. Утре ще я снимам.

Не ме усъмни изобщо, защото имам готова мента в саксия от Лидл, тя е подобна на вид- с меки стъбла и обли листа.

Скрит текст:
Тия листа ми приличат на мента, ама с тия филизи...
Моята готова мента от Лидл е друга.

# 247
И аз се надявах на мента като твоята, Morena. Ще видя какво ща стане с другите семенца в саксията с плевела Grinning

# 248
  • Sofia
И аз се надявах на мента като твоята, Morena.
Моята я има редовно при салатите в нашия филиал.

А ето моята маточина с прекрасен лимонов аромат. Взех я готова, беше само малко над  нивото на саксията... Simple Smile

# 249
Този йод,дали е ок за мушки и сакъзи?
Да.
Четох по назад за проблем с листните въшки. Най - добре предпазва от тях дивия лук. Сега разделих моя в три саксии и се сетих.
shadow13 с маята поливаш веднъж на месец. Става и за зеленчуци, подправки, цветя и дори за млади фиданки. Не е подходящо за кактуси. Дървесната пепел може да подхранваш през 50 дена. 1 чаена чаша пепел се разтваря хубаво в 5 литра вода. Поливаш обилно. На мене ми е трудно да я правя затова рядко го използвам.  Днес прехвърлих разсада от тавите в саксии и си засях в тях късния магданоз.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 19:55 от viki_kati

# 250
  • Sofia
Моята троица -  руколата, тай босилекът и гръцкият. Босилеците - бавно и славно... Simple Smile

Маточината е като подивяла, май ще трябва да я местя...
Обаче ментата ми на балкона още спи... добре че си имам готовата лидълска и тя като маточината...
Босилека ще трябва да го подменям скоро.

# 251
  • In transit
Моите менти полудяха на балкона, после ще ги фотна.
Моренка, браво, добре вървят.

# 252
  • Sofia
Мерси, Мики!  Simple Smile
Не я знам моята балконска мента, ще видим...

# 253
  • In transit
Ментата, първата на открития балкон, втората на закрития. Първата се събуди преди няколко дни, докато втората цяла зима си креташе с няколко листенца и стръкчета на открито.

Салвията и тя тръгна бързо, като се затопли.

Босилекът ми е мъка..Първият е от биосемената в Лидл, на около 10дни е максимум. А втория е засят преди сигурно месец и половина...нещо се закучи, но е с миналогодишни семена. Ще го преподсея тия дни.

Чесънчето обаче върви добре Grinning

А това е лидълския риган, в глинените саксии.

Това не е подправка, но много ме радва, заради слънчевите цветове. Не му помня името, обаче.
Скрит текст:

# 254
Розмарина, джоджена и мащерката ми вървят.
Време е да засея магданоз, босилек, целина. Мисля да опитам да си хвана и девесил, а защо не и копър, пък каквото стане. Ох, и котешка трева трябва да сея, че мойта Мая е луда по нея и я опасва още на млади филизчета и тя милата не може да избуи.
И аз като Мики ще се похваля с една неподправка:
Скрит текст:
Първата ми балконска фрезия за тази година цъфна и много и се радвам:

На заден фон се вижда част от розмарина ми, който не спира да цъфти в нежни лилави цветове.

Общи условия

Активация на акаунт