Подправки в саксии 3-та тема

• 52 141
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Натка, аз гледах и минлата година рукола и си я ползвах месеци наред... нищо не пресаждам, разреждам.

Утре пък мисля да си засея останалите (от минала година) семена от цветни репички, да видя дали са читави. Simple Smile

# 271
Супер, значи ще пробвам да видя на моята гореща тераса дали би станало нещо. Опасявах се че ще трябва много място, но щом става и с така засята, ей сега слагам семенцата да се наквасят и утре ще ги сея.

# 272
Това нещо после така гъсто ли остава или се разрежда/разсажда? 
Ние садим разни такива листа в съндъче, обикновено слагам половината семенца на първото засаждане, соля като сол, гледам да има навсякъде. Запълва се цялото съндъче като пораснат, режеш си няколко пъти и порастват пак, на пакета пише че може 4 пъти да се режат, не съм ги броила защото скубя отделни листа, не режа всичко наведнъж. След време добавям и втората половина семенца от пакетчето и така дълго време има да се зоба. Тук тамън са поникнали и е рехаво, но тези специално ги изгризаха охлюви и нямам по-нататъшна снимка Rolling Eyes

# 273
Знаете ли сорт босилек, който да расте по-бързо?

# 274
Здравейте, от кой сорт/марка мента сте доволни?

Аз мисля някой от Кафланд или Лидл да взема.

# 275
  • Русе
Тази година заредих малко подправки и аз - риган, салвия, мента, босилек, мащерка.

Босилек, два вида

Мащерка

Розмарин

# 276
Аз днес си изкарах маточина с корени и вече у засадих.

# 277
  • Sofia
Здравейте, отглеждам разни подправки - мащерка, розмарин, салвия, магданоз, рукола, босилек. От известно време по стъблата на босилека започнаха да се появяват фини паяжинки, както и на част от руколата. Само тях отглеждам вътре, една до друга. Какво е това? Как да го спра? Режа и изхвърлям заразените клонки, но не спира.

# 278
  • Sofia
Monadirs, пръскай с тази смес - 500мл вода, 1/2ч.л. сода, 10мл препарат за съдове или течен сапун и 1с.л. олио.

# 279
Някакви идеи защо може едната ми саксия с рукола повечето да е леко жълтеникава?
Две саксии засях, в еднаква почва, една до друга стоят и еднакво ги поливам. В едната са хубаво наситено зелени листа и растат като бесни, в другата стоят по-жълтеникави и не растат толкова добре. Бяха леко по-гъсто засяти, разредих ги така че и това не е фактор. За пръв път гледам рукола и не мога да разбера какво става. Какво пък толкова да иска, то си е жив бурен? Точно от нея пък не очаквах капризи...

# 280
Здравейте,
Обзавеждаме новия си дом и исках да сложа подправки в саксии - евентуално джоджен, босилек, риган, мента. Майка ми има и дафинов лист, но е голямо дърво, което просто няма как да поместя на моята неголяма тераса.

Питането ми е дали има вариант да сложа по едно-две коренчета от всички подправки в една голяма саксия (представям си я по-скоро плитка, но широка, тъй като, доколкото съм в течение, не пускат големи корени, или по-добре да си предвидя няколко отделни саксийни?) Ако няма пречки, бих предпочела някакси първия вариант, бях го виждала някъде, но моля ви, посъветвайте ме.

# 281
  • München, Deutschland
Някои подправки си пречат и не вървят заедно, трябва да потърсиш в интернет кои точно. Други, като джоджен и мента, ако ги сложиш наблизо, ще си произведеш джодженомента, т.е. ни риба, ни рак. Общо взето в отделни е по-добре.

# 282
То всичко може за определено време, то ще им проличи ако не се харесват, но поне за известен период ще стане.

# 283
Някои искат различно количество вода или слънце, поне аз бих предпочела да са си отделно, за да мога да маневрирам с поливането и евентуално местене. Че съм склонна да уморя растения дори и при такива грижи... ако ги метна заедно от сега си ги представям че няма да имат шанс, горките Grinning

# 284
  • In transit
И аз предпочитам всичко да е в отделни саксии. Ето лидълския риган, който досега беше прекрасен започна да се маносва и му падат маносаните листчета. Е излизат нови, но ако беше с друга подправка щеше да се маноса и тя.

Общи условия

Активация на акаунт