Подправки в саксии 3-та тема

• 52 196
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
... Сподели , моля, как се прави чипса? ...
Просто запържваш листата и стават хрупкави.

# 391
  • под тепетата
Благодаря ви, аз слагам предимно за пържоли и мислех и за чай тази година, че порсна доста.

# 392
  • München, Deutschland
И моята салвия на вилата нещо доста избуя и се чудех какво да я правя. Благодаря. Simple Smile А ако я поокастря, ще тръгне ли пак догодина? Вече презимува една година на тукашните много тежки зимни условия (микроклиматът на вилата е много суров и дори лятото е тип планински).

# 393
  • In transit
Криси, да, ще тръгне. Зимата я подрязвам. Много рядко я поливам по мъничко...примерно на седмица по веднъж.  Презимува си навън и напролет, като се затопли изкарва нови клончета и много листа.
Иначе, ако е посадена в градина, може да се остави да си расте като храст. Там листата стават и по-едри.

Биляна, за чай е много полезна, за гърло и кашлица. На мъжете редовно им правя зимата чай от салвия. Доста приложения и намирам и затова обичам да имам достатъчно в сушен или замразен вид от нея.

# 394
  • под тепетата
Да,аз четох,че и за паметта става. Взимам едни бонбонки във салвия от ДМ-а.

# 395
Подариха ми салвия, но аз не съм ползвала преди и ме знам дали е точно такова - силно мирише, специфична миризма, за мен го докарва на грейпфрут 🤔

# 396
  • Sofia
Подариха ми салвия, но аз не съм ползвала преди и ме знам дали е точно такова - силно мирише, специфична миризма, за мен го докарва на грейпфрут 🤔
Просто питаш гугъл  и готово

Салвия

# 397
Салвията е много полезна. Скоро и аз прочетох, че става за паметта. Аз правя запарки за гаргара при проблеми в гърлото, запарка с щипка сода и се прави гаргара, много облекчава. У дома пият и чай като им го правя, когато кашлят, на мен ми е твърде силна миризмата и се въздържам.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 21:59 от blackcat6

# 398
  • In transit
blackcat6, може да я смесиш с други билки, за да не усещаш миризмата. С горска мащерка, риган и лайка като се смеси, почти не се усеща.

# 399
Ще го имам предвид и ще добавям и други неща за подобрение, сега и моята мента потръгна, направо ме радва много, като храстче е, че наистина е силно ароматно. Аз иначе съм доволна от действието на самата билка, бонбоните на д-р Тайс имаше едни Прополки без пари бяха, само със салвия и много помагаха на сина ми като беше малък, после ги спряха и станаха доста лъскави опаковките и цената по-височка.

# 400
  • In transit
Да, въпросните бонбони и аз много ги харесвах, но изчезнаха от доста време, за съжаление. Бяха много ефективни. Sad

# 401
  • München, Deutschland
Ето от тези съм много доволна аз. Взимма ги от немския ДМ, но ги има и в българския, поне някои видове. Само евкалипт взимам.

https://i.pinimg.com/originals/3c/38/57/3c38578c389b4ad03a382bc8d542ac68.jpg

Взимала съм за майката на моя приятел и други видове, тя също ги харесва.

# 402
Освен, че е много полезна за кашлица, кърмещите майки да имат предвид че намалява и спира кърмата салвията.

# 403
Припомнете ми, моля, девесилът многогодишно растение ли е? За босилека четох, че е едногодишен, пък и лесно се хваща, няма да го складирам за зимата.

# 404
  • In transit
Многогодишно е.

Общи условия

Активация на акаунт