Подправки в саксии 3-та тема

• 52 201
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте! Ще помоля за помощ. Тази година босилекът ми е ужасен. Изкарва нови клонки и листенца, иж растат добре и като порастнат стават във вида от снимките. Купувах от 2 различни места, пресаждах в големи саксии, да не са малки уж, отделих един от друг още в началото, и не мога да разбера какво се случва. Има и тези бели петънца. Другата саксия въобще не е за снимка. Както го насадих преди 3 месеца не е порастнал въобще, но сърце не ми дава да го хвърля.. кажете според вас какво е? Дали са болни от нещо?

# 406
  • In transit
Болни са и не мисля, че ще се оправят. По-добре ги хвърлете и си вземете нов или си посадете от семена.

Моят босилек цяло лято бяха супер, онзи ден забелязах, че има тук там щитоносни въшки и ще го ликвидирам, преди да са го уморили. Вече напълних фризера с песто, изсуших малко и съм доволна.

Тези щитоносни въшки са ми кошмара това лято..дафиновия лист е целия в тях, както и портокала. Ама пък имам 3 портокалчета, които стоически растат и не се предават. Grinning
Събирам идеи как да ги боря тези гадини.

# 407
  • София
За щитоносните въшки помага сериозна химия. Аз само с айкън ги третирам. При мен са по лимоните, не знам за ядливи листа дали е удачно обаче.
И се пръска през няколко дни няколко пъти, защото се излюпвали и яйца.

# 408
  • In transit
Бамба, благодаря ти. Ако визираш дафиновия лист, по скоро за декоративен го гледам. Имам достатъчно изсушени листа от него. Но и аз мисля, че без химия няма да стане. Пръскане със спирт и механично почистване помага донякъде, но е само временно.
На лимона почти не му останаха листа дори, пожълтяват и падат. Накрая го окастрих здраво и сега тръгна добре. Ще го пръскам и него, че се притеснявам зимата като ги прибера цитрусите на остъклената тераса да не плъзнат и по другите растения.

# 409
Миналата неделя сложих в саксийка семена от босилек, полях ги добре и ги завих с фолио.
Днес 6 дни по късно, семенцата са покарали и вече имат първи листенца.
Толкова много им се радвам.

# 410
  • Бургас
И моя босилек за 4-5 дена се показа.
Но го забравих отвит и ще видим дали ще оцелее.
Искам да го завъдя.

# 411
Босилека не обича студа и на мен винаги ми е загивал като стане студено. Листенцата му почерняват от нищото и се скапва буквално за ден.

# 412
Босилекът е южно растение и е топлолюбив. Ако е навън сега, дори и в парник, няма шанс да оживее. На вътре на топло и максимално светло може спокойно да расте и през зимата. Ще е по-хилав заради недостиг на светлина, но пак ще е вкусен като подправка.

# 413
  • Бургас
Следобед ще погледна моя,дали е оживял.
Дано! Толкова бързо се показа,аз бях забравила,че ръснх семенце....

# 414
  • Sofia
Аз имам един лидълски босилек, който доста време ми вирее много добре (естествено от доста време вече е вътре), ама тайландски ще взема да си насея, а пък пролетният ми още е навън и живее.
Мащерка лидълска имам, както и риган от скоро, а от мама ще си взема коренче салвия, че останах без... розмаринът също е навън и си е екстра.
И една мента имам, по различна от популярната, много ароматна,  че е от двора на една от лелите ми в Сандански.

# 415
  • Благоевград
Здравейте!
За първи път гледам подправки и не знам какво да правя с моята мента.
Купих я пролетта от Лидл и я гледам на открита слънчева тераса. Чувстваше се чудесно и не спря цяло лято да изважда нови и нови листенца. Преди около месец от върха на стръкчетата се показаха цветчета и в момента изглежда така. Трябва ли да я изрежа или да я оставя сама да регенерира? Виждам, че ниско долу на едно-две места са се показали свежи зелени листенца. Приемам всякакви съвети.

# 416
Сигнора, според мен я подкастри хубаво.
Щом има листенца, са живи корените.
Поливай я добре и ще си израсте.
Аз сложих миналата седмица и семена  от сибирски лук в саксия, но досега нищо не се е показало. Бях пробвала и пролетта в градина на село, но понеже рядко ходим и не поливаме често, нищо не поникна.
Сложих в сандъче и зелен лук и той добре се представя😀, расте много добре.😀

# 417
Аз имах една, която заспива зимата, въобще не я поливам и напролет тръгва отново. Сега пак ми е изсъхнала, но е друг сорт и не знам напролет дали ще тръгне, каскадна е надолу бяха по 1 м. дълхи стеблата й.

# 418
  • In transit
Ментата зимата си заспива, на пролет тръгна отново. Зимата може да не я поливаш или да я поливаш съвсем спорадично на седмица-две, по веднъж. Моята беше тръгнала да зимува, ама с тия летни температури, изкара нови листенца бебенца по никое време. Нищо, ще е преместя на остъклената тераса, като се застуди трайно.

Карзче, прибери босилека на топло. При температури по 10С умира.
На закрит балкон също ще вирее, дори да паднат градусите, защото няма да е на открито.

Скоро открих, че ако сложите връзка (или няколко стръка) босилек в чашка с вода, си пуска коренчета. Така, че може да пробвате с някоя връзка от магазина. Така ще имате босилек по дълго време. А може да го насадите в почва след това. Simple Smile

# 419
Аз вече не сея босилек освен за гъдел да го гледам как расте. Купувам си подправка в кошничка от Фантастико, жива, внимателно изрязвам кошничката и го садя в саксия. Така процедирам вече 2-3-4 години, не помня вече. Досега само веднъж съм успяла да си направя разсада, веднъж си купих готов от баби - 10 корена, те не се хванаха и няколко пъти купувах саксийки, но ми загиваха и те и затова от Фантастико пробвах, стана и съм доволна.

Общи условия

Активация на акаунт