Подправки в саксии 3-та тема

• 52 131
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • In transit
Дени, в градината на майка ми вирее на слънце. Вкъщи обаче гледам, че обича да има леко сянка, да не е постоянно изложена. Да е на проветриво място, че е склонна да гъбясва ( брашнена мана), поне моята.
Иска си редовно поливане, ежедневно, не я преполивай, но не я оставяй чак да и кльопнат листата.
Късай си периодично листата да ги сушиш или замразяваш. И двата варианта са ок за салвията и запазва аромата си. Зимата спира развитие и заспива. Държиш я на открито зимата, няма да умре. На пролет се събужда и тръгват нови листенца.

А6, за мащерката мога да кажа, че правилно я режеш. Даже е хубаво в някакъв момент да я подстрижеш цялата, тя пониква наново. В края на лятото или ранна пролет, за да има време да пораснат. Иначе се 'изтощава" растението и почват да и падат листенцата. Това са ми наблюденията върху моите саксии с мащерки.

# 496
  • München, Deutschland
A6, нищо й няма на ментата ти, изсъхват листата от жегата, случва ми се и при други подправки. Ако имаш опция, сложи я на шарена сянка. Не обича много вода, повече върви на по-малко поливане.

За мащерката - добре си я береш, но отрязвай цъфтежите над някой летораст (т.е. над някое място с 2 листенца), защото иначе стъблото с цъфтежа става много дебело и не е вкусно после, а долната му част остава без листа - буквално като дърво - отдолу става като ствол (дебело и без листа), а клонките с листенца остават само отгоре.

Дениил, при мен в саксия иска много вода и онщо взето не изкарва, а на вилата в градината зимува вече трета зима и от малко коренче е вече голям храст без никой да я гледа или полива... Определено обича на слънце, тя е мъхесто растение, с такъв тип листа, които са свикнали на малко вода и повече слънце. Трудно ми е да ти кажа колко да я поливаш, но ако е н ашерана сянка, опитай с 3 малки поливания седмично, ако ти се види, че се изсушава, може и повече. Ако е на слънце, може би ще трябва повече, ако е в малка саксийка, че тя няма да задържи влагата.

# 497
Мики, Криси, благодаря момичета!

# 498
  • Mostly in my mind
И моята мента е същата. И аз го отдадох на жегата.

# 499
  • In transit
Днес видях, че бейби магданоза ми има такива петна. Нищо не го яде, засега, отдавам го на жегата. Simple Smile

# 500
  • Мюнхен
И тази година розмаринът и салвията ме предадоха и загинаха безславно, но пък босилекът ми расте като за трима. Нямаше ме малко над две седмици, но е валяло и сам се е гледал, даже беше цъфнал и се наложи да го подрежа и да си направя песто:

Скрит текст:
Имам и лимонова мащерка, която уж расте, но тук-таме изгарят връхчетата, бутнах я на сянка и я оставих на мира, да видим.

# 501
Здравейте,
Днес забелязах тези буболечки от долната страна на едно листенце на босилека, който си отглеждам на терасата. Според Гугъл това са смръдливки, доколкото успях да прочета. Моля някой запознат за информацията дали наистина са такива и какво следва да направя! Изхвърлих въпросното листенце и прегледах и останалите.

# 502
  • In transit
Огледай другите листенца дали стоят така "грапави" от долната страна. Според мен трябва да са гладки и без такива миниатюрни "бобчета". Питай в някоя агроаптека, с какво евентуално да ги напръскаш, ако е някаква болест.

# 503
Много благодаря Simple Smile
Огледай другите листенца дали стоят така "грапави" от долната страна. Според мен трябва да са гладки и без такива миниатюрни "бобчета". Питай в някоя агроаптека, с какво евентуално да ги напръскаш, ако е някаква болест.

# 504
Искам и аз си отглеждам подправки вкъщи, но имам няколко въпроса, тъй като нямам опит.

Колко големи трябва да бъдат саксиите или  в тези продълговатите мога ли да отглеждам 2-3 различни вида подправки и има ли значение как ще ги комбинирам?

Кои видове подправки се нуждаят от разсаждане и кога?

Мисля да си взема семена, но на каква дълбочина се засаждат?

Извинявайте, ако въпросите ми са глупави.

# 505
  • София
Големината по Ваше предпочитание, може и в продълговатите тарелки. Запълнете 3/4 с пръст, заравнявате с леко поклащане и с някаква равна повърхност може да натиснете отгоре, за да слегне докъм средата. Аз си бях изрязал евтина маламашка и понатисках отгоре Blush
Ето една тарелка кресон, която съм правил, има пикантен вкус и е чудесна добавка за сандвичи, салати и др.:
Скрит текст:
С пулвелизатор напръскайте отгоре пръстта и разпределяте семената. Лично аз ползвам чаша за по-лесно и с плавни движения ги изсипвам от край до край. Гъстотата зависи от големината им. Някъде съм правил таблица с количеството семена за определен размер саксии, ако я намеря ще я пусна. Не заривам семената, внимателно поливам, защото от силна струя се събират накуп и няма да изпълнят цялата саксийка/тарелка.
После чакате покълване, издължаване, растеж- в зависимост от вида подправка Blush
Не комбинирайте различни видове в една саксийка. Може да не уцелите еднаква големина, може да имат различно време за покълване, а е и по-лесно.
Лично аз не бих ги пресаждал, като изрежа тарелката засаждам нова. Така винаги са крехки.
И накрая има няколко хитрости при покълване и издължаване, натискат се отгоре, оставят се на тъмно... разни трикове Blush

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 00:05 от Exter

# 506
  • София
Малко да повдигна темата, че отдавна не е писано Blush
Какво отглеждате зимата?

# 507
  • София
Някъде писах, че много обичам да режа от саксията директно в чинията, но все забравям да снимам Blush

# 508
А това е? Не мога да го разпозная Simple Smile

# 509
  • София
Босилек, микро вариантите са трудни за разпознаване, но пък аромата е...
На горната снимка в саксийките са магданоз, босилек и мащерка Blush

Общи условия

Активация на акаунт