Подправки в саксии 3-та тема

• 52 126
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте и от мен!
Аз съм напълно нова ,абсолютен аматьор ,но с голямо желание да започна да си отглеждам подправки в кухнята .
Бихте ли ме посъветвали с кои да започна ? Кои по-лесно се гледат за начало? Има ли някакви трикове ? Благодаря на Exter за съветите горе ,ще се вслушам в тях. Не разбрах само ,да не ги заравям ,а да ги сложа върху пръста и леко да ги натисна? Колко често да ги поливам ? (Глупави въпроси знам ,но с питане до Рим се стига 😄) .
И друго - подариха ми самополиваща се саксия ,в нея става ли да си гледам нещичко ? А марка семенца да препоръчате ? Преди време бях взела един копър ,уж за градината да си го сея ,излезна някаква трева,нищо общо с копър ,после видях мнения за много недоволни точно от тези семена .

Благодаря предварително!

# 511
Босилек се гледа много лесно, бих започнала с него. Мащерка, маточина, риган, магданоз. Ако имаш тераса, през май може да ги изнесеш навън, по-добре им е там.
Един практически съвет - саксиите с подправки на закрито могат да завъдят черни мушички, или листни въшки, или да се маносат. Оглеждай си саксиите редовно.

# 512
Копър в саксия е по-досадно че той преминава за сравнително кратко време, а и не е да го режеш и да продължава да расте...
Виж магданозът е дуракоустойчив, щом в моите ръце вирее вече сума години, всяка година Grinning За него само търпение ти трябва, че отнема повечко време докато поникне.
Руколата също е лесна, тя и бързо пониква и бързо расте - в случай че обичате у вас си струва и тя.
Ако ти се занимава с малко по-голям контейнер и харесвате, бейби зеленийки също не е зле - примерно микс салати хвърляш там и не ги мислиш че са на гъсто и прочие, нали няма да ги оставяш да растат големи. Също бързо стават.

# 513
Тези бейби зеленийки специален сорт ли са, или просто се ползват без да прерастват? Същия ми е въпроса и за босилета от салатата по-горе, дребничкото, дето е като кълнове.
Аз магданоз не мога да гледам успешно и мисля, че е защото беше плитко съдчето. В кофа дъбока мисля, че може и да го надвия. В такава кофа съм гледала копър, много хубав стана, но толкова листна въшка хвана, че изхвърлих всичко и въобще не се занимавах да го чистя. Аз най-успешно съм гледала люти чушлета и съм много доволна. Хем дават един зелен обем на терасата, хем са доста интересни - първо цъфтят в много нежно, следтова растат чушленцата, после стават червени, въобще красота са си, тях пак в кофи бях насадила, са има дълбочина. Босилек също успешно гледах, но си бях купила разсад, че моя нещо нне се получи много успешен.

Не е по темата, ама аз тази седмица планирам да насея мушкатата, голяма забава са ми.

# 514
  • Бургас
Джоджена ми беше изяден от две! огромни и тлъсти гъсеници! Как са се завъдили в него, нямам идея!
Гъсеници откривам из мушките и сакъзите,ни те са на различни тераси.

# 515
Не е нужен специален сорт, хвърляш там каквито салати си решиш и просто ги береш още като са малки. Нито ги мислиш дали са много на гъсто, нито ги чакаш дълго време.
Магданозът ми е в сандъчета обикновено, не е нужна кофа.

# 516
  • София
Продължавам щом има интерес Blush
Това са едни от най-добрите семена , които ползвахме, когато се занимавах професионално с това. Сега гледам какво се предлага за домашно ползване и пробвам Blush
Скрит текст:
Вчера се снабдих с тези, като за отглеждане в кухнята стават
Не ги заривам при засяване, равномерно ги разпределям в цялата саксия, като гъстотата им сависи от големината. Примерно семената на магданоза са по-едри, на мащерката съвсем дребни. В скрития текст ще приложа снимки
Скрит текст:
Това са засяти семена магданоз, босилек и мащерка
Така засяти се затискат отгоре с друга саксийка, може и да не е засята, а само с пръст и оставям до покълване на топло и тъмно.
Скрит текст:
Тъй като имам други саксийки, които вече са почти готови, затискам отгоре с тях
Поливам /или по-точно оросявам/ всеки ден с пулвелизатор, за да не се съберат близо семената.
Оставям ги известно време така, за да се борят за светлина, като дори повдигат горната саксийка в някакъв момент и трябва да се наблюдава горната да не падне.
Скрит текст:
Горе-долу така изглеждат след като стоят продължително затиснати
За да порастат още нагоре след това им е нужна тъмнина. Така ги оставям на тъмно, като ги покривам отгоре с парче от ламинат Grinning За около 2 дни достигат до ламината и започват и него да повдигат. Тогава вече ги изваждам и започва самостоятелния им растеж. Така за около 2 седмици имате съвсем пресни подправки, като може да планирате засяване през седмица да речем и в количества, които са ви необходими. Изрязвам ги с ножица и директно в чинията.
Скрит текст:
Тези дни овкусявах хрупкаво пилешко филе с ориз и кюфтета по чирпански Blush
Идеята е, че като са още малки имат най-добрите вкусови качества. В ресторантите се ползват и за декорация. Ако харесваме едрите растения, винаги можем да насеем сандъчето на балкона Blush

# 517
  • In transit
Джоджена ми беше изяден от две! огромни и тлъсти гъсеници! Как са се завъдили в него, нямам идея!
Гъсеници откривам из мушките и сакъзите,ни те са на различни тераси.
От пеперуди. Снясят си яйцата в цветята. Голяма напаст са.
Скрит текст:
Последните 3 години са най-големия ми вредител на балкона. Най-страдат мушкатата и сакъзите, след това се пренасят по всички растения и ми изяждат листата на босилека. Снасят си яйцата на връхчетата на растенията, където излизат цветовете и младите листи, като се излюпят гъсеничките излизат директно от цветовете на растенията. Отвътре, от самия цвят. Ако ги засека в този момент, вече е късно, директно отрязвам целия цветонос. Иначе ако се пръскат с препарат има ефект, но често забравям или се сещам, като почнат да ги ядат. Тогава решението е изтръскване на растенията и ръчно премахване на гъсениците. Ставам, като някой детектив, с лупата, оглеждам наред и трепя. Много бързо растат. Като са мънички са много дребни и трудно се виждат и изтръскват съответно. На цвят са сиви. На размер може и под 1см да са. Като порастнат стават зелени и тлъсти, нарастват до 4-5см. И понеже са зелени, успяват да се скрият с листата и стъблата.

Exter, благодаря за подробното описание, продължавай. Записвам си и ще пробвам.

Тази зима успях да си отгледам и задържа босилек, магданоз, риган. Мащерката, розмарина и дафиновия лист са ясни, те са многогодишни. Предвид времето, дори ментата ми е жива. Босилекът ми взе да страда и пожълтява леко вече, предполагам, че му стана студено, но все пак се радвам, че си имам пресен по никое време.

# 518
  • под тепетата
Mikkey, мернах и пресен градински чай при теб.

# 519
  • In transit
Mikkey, мернах и пресен градински чай при теб.
Да, и той оцеля на затворената тераса. Пропуснах го. Simple Smile

# 520
  • София
Днес ще покажа малко снимки на етапите на растежа след засяването.  След първия ден е ясно, че няма как видимо да има растеж, все пак и най-дребните семена имат твърда обвивка и им трябва време да я пробият. Затова в скрития текст ще видите снимки след втория ден какво се случва със семената на мащерката.
Скрит текст:
Тук вече освобождавам саксията от натиск, но я покривам отгоре, за да останат растенията на тъмно. По този начин те се изправят и издължават в търсене на светлина. Този начин е добре и за изравняване на дължината им. Оставям ги така за около 2 дни и след това ги откривам за пълноценен растеж.
През уикенда обрах последната "реколта" и я добавих в различни ястия. Пробвайте ги като добавка към най-елементарната закуска като пържените яйца, променят уникално вкуса Blush

# 521
За кълновете не е ли по- лесно да са в специалните съдове за кълнове, вместо в саксии

# 522
  • София
Ако към мен е въпросът - това са микро подправки, нямам идея как стои въпросът с кълновете. Не знам дори кълновете на подправките имат ли вкусът на зелените подправки. Но пробвайте и пишете Blush

# 523
Изразила съм се неправилно, имах в предвид втората фаза на кълновете, т.е. пониците.
Дължина от 5 до 10 см, същата както при микро растенията.

# 524
  • София
Да, разбирам. Микросите също са поници, но се използват само стъблата и първите листа, без семената, както е при кълновете. Т.е. трябва да си пусне коренче и да се храни оттам. А едва ли някой иска да хапва корени, затова стеблото се реже. Виждал съм да ги произвеждат чрез хидропоника, но и там трябва коренче Blush

Общи условия

Активация на акаунт