Подправки в саксии 3-та тема

• 52 188
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Нещо не мога да си представя такова огромно растение като естрагон в саксия - става почти два метра...

# 346
  • Sofia
Някой гледал ли е такова къри?
https://www.agrogradina.bg/razsad-kuri
Това не е онова растение от Индия, с което се готви. Но се чудя дали това става за подправка.
И на мен ми е любопитно какво представлява въпросното.
Иначе си гледам индйското и е страхотно! Simple Smile

Мики, гледала съм Естрагон само от семена и от готов разсад.

# 347
  • In transit
Недоволна, аз съм виждала в саксия. Просто питането ми беше, дали от издънка или клонче от храста, ще мога да си засадя в саксия? Или да си търся директно естрагон в саксия.
То и салвията става огромен храст, ама в домашни условия може да си расте в саксия без проблем.

Морена, а от семена бързо ли пораства?

# 348
  • Sofia
Мики, средна работа.

# 349
При мана използвам 1 пакетче суха мая за хляб разтворена в 1 литър вода. Премахвам заразените клонки и пръскам обилно. Така и ги наторявам. Grinning
Този джоджан е отскубнат от градината и сега е вече балконски.
Ето и двете храстчета малини. стават високи до 1 метър.
Това са домати червено чери и корнишони
Двата розови домата
Маданоза
дивия лук и ментата
И жълтото чери
Та това е моята цветна градина тази година. Joy Joy

# 350
Да ви питам, някой гледал ли е естрагон? От издънки става ли да се захване и изобщо как мога от голям храст да си откъсна и да си посадя в саксия?
Става, отрязваш млада клонка 10-20см под листо, махаш долната третина листа, бодваш направо в почва, поливаш редовно. Аз гледах в градината от купуван разсад, но не го ползвам често, едни дълги клонки стават и се размахват, ама не мога да покажа, защото ММ прафасонира подправките неотдавна да си сади домати Rolling Eyes

Някой гледал ли е такова къри?
https://www.agrogradina.bg/razsad-kuri
Това не е онова растение от Индия, с което се готви. Но се чудя дали това става за подправка.
Растението мирише на индийско къри, затова разговорно му викат така, усеща се отдалече в градината, в манджа не е така силно изразено.
Скрит текст:
Става и за готвене де, но аз поне го ползвам заедно с други подправки и създава един общ букет аромат, слагам на печено месо най-вече, понякога на яхнийка, супа, става за всичко. Слагам клонка и после махам. Не мисля че ароматът му е достатъчен да овкуси манджа по същия начин самостоятелно. Сега ми даде идея да пробвам за ориз само с него, ще докладвам резултатът, тамън се чудих какво да готвя днес Smiley На мен ми харесва визуално, ароматът на самото растение също, а и цъфти. В момента още е на пъпки. Има няколко видове, с по-дългите листенца са много красиви, рехавите не чак толкова.

# 351
Аз тази пролет скубах естрагон, беше пуснал издънки около основното храстче. Можеш да си отскубнеш коренче, можеш да опиташ и да вкорениш клонче. Чела съм, че става.

# 352
  • In transit
Ефи, Флокс, благодаря ви.

# 353
  • София
Благодаря за отговорите за моето
Къри/Безсмъртниче/Helichrysum italicum. Може да пробвам да сложа клонка към ориз.
Морена, може ли инфо от къде си се сдобила с истинско къри?

# 354
Благодаря, момичета. И този розмарин се спомина.... Снимката е от преди месец почти, но е втория който хваща същото нещо. Според вас мана. От Лидл бяха и двата. Но вътре ги държах. Не бях сигурна дали се е стоплило втория път. А и терасата ми е Южна и пече яко. После преместих и босилека и розмарина на източния прозорец. На босилека хич не му е кеф там. Отворен прозорец, подухва си почти постоянно... Явно си идва с маната...Confused
Та босилека като си го гледам в южната стая на горещо, но не на прозорец се вихри. Обаче като го местя на източния прежълтявам и залинява....то сутрин го пече до 12 някъде. Може и затова да му е гадно. Но пък вечер ми гони комарите и затова го разнасям от стая в стая ...

# 355
  • Sofia
Mrs Biscuit, търси в нета. Поръчвах го преди 3-4години, не помня от къде, ако ми потрябва, пак ще търся и така...
Така си купвам доста от подправките и не само...

vartoglava, босилекът обича светло (и топло), но не пряко слънце. И моите прозорци и балкони са изток и юг, босилеците ми са на южния балкон и не ги огрява.
И това разнасяне не е желателно.

# 356
  • In transit
vartoglava, подкрепям написаното за босилека от Морена. Моят вирее цяло лято на открито. Миналото лято седеше на югоизточна тераса, но на перваза на прозореца...т.е на метър навътре от перваза на терасата. Напичаше го само сутрин между 8-10 часа сутринта. След това е на сянка и проветрение, защото следобед на тази тераса винаги духа.
Тази година го отглеждам на западна тераса, където следобед става ужасно. Обаче саксиите са ми на земята, на южната стена на терасата, зад бетонната част, където изобщо не стига пряко слънце. Само въздух и вятър.

За розмарина възможно е да е дошъл заразен. Купи си от някой цветарски магазин, сега се намират подправки в саксии. И не го дръж вкъщи, а навън. Особено щом си с южна тераса, го сложи на земята, да има въздух и проветрение, но не и да го пече нон стоп. Редовно поливане, това му е грижата. Моят и зимата е навън на открито.

# 357
  • Sofia
... Редовно поливане, това му е грижата. ..
Само да вметна... редовно (а някои още по-) или не, винаги по малко. Инак гъбичките пируват.

Аз съм си завъждала и розмарин от родния ми Сандански - та там на всичкото слънцегреене (почти целогодишно) си вирее идеално. Ама в саксия е друго нещо все пак... Simple Smile  Така и мащерката и ригана в приодата са често на припек, ама в саксия...

До вчера си беше идеално моя босилек (за сега само традиционният, тайландският ми е добре), но сега пък са на дупки някои листа... яде го нещо ясно, ама се опасявам, че е невидимо... подозирам, че трябва да го разровя, а не ми се ще...    Идеи?!

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 13:03 от Morena

# 358
  • Мюнхен
До вчера си беше идеално моя босилек (за сега само традиционният, тайландският ми е добре), но сега пък са на дупки някои листа... яде го нещо ясно, ама се опасявам, че е невидимо... подозирам, че трябва да го разровя, а не ми се ще...    Идеи?!

Морена, намерих аналог на моя препарат, за който говорих преди няколко коментара. Ето този. На базата на рапично масло е, така че си е био, не застрашава нито теб, нито пчелите, но действа срещу всякакви гадинки, като тези на снимката в спойлера. Изрично отбелязано, че е точно за ядливи подправки и зеленчуци. При мен подейства и срещу едни малки зелени гъсенички, които доста невъзмутимо ми пасяха босилека. Пробвай да си намериш нещо подобно и пръскай смело.
Скрит текст:
:

# 359
  • София
Morena,
Срещу гъсениците, които хапват листата нощем както на подправките, така и на зеленчуците.

2 супени лъжици течен сапун
2 супени лъжици оцет
2 скилидки чесън намачкани или цели
се слагат в 1 л. вода и пръскате и пръста, и растенията на 3-4 дни.

vartoglava, босилекът не обича ветровито. Моят от години е на югоизточен балкон и слънцето го огрява почти до 16 ч., но рано сутрин го поливам и вечер пак.

Общи условия

Активация на акаунт