Пазарувате ли често от квартални магазинчета и купувате ли български стоки?

• 14 069
  • 191
  •   1
Отговори
# 120
Аз мисля, че и за малките магазинчета има място под слънцето, само трябва да си таргетираш асортимента според местонахождението. Не можеш да отвориш магазин за хранителни стоки до верига и да се чудиш защо не върви. Затова варианти са например магазин за алкохол и цигари (защото на хората не им се влиза в Кауфланд за една бира) или плод и зеленчук, в който качеството е на по-високо ниво (не малко хора са готови да дадат някой лев отгоре за по-добро качество, а знаем, че във веригите зарзавата е супер зле) и тн. Това са само няколко примера, но има доста варианти за малък бизнес, който да не бъде смачкан от веригите, поне според мен. Също така друго нещо, което масово още не може да се проумее - много е важно магазинът да чист, приветлив и подреден, продавачът да е с отношение и любезен, да му е кеф на човек да влиза в този магазин.

P.S. Хаха, сега прочетох поста на sl, не мога да повярвам на очите си Joy

# 121
  • София
Скрит текст:
Понякога ,малкия бизнес" не желае да бъде подкрепян.
Два примера от времето, когато го подкрепях брзрезервно
 През една отпуска посещавам апартамента ми в който никой не живее от години и понеже  плановете са до останем там две седмици. влизам в близкото магазинче .Учтиво обяснявам (понеже не познавам  препаратите за почистване ,  които бяха наредени зад щанда ) че ми трябва еди какво си защото не е чистено повече от година.Момичето ме погледна и изстреля "цяла година да не почистиш, егати и мърлата ...." .
Слизам да взема кафе и нещо за закуска от заведението до блока .Гледам надпис "понички"., но няма изложен артикул .Питам аз учтиво "какви са поничките", защото видове понички да искаш Любимо място на детето по онова време беше DUNKIN´ DONUTS.
Дамата ме изгледа пренебрежително и изстреля
"Мчи не си ли виждала понички?.На село нямате ли?".
И в двата случая не купих нищо от въпросните места.
Отидох в най близкия хипермаркет.Там всичко е изложено.Четеш , гледаш и купуваш.
Тук трябва да се прави разлика между магазин и  наета кисела продавачката.При нас собствениците си работят.

# 122
  • някъде под слънцето...
Вероятно е така.
Но когато си някъде за кратък период и времето ти е разчетено до минута, защото искаш да видиш максимален брой близки и приятели, за определено време, нямаш време да обикаляш и да търсиш къде ше попаднеш на собственик.Важно ти е да не ти се проваля графика.

Между другото в страната където живея малките хранителни магазинчета са  предимно за чужди продукти, останалите затвориха през годините.
Има български, румънски, украински , южноамерикански, марокански ....които се посещават  предимно от съответната диаспора.
Няма да е изненада, ако кажа, че в близкия български магазин  вони на цигари, дори и когато собтсвеника  е зад щанда.

За качеството и годността на продуктите не искам да коментирам.
Обява в българска група по меатоживеене.
"Правя торти по поръчка".
Предстои ми събитие на което искам да занеса българска торта.Пиша лично съобщение по месинджер и чакам  отговор.Минават две седмици и нищо.Събитието наближава.Отивам в румънската сладкарница и поръчвам торта.Е не е точно българска, но беше хубава и различна от тукашните.

Точно за това написах, че подкрепям малкия  бизнес, само когато иска да бъде подкрепян.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 16:47 от sl

# 123
Преди мислих, че е по-добре да купя от квартално магазинче и да помогна на малък бизнес, но вече не, защото в квартала ни има два и от двата съм недоволна.

В единия говорят мило само на редовните клиенти, а такива които рядко влизат ги неглежират и дори не ги поглеждат в очите. Малко е сякаш аре  бързо и си тръгвай.

В другия продавача гледа странно докато избираш неща и после прави коментари от кое колко бройки си взел и например мъжа ми беше купил 2 малки шоколадчета на детето и той казал аа жената и детето ядат а за теб няма а... и т.н.

Попадала съм и на свястни продавачи с добра стока.
Но като цяло предпочитам голям магазин, в който спокойно мога да разгледам и да проверя дори срока на годност.

# 124
Аз мисля, че и за малките магазинчета има място под слънцето, само трябва да си таргетираш асортимента според местонахождението. Не можеш да отвориш магазин за хранителни стоки до верига и да се чудиш защо не върви.
Големите вериги са навсякъде, но за всеки влак си има пътници. В Испания преди време ми направи впечатление малко магазинче залепено до Меркадона (магазин тип Кауфланд), което винаги беше пълно с хора. Свински котлет в него струваше 15.90 евро, а в меркадоната само 5.90. Разликата в качеството обаче беше доста сериозна. В България също напоследък пазарувам от едно малко магазинче намиращо се срещу магазин от голяма верига. Разликата в месото не е чак толкова фрапираща като в испанското, но пак е осезаема. Разликата в цените тук обаче е наистина малка. Фермерското месо в това магазинче е само с 1-2 лева на килограм по-скъпо от това във веригата. Говоря за цена извън промоция.

# 125
Малкото магазинче,не е гаранция за качество,както много се опитват да го изкарат.Аз няма да обикалям по всякакви малки магазинчета след работа,да открия качествен продукт на принципа:проба,грешка.Цените там задължително са по-високи.Затова по-добре да заложа на изпробвано и сигурно.Например промоция в някоя верига.Simple Smile

# 126
  • София

В другия продавача гледа странно докато избираш неща и после прави коментари от кое колко бройки си взел и например мъжа ми беше купил 2 малки шоколадчета на детето и той казал аа жената и детето ядат а за теб няма а... и т.н.
Специално това не мисля,че  е заяждане, а чувство за хумор, останало неразбрано...

# 127
  • някъде под слънцето...
Вееоятно защото от години работя в сектор "проактивни продажби" ,  не купувам от хора, които  не искат да се научат да продават.
Сега поне има толкова много литература по въпроса.

# 128
Малкото магазинче,не е гаранция за качество,както много се опитват да го изкарат.Аз няма да обикалям по всякакви малки магазинчета след работа,да открия качествен продукт на принципа:проба,грешка.Цените там задължително са по-високи.Затова по-добре да заложа на изпробвано и сигурно.Например промоция в някоя верига.Simple Smile
Малкото магазинче въобще не е гаранция за качество. В много малки магазинчета продават същите продукти като във веригите, но е факт, че само в някои малки магазинчета може да се намери качествено месо, зехтин и т.н. Аз след неколкократни проби и целенасочено търсене съм намерил места, в които намирам каквото търся, а именно вкусна и качествена стока. В големите вериги тези стоки просто не се предлагат.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 16:28 от Мъфин

# 129
Аз пазарувам по принцип в големи магазини доста повече (с малки изключения), но и те не са никаква гаранция за качество. Все едно пък не е пълно с боклуци в Кауфланд. Но има повече избор.

# 130

Всеки споделя опит и не трябва да се изпада в крайни заключения. Мисля че вече стана ясно, че от град до град и квартал има разлика. Не ми е скъпо в малките магазинчета, напротив, и във веригите сигурно има качествени неща, но за мен е пълно с боклуци. Да, купувам на едро препарати и такива неща, но откъм храна нямам този късмет. Там залагам на малкото и квартално.

# 131
Не пазарувам от кварталната бакалия, защото присъствието й ме дразни поради две причини: 1. Безкрайната колона от камиони и микробуси, които ежедневно спират на тротоара, за да зареждат и на които не им е мястото там 2. Честите събирания на по патронче водка и бутилка бира на кварталните пиянки отпред.
За да се открие магазин с ежедневно зареждане според мен трябва да има спазено поне едно елементарно условие - поне да има паркинг някакъв.
Пазарувам от кварталната фурна за хляб, кварталният сладкарски цех и разни други такива специализирани места.

# 132
  • There I was on a July morning
Практичен човек съм и пазарувам според удобството и качеството. Живея в близост до зеленчуков пазар и множество специализирани магазинчета. За месо, за млечни продукти, за маслини, ядки, сладкарски изделия, торти и какво ли още не... С удоволствие пазаруваме от тях.

Няма никакъв шанс да си купя месо от Кауфланд, което след 2 часа топлинна обработка под похлупак стои като подметка, при положение, че в близост до нас има магазин на Партньори и още един, а месото им "се топи в устата". Магазини за млечни продукти - дал Господ и обикалям - едните продават страхотно сирене, но при другите кашкавалът е по-хубав и го купувам от там.

Пазарувам и в големите вериги, както казах съм практична и там си харча служебните ваучери или по-късно вечер, когато по-малките са затворили.

За цените - не мисля, че в големите вериги пазаруването е по-изгодно. Да, ако вземеш конкретно нещо с намаление, /ако не е свършило/ може да е по-евтино, но покрай него купуваме и други неща, които нито са ни необходими, нито са полезни за здравето и фигурата Wink  -  някой шоколад на промоция, или няколко бретцела, месни деликатеси и т.н. И в крайна сметка сме изхарчили повече пари.
Те затова и са ги измислили промоциите големите вериги Smirk

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 19:28 от Скубиду

# 133
  • София
За мен нито "малко магазинче", нито "българска стока" значат непременно качество. Купувам от където и от каквото съм доволна като качество и цена.
Обикновено пазаруваме от хипермаркет, ако нещо случайно сме забравили допълвам от кварталния магазин и редовно съжалявам. Има места в квартала, в които пари да ми дават няма да стъпя вече.
Имам какви ли не неприятни случки - пушещ продавач; управител, който ми обяснява, че не било задължително всяка стока да има изложена цена; персонал без маски в пика на пандемията и още и още и още...
За сметка на това плодове и зеленчуци купуваме само от едно място. Дори когато вече сменихме жилището и ни е на 2 преки, а преди ни беше до блока. Цветя и балони също купуваме само от една жена защото си го е заслужила с отношение. Ето онзи ден се поздравихме и попита как сме, изненадала се, че мъжът ми не се появил да ми вземе цветя за 14.02. Но като ѝ казах, че съм била с детето в Пирогов тогава ми подари саксия със нарциси и то защото помни, че обичам жълтия цвят.

# 134
  • Пловдив
Малките квартални ги ползвам само за хляб, мляко, сирене, кашкавал и нещо, което вечер късно се е оказало, че нямам, а ми трябва.  Дразни ме това, че са претрупани и няма достъп до някои рафтове, че току си бутнал нещо. Не можеш да си стоиш, оглеждаш и избираш. А и цените са по-високи обикновено. Но пред Т Маркет, да ви кажа, предпочитам малкия сбутан квартален магазин.

Общи условия

Активация на акаунт