Какво пропускам като полезни продукти у дома

• 5 194
  • 117
  •   1
Отговори
Здравейте!Понеже постоянно готвя основно аз у дома ,все ми се струва,че пропускам някои важни продукти за трапезата .Ето пример-вчера се зачетох за видовете ряпа и изключителните ползи от нея ,а аз изобщо никога не съм се сетила да взема и да добавя към трапезата ни ,а помня едно време баба как редовно слагаше най-малкото червени репички в салатите.
Дайте съвети за по-рядко купувани ,но полезни за допълване храни от пазарите и магазина и ако може да допълните и с любима по-лесна рецепта!Благодаря!

# 1
С ряпа се прави вкусна и витаминозна зимна салата. Настъргват се обелена ряпа и морков, смесват се и се подправят със зехтин/олио, оцет и сол. Може и с майонеза да се объркат, ако обичате по-мазни салати.
Бялата ряпа и дайконът се ползват директно, но черната ряпа, която е и най-полезна, трябва след като се настърже, да се накисне за малко в студена вода, да се изстиска и тогава да се овкуси. Иначе люти.
Сега се сещам, че алабаш не съм яла от сто години. И гулия. Simple Smile

# 2
  • София
Може би е по-лесно да кажеш какво купуваш и какво поднасяш, за да ти кажем дали и какво пропускаш.
Иначе вкъщи поне веднъж в седмицата има различен вид ряпа, а най-често правим салати микс от няколко вида.
По отношение на салатите - добре е да се ядат редовно и в сезон - спанак, киселец, всякакви видове кореноплодни, зеленолистни, бобови. Сурови, варени и т.н.
Ние в салатите добавяме семена и различни плодове, особено по-кисели.
Основно се храним с чисто месо, млечни храни, яйца, зеленчуци, ядки и семена.
По-лесно бих изброила какво е добре да се пропуска - полуфабрикати, колбаси, разни бели "отрови" (бяла захар, бяло брашно, бяла сол), храни с повече Е-та, снаксове и пакетирани десерти.
И опитай да включиш цялото домакинство в готвенето и пазаруването, за да бъде и разнообразието по-голямо.

# 3
  • Банско
Целината е полезна, може в супи да се слага, но има по-специфичен вкус. Пъщарнак, бамя и двете могат в гювеч или манджи пак. Червено цвекло може мариновано или на витаминозна салата. Може също да замените всички бели - захар, орис, паста, ювка, сол със пълнозърнести, кафяви и морска сол.
Много полезен е кейла също (вид тъмно зелено зеле), може на салата или дори в баница.

# 4
  • София
От Кейл става страхотен чипс във фурната.

# 5
Благодаря Ви !Нищо от изброеното от Вас не съм купувала и за съжаление ето по този начин са обосновани моите притеснения ,че трапезата ми не е оскъдна от към количество,но искам повече качество .Темата е свободна за рецепти и съвети за по-рядко използвани в домакинството продукти с цел ограмотяване и по-голямо разнообразие от продукти на масата и в ястията .С удоволствие ще се възползвам от всички ваши съвети !

# 6
Ние основно готвим сезонни продукти. Обичаме да си правим зимнина сами. В момента ядем основно туршия и кисели краставички. Ряпа, моркови, цвекло са ни пресните зеленчуци за салата.
Салата зеле и целина, но тя е по-скоро късна есен.
Пролетта берем много коприва и лапад и замразяваме някакво малко количество. В момента даже съм направила копривена супа. Пролетта задължително консумираме левурда и киселец на салати (не сме намерили добър начин да съхраняваме).
Юни и септември берем диворастящи гъби и замразяваме. Ако даде годината берем диви ягоди, малини и къпини. Правим някое компотче за малкия. Или конфитюр за душата Simple Smile.
Обичаме хрян. Имаме стърган в хладилника.

# 7
Ние основно готвим сезонни продукти. Обичаме да си правим зимнина сами. В момента ядем основно туршия и кисели краставички. Ряпа, моркови, цвекло са ни пресните зеленчуци за салата.
Салата зеле и целина, но тя е по-скоро късна есен.
Пролетта берем много коприва и лапад и замразяваме някакво малко количество. В момента даже съм направила копривена супа. Пролетта задължително консумираме левурда и киселец на салати (не сме намерили добър начин да съхраняваме).
Юни и септември берем диворастящи гъби и замразяваме. Ако даде годината берем диви ягоди, малини и къпини. Правим някое компотче за малкия. Или конфитюр за душата Simple Smile.
Обичаме хрян. Имаме стърган в хладилника.
Стърган хрян ,интересно ,в какво го слагате и в малко количество ли?Ряпата направо на салата с моркови и цвекло ли и Черна ряпа или друга?
Може ли някой да сподели опит с Черна ряпа ?

# 8
Ние обичаме люто и стържем ряпата директно. Включително черна. На витаминозна салата с моркови, цвекло, ябълка грини Смит. Или ряпа с моркови и маслини. Хрянът също люти. Използваме го за подправка към някои супи.

# 9
Преди една седмица за първи път в живота си видях на пазара алабаш, помня, че баба едно време правеше, но съм била малка и нямам спомен какво и как. Купих си и направих 2 неща:
- настъргах го + настърган морков и целина, зехтин и лимонов сок - супер свежа, лека и вкусна салата;
- обелих 3 глави с по-едра белачка, микс подправки, във фурната и чипс, никога не бях правила чипс у дома, стана уникално вкусно и е наистина полезно, а не като пакетираните химии.
После прочетох за алабаша и има толкова много витамини в него, още по-добре се почувствах, че съм го включила в менюто. И понеже сега му е сезона и е много, много полезен, мисля всяка седмица да си взимам и да правя такава салатка за имунната система.

# 10
Преди една седмица за първи път в живота си видях на пазара алабаш, помня, че баба едно време правеше, но съм била малка и нямам спомен какво и как. Купих си и направих 2 неща:
- настъргах го + настърган морков и целина, зехтин и лимонов сок - супер свежа, лека и вкусна салата;
- обелих 3 глави с по-едра белачка, микс подправки, във фурната и чипс, никога не бях правила чипс у дома, стана уникално вкусно и е наистина полезно, а не като пакетираните химии.
После прочетох за алабаша и има толкова много витамини в него, още по-добре се почувствах, че съм го включила в менюто. И понеже сега му е сезона и е много, много полезен, мисля всяка седмица да си взимам и да правя такава салатка за имунната система.
Това е много интересно!Ще купя и пробвам ,само не знам за младежите у дома ,къде малко по-тайно да го бутна в съвсем малко количество,за да свикнат лека ,полека с нов вкус.В къщи бурно протестират срещу всичко ново !Затова и ми е толкова трудно ,примерно вече отдавна свикнаха с червеното цвекло в зеле и моркови ,но беше голяма война в началото...

# 11
Да подскажа, че в салатата с настъргани моркови и ряпа е добре да се настърже и една кисела ябълка. Вместо оцет, ползвам изцеден лимон.

# 12
Авокадо, броколи, пащърнак, зеленолистни всякакви (вкл садя червено цвекло и бера листата; листа от глухарче и тученица), земна ябълка /гулия (уникална на туршия) ...

# 13
  • Sofia
Аз например, рядко купувам извара. Правя я по два начина като взема: Пълня чушки (ако намеря за пълнене), вместо със сирене, ги пълня с извара и яйца. Слагам и малко чубрица и сода. Второто е едно топло предястие или мезе: Гъби с кашкавалена извара, лук и малко черен пипер, и доста копър. Запържвам лука и гъбите. Слагам изварата да се разтопи, подправките и сол на вкус. Поднася се топло.

# 14
Изварата ползвам за разядка - с чесън, орехи, лют червен пипер и зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт