Какво пропускам като полезни продукти у дома

  • 5 909
  • 117
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 76
Тези същите оризовки аз ги мажа с тахан и мед и става много вкусно и засищащо, тъкмо за междинно хранене.

# 46
  • Мнения: 645
Извинявам се, че е малко извън темата, но тези оризовки далеч не са толкова полезни и здравословни, за колкото се приемат. Имат висок гликемичен индекс, съвсем малко протеини, сравнени с въглехиратите, плюс неясно какви мазнини. Повечето видове имат и сол. 100 грама сварен ориз съдържат 120 калории, а 100 грама оризовки - над 370 калории. Белият ориз има ГИ между 50 и 70 за различните сортове, а оризовките - 90.
От каквато и гледна точка да се погледне, няма как фабрично силно преработена храна да е по-полезна от натуралната такава.
Не търся спор в иначе хубавата тема, просто давам допълнителна и лесно проверима информация Hands V

# 47
  • София
  • Мнения: 558
И аз наскоро го чух това за оризовките.

# 48
  • Русе
  • Мнения: 1 719
Аз пък имам доста праз сега и се чудя как да го оползотворя, Търся идеи.

# 49
  • Мнения: 9 594
Празеник (с кори за баница), яхния с месо и праз, крем супа с картофи и праз, запечен на фурна с други зеленчуци, запържен с яйца и сирене, праз със ориз... Отделно, в почти всички рецепти стар лук може да се замени с праз.

# 50
  • Мнения: 27 874
Аз си правя домашна вегета и една от съставките е сушен праз. Може да се накълца и да се замрази също.
Навсякъде, където се слага лук, може да се използва праз – просто вкусът е по-деликатен.

# 51
  • Мнения: 76
Миналата седмица имах гости и направих баница със сирене и ... 2 големи стръка праз в сместа, нарязани на ситно, стана много вкусно и всичко се изяде, всички казаха, че е много по-вкусно така. Празът след обработка сладни и променя вкуса много приятно.
А вчера правих картофена крем супа с моркови, малко тиква и праз, отново много вкусно става, сега му е сезона и е много полезен. Аз от Декември до Април на всичко слагам праз вместо лук и много ми харесва идеята да се храня сезонно Hug

# 52
  • Mediterraneo
  • Мнения: 41 714
Праз слагам навсякъде, където ползвам лук. Даже повече ни харесва от лука.

# 53
  • София
  • Мнения: 17 036
И аз зимно време предпочитам праз вместо лук в ястията или слагам и от двете.
Пилешки бутчета с праз.
Праз и картофи - запеканка.
Супи - всякакви, особено към крем супите и в телешко варено.
В баници, солени кексове.
Картофена салата с праз и магданоз.
В омлети, с ориз и маслини, със свинско месо на тиган, с качамак.
На едро с бейби моркови в масло.
Към зеленчукови пюрета - суров или варен.
В яйчен пастет. С гъби.
Става от праза и хубав бульон.
Има много приложения.
Може и просто да го нарежеш и замразиш, за да го ползваш по-дълго време.

# 54
  • София
  • Мнения: 12 207
Към всичко изброено да добавя:
Запържено свинско с праз.
Домати за разядка (топеница) с праз.
Баница с кисело зеле и праз.

# 55
  • Мнения: 92
Да попитам
Купувам на децата мляко без лактоза -по този начин давам ли им мляко без казеин ,или казеина си е в млякото,макар и без лактоза?
Благодаря предварително!
Иначе днес си взех пресен спанак ,ще направя спаначена супа.
Бялата ряпа успешно беше настъргана при зелето,моркова и цвеклото  Simple Smile

# 56
  • Мнения: 22 015
Няма връзка казеинът с това че млякото е безлактозно - едното е протеинът в млякото, а другото е млечната захар. И тя даже лактозата още си е там, но е разпадната предварително - добавят ензим за това - лактаза. Същия който хората които лесно храносмилат лактоза си го произвеждат сами, а при други го няма или е малко. Т.е. lactose free мляко има смисъл само ако не понасяте лактоза, но ако целта ви е по-малко захари то не е с по-малко. Просто вече са две прости захари вместо една по-сложна.
Вече самият казеин е повече от един тип, но и там търсиш специфично ако имаш проблем с него, обикновено единият е проблемен а другият по-рядко. На някои хора им е все тая кой ще е, други се налага да подбират. В овче и козе мляко е по-малко проблемният - А2, докато при краве мляко често е А1, макар че някои породи дават мляко с А2.

# 57
  • Мнения: 92
Няма връзка казеинът с това че млякото е безлактозно - едното е протеинът в млякото, а другото е млечната захар. И тя даже лактозата още си е там, но е разпадната предварително - добавят ензим за това - лактаза. Същия който хората които лесно храносмилат лактоза си го произвеждат сами, а при други го няма или е малко. Т.е. lactose free мляко има смисъл само ако не понасяте лактоза, но ако целта ви е по-малко захари то не е с по-малко. Просто вече са две прости захари вместо една по-сложна.
Вече самият казеин е повече от един тип, но и там търсиш специфично ако имаш проблем с него, обикновено единият е проблемен а другият по-рядко. На някои хора им е все тая кой ще е, други се налага да подбират. В овче и козе мляко е по-малко проблемният - А2, докато при краве мляко често е А1, макар че някои породи дават мляко с А2.
Благодаря!Да ,трябва ми мляко без казеин ,ама май няма как да стане това ...

# 58
  • Мнения: 22 015
Ами ако трябва без никакъв млечен протеин да е... тогава ти трябва нещо което не е мляко. Или не знам тези адаптираните за бебенца дали биха ти свършили работа.
Но за безлактозно няма смисъл да си даваш парите, щом не ти е лактозата проблемът.

# 59
  • София
  • Мнения: 116
Препоръчвам карфиол, запечен на фурна със заливка сос от масло, брашно, прясно мляко, копър, и поръсен с кашкавал и галета. Много вкусно и относително здравословно. Вижте рецептата на Звездев в YouTube - Огретен с карфиол.

Общи условия

Активация на акаунт